Syndrom nemocných budov. O co jde?

20.08.2018 /

Zní to trochu jako vtip, ale není. Existuje řada špatně navržených domů a přesně v takových přichází o zdraví až dvě třetiny obyvatel. Týká se vás to?

Nemocné budovy jsou takové budovy, které jsou buď špatně navržené, nedomyšlené, postavené na nevhodných místech apod. Je to poměrně velký problém, který ohrožuje zdraví mnoha lidí. Na první pohled nemusíte vůbec tušit, že žijete v „nemocném domě”. Stavby totiž v řadě takových případů vypadají na pohled velmi dobře, moderně, mají velmi kreativní tvary. Bohužel však na člověka, který v nich žije nebo pracuje, stavitelé mnohokráte nemysleli.

Syndrom SBS. Strašák moderní doby

Jde o potíže známé pod odborným názvem syndrom nemocných budov či pod původním anglickým Sickbuilding syndrome (SBS). Označení vychází z chorob, kterými trpí ti, kdo v takových budovách bydlí nebo pobývají delší dobu. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace z roku 1984 trpělo zdravotními problémy spojenými s SBS v USA a evropských zemích přes 30 procent obyvatel. O osmnáct let později to bylo dvakrát tolik. Myslíte si, že nás se to netýká? Tak to jste na omylu.

Kdy a jak vzniká SBS?

Stavební styl, který k syndromu vede, se k nám dostal s jistým zpožděním, proto je zatím případů méně než jinde na světě, ale existuje reálný předpoklad, že případů SBS bude přibývat. Velký předpoklad je i u renovovaných starých budov, kterých je na území ČR hojně. Plísně. To je hlavní riziko. Jestliže se stavba např. zateplí a vymění se u ní okna, může vzniknout dokonale uzavřená budova. Pokud je nevětraná, nemá žádný přívod čerstvého vzduchu, začne se zde tvořit vlhko, které přispívá k tvorbě plísní, které se mají tendenci množit. Poměrně alarmující jsou v tomto ohledu statistiky Státního fondu životního prostředí. Ty upozorňují na fakt, že problém se týká 3/4 škol, zdravotnických zařízení, pečovatelských domů i kanceláří. Výjimkou však nejsou ani naše domovy nebo nákupní centra. Vlivem špatného mikroklimatu v budovách syndromem nezdravých budov u nás trpí dva lidé ze tří. A to je opravdu vážné.

Jak rozpoznat nemocnou budov?

SBS může vzniknout všude, kde se špatně větrá. Jde samozřejmě o budovy zcela uzavřené, bez oken i prosklených ploch. Ale ne primárně. Problém může způsobit cokoli, co je v budovách navrženo špatně, co nefunguje nebo co lidé špatně snášejí.

Nejde tedy pouze o špatné větrání, ale např. i škodliviny v průmyslu nebo prašnost. Do této skupiny se řadí i domy postavené z nebezpečných materiálů, jako je azbest. V novostavbách jsou problémem lepidla, ředidla a další látky, které jsou ve vzduchu díky stavbě samotné. Setkáváme se pravidelně i s tím, že v nově navržených budovách nelze otevřít okno a vyvětrat. Okna v nich totiž vůbec nejsou, jsou zde pouze skleněné tabule. Pokud tu okna jsou, nejdou otevřít. Vše obstarává klimatizace. Nedejbože, aby selhala.

Když nejdou otevřít okna, je třeba vlhčit

Pokud u vás v práci nejdou otevřít okna, je třeba suchý vzduch vlhčit. Ne vždy na to stačí stávající vzduchotechnika. Ne každému je také klimatizace příjemná a organismus na ni reaguje různě. Pokud se přístroj řádně neudržuje, roznáší bakterie a plísně. A je tu zase problém. Doplatí na to zejména ti citlivější z nás.

Jak zmírnit nepříjemné dopady

Už je asi jasné, že náš organismus v uzavřených budovách trpí. Nejjednodušší cesta, jak se tomu vyhnout, je dělat si pauzy a chodit se v rámci pracovní doby projít na čerstvý vzduch. Jednoduše vyjít před dům a od „nemocné budovy“ si odpočinout.

Jaké by měly být ideální podmínky?

Ideální mikroklima pro fyzickou a duševní pohodu by měla zajistit teplota kolem 20 stupňů Celsia. Vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí 45 až 55 %.

Při stavbě domu by se pak mělo konečně dbát na to, jak bude jeho vnitřní klima dlouhodobě ovlivňovat naše zdraví.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+