Jak uchovat plody ze zahrádky? Zavařit či usušit!

13.08.2013 /

Ačkoli regály supermarketů doslova překypují nabídkou konzervovaného ovoce a zeleniny ve všemožných úpravách, výsledky průmyslové výroby se chuťově nejspíš nikdy zcela nevyrovnají domácím zavařeninám, marmeládám nebo sušenému ovoci. Proto není divu, že si spousta lidí rádo dává práci se sháněním ingrediencí, sběrem plodů ze zahrádek a jejih následnou úpravou – vědí totiž, že odměna bude „sladká“.

Sušené ovoce si zachová chuť i vitamíny

Při sušení ovoce neztrácí svou chuť ani tělu prospěšné látky, poklesne jen jeho obsah vody (až o 90 %). Sušit ovoce lze na slunci, v troubě nebo za pomoci elektrické sušičky. Obzvláště vhodné pro sušení jsou například banány, jablka, švestky, meruňky nebo třeba borůvky. Ovoce nejprve důkladně očistěte a omyjte, nechte okapat, případně oloupejte, vykrojte jaderníky nebo zbavte pecek, a rozdělte na menší kousky (plátky, kostičky, kolečka apod.). Ovoce poté vložte do vody se špetkou kyseliny citrónové nebo s kapkou octa, aby vám na vzduchu nezhnědlo. Tam jej nechte jen pár minut a rovnoměrně rozložte na připravený rošt, plech nebo papír. Je-li teplo a slunečno, můžete ovoce sušit přímo na slunci. Vždy na noc jej však přeneste zpět do místnosti, aby se neorosilo. Ideální je samozřejmě sušička ovoce, často se však používá i následující postup: ovoce nejprve předsušit na slunci a poté jej dosušit na roštech v troubě. Pozor, dvířka musejí být pootevřena, aby mohla pára z ovoce unikat ven. Ovoce začínáme sušit na nižších teplotách (20-30 °C), postupně teplotu zvýšíme až na 50-70 °C, abychom jí na konci opět snížili někam k počátečním hodnotám. Rozhodně nepřekračujte 85 °C, zničili byste vitamíny i chuť! Sušené ovoce je třeba uchovávat na suchém místě, nejlépe ve vzduchotěsných uzavřených sklenicích a dózách.

Zavařování není žádná věda

K zavařování a sterilování zeleniny i ovocných kompotů potřebujete především hluboký hrnec s poklicí. Na dno tohoto hrnce položte složenou plátěnou utěrku a na ní postavte pevně uzavřené zavařovací sklenice (neměly by se vzájemně dotýkat), které zalijete teplou vodou. Graduálně zvyšujte teplotu, ovšem nevařte – ideální je dosáhnout teploty zhruba kolem 80 °C a tu udržovat po celou dobu zavařování. Po dokončení zavařovacího procesu sklenice vyjměte například za pomoci speciálních kleští a nechte zchladnout na dřevěném prkénku.

Recepty pro inspiraci

Klasické zavařované okurky – Ideální je k zavařování použít menší a tvrdší okurky, které se nerozvaří, jsou křupavější a lépe skladné v zavařovací sklenici. Samotný recept se může v detailech lišit, ingredience jsou následující: nálev bude tvořit 6 dcl octa, 4 dcl cukru, mletý pepř, lžička kari koření, lžička chilli koření, dále potřebujeme 2.5kg okurek, 3 lžíce soli, cibule a čerstvý kopr.

Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, z okurek necháme pustit vodu a pak jí slijeme. Promícháme s připraveným nálevem, vložíme do zavařovacích sklenic, přidáme kopr, cibuli a zavařujeme.

Švestková povidla bez míchání a cukru – 2,5 kg vyloupaných a na čtvrtiny rozkrájených švestek navrstvíme do širokého kastrolu a zalijeme 170 ml octa balsamico tak, že se snažíme pomalu lžicí postupně polít či pokapat celý povrch pokrájených švestek. Během celého procesu přípravy povidel nesmíme povidla VŮBEC MÍCHAT! Pokrájené švestky, pokapané octem, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba půl dne stát. Poté je vaříme odkryté  7-8 hodin velmi mírným varem na železné plotýnce či na mírném plamenu. Po této době jsou uvařeny a teprve pak vzniklá povidla důkladně promícháme. Dáme do sklenic a necháme vychladnout.

A co vy? Máte nějaký vlastní recept na zavařování, o nějž byste se rádi podělili? Udělejte to na naší Facebookové stránce

A pokud právě hledáte nemovitost, podívejte se po ní třeba na realitním serveru Realcity.cz!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+