Na Červeném kopci vytvoří komplex pro dvě stě důchodců. Za tři sta milionů

18.10.2018 /

Téměř dvě stovky lůžek pro důchodce nabídne nový sociálně-zdravotní komplex na Červeném kopci v Brně. Vznikne podle návrhu pražského ateliéru RANGHERKA 5. Rozhodla o tom odborná porota v architektonické soutěži Kanceláře architekta města. Výsledky schválila rada města v úterý.

Cílem soutěže bylo najít podobu nového komplexu a jeho umístění v areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. „Léčebna ukončila provoz začátkem letošního roku. Budovy byly totiž ve velmi špatném stavu. Autoři vítězného návrhu ponechají v areálu původní pavilon B, který navrhují zrekonstruovat a využít jako společenské centrum s kavárnou. Zachová se tak původní historická stopa areálu,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Petr Hladík.
Nový komplex bude mít kapacitu 198 sociálně-zdravotních lůžek, včetně těch pro denní pobyt. „Dále počítáme se zázemím pro medicínské centrum nebo rehabilitaci,“ doplnil Hladík.

Porotu podle ředitele kanceláře architekta města Michala Sedláčka zaujalo hlavně jednoduché urbanistické řešení bez nutnosti radikálních zásahů do okolí. „Komplex tvoří tři nové domy, volně zasazené do okolí parku. V přízemí jsou propojené vstupní halou, která funguje zároveň jako vnitřní náměstí,“ nastínil Sedláček.
Město nyní zpracuje investiční záměr a poté bude jednat s autory vítězného návrhu o zakázce na projektovou dokumentaci. Předpokládaná cena projektu je okolo tří set milionů korun.

Autor: Růžena Machálková (VLM)

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+