Novostavby? Rodinné domy poráží byty. Snadněji na ně získají stavební povolení

10.10.2018 /

Jižní Morava – Okolí Brna a Břeclavsko si oblíbili lidé pro stavbu rodinných domů, přestože za novostavby zaplatí miliony korun.

Jižní Morava dostává novou podobu. Dlouhodobě se snižuje výměra pro ornou půdu a stabilně přibývá rodinných domů. S více než devíti sty novostavbami dokončenými v první polovině roku jsou Jihomoravané mezi kraji na druhém místě. „Nejvíce jich bylo dokončeno v okrese Brno-venkov, a to více než osmatřicet procent krajského počtu,“ upozornila Milada Jonášová z Českého statistického úřadu v Brně.

Jak uvedl Jan Husák, jednatel společnosti zaměřené na plánování staveb, okolí krajské metropole zvýhodňuje dojezdová vzdálenost do Brna. „Poskytuje velké množství dobře placených pracovních příležitostí. Navíc velký počet zaměstnavatelů, menších firem, hledá sídla tak, aby nebyla daleko od krajského města,“ sdělil.

Zároveň poukázal na to, že se v okrese zvýšila vybavenost menších obcí, a to školkami, bezbariérovou dostupností či sportovišti. „Nejvyšší přírůstek obyvatel byl zjištěn v okrese Brno-venkov, kde přibylo 1297 lidí,“ přiblížila krajská statistická čísla za první pololetí Jonášová. Rodinných domů tam přibylo více než tři sta padesát. Ceny novostaveb se tam podle odborníků pohybují kolem pěti až šesti miliony korun.

Druhý nejvyšší počet dokončených domů, do nichž se mohou nastěhovat celé rodiny, mělo za prvních šest měsíců Břeclavsko. Konkrétně přes sto padesát. „Atraktivní je určitě Mikulov, máme tam výstavbu třiadvaceti domů a zájem o ně je. Zajímavé je, že se lépe prodávají domy dražší než levnější,“ poukázal na situaci v okresu hraničícím s Rakouskem i Slovenskem majitel realitní společnosti Robert Schmidt.

Naopak ani stovku rodinných domů nedokončili za první pololetí na Znojemsku, Vyškovsku či Hodonínsku. U posledně jmenovaného okresu statistici evidují i nejnižší počet zahájených staveb pro samostatné rodinné bydlení. Region se zároveň potýká mezi jihomoravskými okresy vyjma samotného Brna s nejvyšším odlivem obyvatelstva. „Náš region je sice také atraktivní, ale nejsou k dispozici volné stavební pozemky,“ uvedl majitel stavební firmy z Dubňan na Hodonínsku Zdeněk Kaňa. Také ale připomněl, že se stále častěji stávají trendem zelené střechy, které lépe brání přehřívání interiérů.

Naopak byty se stavěly od ledna do konce června především v Brně, kde se dokončily téměř dvě třetiny z celkového počtu na jižní Moravě. Naopak na Vyškovsku nebo Znojemsku nevznikl v prvním pololetí ani jeden bytový dům. „Kdyby tady byty byly, tak by je lidé kupovali, ale nejsou. Je totiž jednodušší získat potřebná povolení pro výstavbu dvaceti rodinných domů než pro třicet bytů,“ porovnal Schmidt.

Na administrativní obtíže dlouhodobě poukazuje i řada ekonomů. „Nedostatečná výstavba ze strany soukromého sektoru je ovšem daná přemírou legislativní zátěže ze strany státu,“ je přesvědčený ekonom Lukáš Kovanda.

Autor: Petr Turek

Nové bydlení v prvním pololetí 2018
byty – rodinné domy

  • Blanensko: 32/152 – 113/140
  • Břeclavsko: 50/21 – 154/158
  • Hodonínsko: 26/7 – 90/83
  • Vyškovsko: 0/40 – 83/143
  • Znojemsko: 0/8 – 72/142
  • Jihomoravský kraj: 524/403 – 934/1089

* dokončené/zahájené stavby podle ČSÚ

Stavební povolení je licence, která je potřeba ke stavbě či stavebním úpravám, pravidla jejího získání se liší podle jednotlivých států. V Česku toto povolení vydává místní stavební úřad na požádání a při splnění podmínek.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+