Ceny bytů i pronájmů mohou jít ještě letos nahoru. Jak to?

17.09.2018 /

Ceny bytů v ČR rostou již posledních pět let. V posledních dvou letech dynamika růstu cen nabrala ještě rychlejší tempo. Co za růstem cen stojí? Realitní odborníci se již mnohokrát domnívali, že růst cen je již na možném maximu, ale stále tomu tak není. Tvrdili, že se nacházíme v cenové bublině, která již brzy splaskne, a s ní tak dojde i ke slibovanému poklesu cen nemovitostí. Kdy to ale bude, neví nikdo. Prognózy už selhaly vícekrát.

Je celá řada faktorů, které růst cen nemovitostí ovlivňují. Je tak těžké zcela jasně říci, jaký z těchto faktorů růst ovlivňuje nejvíce. Předpovídat vývoj na realitním trhu na základě sledování všech faktorů dohromady lze. Vše nyní nasvědčuje tomu, že ceny bytů by po celý rok 2018 měly růst. A jak bylo řečeno, ne tak výrazně, ale růst by měly. Odborníci se přiklánějí k číslům v řádech do 10 %. Bude také záležet na typu nemovitosti. Např. byty v panelových domech jsou již nyní s cenami na pomyslném maximu a velký prostor pro navýšení cen tu není. U tohoto segmentu se očekává spíše stagnace cen. Naopak porostou ceny nemovitostí v kvalitních domech, u novostaveb a také u nemovitostí umístěných ve vyhlášených lokalitách s dobrou dostupností a infrastrukturou.

Pronájmy a nové parametry ČNB

Od září nastanou změny na základě nových pravidel ČNB o udělování hypotečních úvěrů. Dá se předpokládat, že v případě, že nové parametry omezí dostupnost bydlení, bude celá řada lidí odkázána na bydlení v nájmech. Hypotéky se pro tyto lidi stanou nedosažitelné. Jiná možnost tedy nebude, než jít do pronájmu. Bydlení v nájmu se tak může stát pro mnoho rodin jedinou možností, jak vyřešit jejich bytovou otázku. Je ovšem třeba počítat s tím, že čím vyšší ovšem bude nájemné, tím hůře se těmto rodinám bude spořit na bydlení vlastní. A tak, pokud se situace nezmění, např. s příchozí očekávanou krizí, bude možné navázat na trend, který panuje v Evropě. Vše samozřejmě ukáže čas a hlavně konec tohoto roku. Spekulací je celá řada a nemá smysl přinášet na světlo možnosti, které možná ani nenastanou. O vývoji cen nemovitostí vás samozřejmě budeme informovat.

Situace na realitním trhu nutí mnoho z nás přemýšlet o tom, zda není ten správný čas na pořízení nemovitosti, dokud se ještě podmínky od ČNB neprojevily naplno. Existují v podstatě dvě možnosti, jak k hypotéce přijít – vlastní cestou, nebo přes finančního poradce. Co vás čeká, když se vydáte po vlastní ose?

Jak přijít k hypotéce, když nechcete finančního poradce

Mezi námi je stále mnoho těch, kteří se neradi svěřují do rukou odborníků, neboť si myslí, že jsou jakkoli ovlivnění reklamou nebo zaujatí. Pokud patříte mezi ně, můžete jít vlastní cestou. Ta spočívá v tom, že si obejdete jednotlivé bankovní domy a poptáte se na možnosti, které nabízejí v aktuální moment.

První cesta by přitom měla být do banky, kde máte vedený svůj účet, neboť tam vás znají lépe než jinde a mohou vám nabídnout jiné podmínky, než běžnému klientovi z ulice. Zajděte na informační přepážku a ptejte se po konkrétní osobě, která má hypoteční úvěry na starosti.

Budou po vás chtít

Postup bývá v bankách v podstatě totožný. Příprava na tyto schůzky spočívá v tom, že si zjistíte a ověříte měsíční příjmy a výdaje domácnosti. Pak je třeba mít vyjasněnou cenu nemovitosti, o kterou byste měli zájem. Můžete také nechat na bance, kolik vám je ochotna půjčit, a podle toho pak nemovitost vybírat.

Vlastní úspory

V dnešní době už je třeba mít i vlastní naspořené peníze. Banky neposkytují stoprocentní úvěry. Většina úvěrů je 80procentních, tedy počítejte s tím, že je třeba mít 20 % částky. Pro určení bonity klienta mají jednotlivé banky různá měřítka, budete tak ještě určitě dotazováni např. jak dlouho v zaměstnání pracujete, zda máte úvazek na dobu určitou či neurčitou, u podnikatelů je třeba předložit i dva roky staré daňové přiznání apod. Už na internetu konkrétní banky se dozvíte, co je třeba vědět.

Obejdete tak vícero bank a vyberete si pro vás tu nejlepší. Výhodou je osobní kontakt mezi vámi a bankéřem. Na druhou stranu stačí narazit na někoho, kdo zrovna nemá svůj den, a může být i po transakci. Pro mnoho z nás je ovšem osobní přístup mnohdy více než výše úrokové sazby. Jednou z nevýhod tohoto způsobu vyřizování hypotečního úvěru je časová náročnost. Pokud vás to netrápí, můžete se směle pustit do tohoto procesu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+