Úprava vody v bazénu. Proč je potřeba sledovat PH?

24.09.2018 /

Aby byla voda v bazénu nebo vířivce čistá, je nutné ošetřovat ji pravidelně chemicky. To ví jistě většina z nás. Proč je sledování PH tak důležité a čemu všemu může škodit?

Zásaditost vody je alfou a omegou celé bazénové chemie (i vířivkové), a proto je důležité ji pravidelně testovat. Když korigujete pH bazénu, aby voda zůstala zásaditá, odborníci radí postupovat po malých krůčcích. Říkají, že je mnohem jednodušší provést malou korekci, jakmile se hodnota trochu vychýlí nahoru či dolů. Provozovatelé bazénů by neměli čekat, až se pH propadne, a pak se pokoušet uvést vše zpět do normálu najednou.

Kolik je akorát

Aby byla voda čistá a zdravotně nezávadná, doporučují odborníci udržovat celkovou zásaditost vody v rozmezí okolo 7,2 a 7,8 p. Důležité je sledovat i volný chlór mezi 3 až 5 ppm. K tomuto účelu se prodávají poměrně jednoduché testery, kde můžete sledovat naměřené hodnoty. Proužek se jednoduše ponoří celý do vody a ihned vyjme. Následně jej na cca 15 sekund dáte do vodorovné polohy. Snažte se neotřepat nepotřebnou vodu z proužku. Pak už jen porovnáte proužek s barevnou stupnicí na štítku balení testeru a pak podle výsledku upravit chemickou hladinu ve vodě.

Nízké a vysoké PH a jeho vliv na materiál

Při příliš nízkém pH korodují kovové části a rychleji blednou barvy plastů a fólií. To se nemusí líbit ani majitelům vířivých van ani vlastníkům bazénů. Na druhou stranu příliš vysoké pH zase kalí vodu. Dalším neduhem je narůstající chlorový zápach, který pak může vyústit i ve zdravotní problémy podrážděním očních spojivek počínaje a závažnějšími problémy konče. O tom by mohli lékaři povídat do nekonečna.
To není vše. Pokud máte např. nafukovací vířivku, měli byste vědět, že nízké pH může poškodit nejen její povrch, ale také čerpadlo. Vysoké pH, které způsobuje tvrdá voda, má za následek bílé usazeniny uvnitř filtračního čerpadla, což může způsobit poškození čerpadla.

PH a vliv na vaše zdraví

Jak již bylo naznačeno – nejde pouze o údržbu materiálu, ale také o ochranu vašeho zdraví. Zápach z chloru může mít, jak již bylo zmíněno, za následek podráždění očních spojivek. Pokud je voda neudržovaná, mohou se v ní tvořit řasy, které způsobují nejrůznější zdravotní komplikace. Stejně tak i přemíra chemie může mít vliv na kůži a způsobovat nejrůznější ekzémy apod.

Tip: Když je PH v pořádku, ale…

Má-li voda správné hodnoty pH i chloru, a přesto je kalná, je nutné ji vyčistit takzvaným vyvločkováním.

Když nepomůže chemie

Pokud jsou vidět ve vodě nečistoty nebo se voda zakalí a správné dávkování chemie situaci nevyřeší, je třeba vyměnit vodu a vyčistit bazén.

Údržba správné vodní rovnováhy vhodným použitím dezinfekčních prostředků je nejdůležitějším faktorem maximalizace životnosti a vzhledu vířivé vany i bazénu, jakož i zajištění čisté, zdravé a bezpečné vody. Proto ji nepodceňujte!

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+