Opravdu musí kupující vždy zaplatit daň z nabytí? Víme, jak se jí vyhnout nebo ušetřit!

26.06.2018 /

Možná i vy momentálně děláte své první kroky na poli nemovitostí a chystáte se koupit nějakou nemovitost. Pak asi již víte, že při koupi nemovitosti musíte zaplatit daň z nabytí nemovitosti. Není to tak ale vždy. Kdy a jak se jí lze vyhnout?

Dříve platil daň z nabytí nemovitosti prodávající a kupující byl ručitelem. To vše se však novými zákony změnilo. Tato daň dnes činí 4 % ze základu pro výpočet této daně. Celkovou sumu zjistíte dvěma způsoby, a to buď podle kupní ceny nebo podle znaleckého posudku. Důležitý je i fakt, kdy je třeba daň zaplatit. Daňové přiznání musíte podat nejpozději do 3 měsíců po začátku následujícího měsíce, ve kterém byl proveden vklad do katastru nemovitostí.

Kde se dá ušetřit, když prodáváte přes RK

Při koupi nemovitosti přes realitní kancelář počítejte s tím, že budete platit poplatek za zprostředkování obchodu ve výši 4-7% z kupní ceny nemovitosti. Realitní kanceláře vybírají tento poplatek obvykle při podpisu rezervační smlouvy. V případě, že kupujete nemovitost na hypoteční úvěr, je vhodné mít „předjednané schválení hypotéky“. Pokud se budete o úvěr zajímat až po podpisu rezervační smlouvy, riskujete propadnutí složené zálohy.

ZipHOME zaplatí daň za vás

Není kupující, který by se této povinnosti rád nezbavil. Naštěstí existuje jedno možné řešení, jak ušetřit částku v hodnotě oné celé daně. Tím je nová služba zipHOME. Jak je to možné? Koupíte-li nemovitost přes službu zipHOME.cz, ušetříte oproti koupi u běžné realitní kanceláře více než 5 % z kupní ceny, přičemž daň z nabytí nemovitosti činí zmíněná 4 %. K dispozici vám přitom budou všechny běžné služby, které nabízí realitní kanceláře. Můžete využít odborníka, se kterým se můžete poradit. Samozřejmostí je i právní servis advokátní kanceláře specializující se na reality. Koupě se na první pohled od koupě přes RK příliš neliší. Rozdíl je ovšem v tom, že se zipHOME nemusíte uzavírat žádné výhradní smlouvy, vyhnete se obtěžování makléři. O koupi si rozhodujete sami. Prostě máte celý proces stále pod kontrolou.

Přesvědčivá čísla pro příklad

Nejlepší pro představu je konkrétní příklad. Např. při aktuální průměrné výši kupní ceny bytu 3+1 v ČR, která je 2.460.000 Kč, činí běžná provize běžné realitní kanceláři 148 830 Kč. Při využití služby zipHOME zaplatí kupující za vše ale pouze 98 400 Kč. Po zaplacení daně i služby zipHOME vám zůstane stále ještě 25.830 Kč jako příjemný bonus třeba na rodinnou dovolenou nebo zařízení bytu.

Průměrná cena bytu v ČR vychází ze zdroje: realitymorava.cz.

Provize RK 5 % + DPH 6,05 %
Daň z nabytí nemovitosti 4 %

Služba zipHOME vás stojí maximálně 1 % (úspora je tedy vždy 1,05 % z ceny nemovitosti po úhradě daně a služby zipHOME (která obsahuje i právní servis a pomoc s předáním nemovitosti)

Když provizi RK hradí prodávající

Často provizi realitní kanceláři hradí prodávající. Jako kupující v takovém případě ušetříte stejně, neboť nemovitost koupíte za nižší cenu a na daň vám opět zbyde přes 5 % oproti koupi nemovitosti od běžné realitní kanceláře. Daň máte tedy vyřešenou a nemovitost koupíte pohodlně s bezpečným právním servisem.

Zajímá vás, jak to chodí v praxi? Navštivte stránky www.zipHOME.cz. Další zajímavé tipy najdete na FB stránce služby zipHOME.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+