Konec hypotečních úvěrů pro střední třídu?! ČNB zavede příjmové stropy!

18.07.2018 /

Možná stále váháte, zda si nepořídit bydlení nebo byt na investici s pomocí hypotečního úvěru. Jestli ano, měli byste si pospíšit. Podmínky budou ještě přísnější než doposud!

První ne příliš pozitivní zprávou pro kupce je, že nemovitosti stále zdražují. Ne sice takovým tempem, jako to bylo poslední roky, ale zdražují. ČNB loni zpřísnila podmínky poskytování hypotečních úvěrů doporučením, které bankám udělila. A bude ještě hůř. Posledním důvodem, proč opravdu s koupí neotálet, je, že úrokové sazby už jdou také nahoru.

Kroky, které ovlivní hypoteční trh

Jak bylo řečeno v úvodu, ČNB přišla loni se zpřísněním podmínek poskytování hypotečních úvěrů. Došlo konkrétně ke zvýšení úrokových sazeb a celkovému omezení výše hypotéky do max. 80 až 90 procent, které banky neposkytly zdaleka všem klientům. Šlo pouze o cca 30 % z celkového počtu schválených úvěrů v daném čtvrtletí. Centrální banka se nyní chystá k dalším krokům, které opět ovlivní hypoteční trh.

„Guvernér ČNB Jiří Rusnok už před časem uvedl, že prognóza ČNB letos počítá ještě s jedním zvýšením základních úrokových sazeb. Bylo to už ostatně ve hře na zasedání ČNB nyní. Návrh neprošel, když pro hlasoval jen jeden centrální bankéř. Ale na tom, že zvýšení přijde během druhého pololetí, panuje mezi ekonomy a analytiky poměrně jasná shoda. Každé zvýšení úrokových sazeb samozřejmě splátky hypotečního úvěru prodražuje, očekává se, že hodnota úrokové sazby hypoték by se ke konci roku mohla přiblížit až k 3 %,” potvrdil pro média Evžen Korec, předseda představenstva a majitel developerské společnosti Ekospol.

Zvýšení úrokových sazeb není to nejhorší

Pro realitní trh nemá zvýšení úrokových sazeb až tak zásadní vliv, jako další připravovaná opatření. Tím prvním je nutnost splnění podmínky poměru mezi dluhem žadatele o hypotéku a jeho ročními příjmy. Druhé pravidlo se týká výše splátky úvěru s ohledem na měsíční příjmy domácnosti.

Co jsou to příjmové stropy a odkdy budou platit

V květnu tohoto roku ČNB rozhodovala o možném zavedení tzv. příjmových stropů pro žadatele o hypotéky. Výsledky byly prezentovány v polovině června. Otázka není, zda se k těmto opatřením přistoupí, ale od kdy budou stropy platit. Detaily ČNB celou dobu tají. Už od května se ale ví, že by měly být dva limity. První, že dluh žadatele o hypotéku nebude moci být vyšší než 8násobek jeho ročního příjmu a druhý, že splátka všech jeho dluhů nebude smět být vyšší než 40 % měsíčního disponibilního důchodu.

Hypotéky nebudou dostupné všem

Už teď mnohem hůře dostupné hypoteční úvěry se stanou ještě nedostupnější, nebo spíše přibude další procento lidí, kteří na hypoteční úvěr nedosáhnou. Bude se to týkat hlavně mladých lidí, kteří nemají velké příjmy. Odborníci souhlasí s tím, že ČNB má oprávněnou starost o stabilitu finančního sektoru, ale na druhou stranu tato opatření realitnímu trhu mohou uškodit. Již teď je z průzkumů patrné, že meziročně klesl počet udělených hypotečních úvěrů. Někteří odborníci považují opatření ČNB za nekoncepční. Domnívají se, že tak ČNB připraví o možnost vlastního bydlení celou střední třídu. Jak to bude v praxi, se brzy dozvíme.

Na Slovensku s opatřením nepochodili

Příklady, jak fungují podobná opatření, jsou již známé. Třeba u našich slovenských sousedů zavedla Národní banka Slovenska povinnost žadatele o hypotéku prokázat svou finanční stabilitu. A výsledky nejsou nikterak optimistické. A to banka byla o něco mírnější, neboť trochu rozvolnila určitá kritéria pro mladé lidi do 35 let, jejichž příjem nepřesahuje 1,3násobek průměrného příjmu. Nic takového se ale u nás zatím neplánuje. Necháme se překvapit, co všechno se nakonec odsouhlasí. ČNB však rozdíly mezi žadateli neuplatňuje.

Zvýšení úrokových sazeb je pouze začátek. Pro realitní trh nemá až tak zásadní vliv, jako další připravovaná opatření. ČNB zavede příjmové stropy.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+