Proč není k dispozici více nových bytových projektů? Doba pro povolení stavby se prodloužila!

22.10.2018 /

Nových bytů je z pohledu poptávajících kupců a investorů čím dál méně. Neznamená to, že by developerské společnosti neměly co stavět, ani neměly prostředky, natož neměly zájem stavět. Nové projekty jsou zpravidla ve schvalovací fázi a doba, kterou bylo dříve třeba pro schválení, se významně prodloužila.

V hlavním městě se čeká nejdéle

Až vás bude trápit myšlenka, proč, když chcete koupit nový byt či dům, nemůžete najít žádný volný kromě těch, které mají nějaké své “ale” a jsou tedy na seznamu ležáků, vysvětlení je prosté. Jen v Praze se od roku 2008 více než ztrojnásobila doba, kterou developerské společnosti čekají, než je vše papírování u konce a ony dostanou povolení ke stavbě.

Před 10 lety byla situace jiná

Před deseti lety byla situace jiná. Tehdy stejná administrativa trvala v průměru dva roky. Dnes je poměrně běžné, že trvá i sedm a více let. Další průtahy vznikají s dobou samotné výstavby. Tato doba je však podle nejnovějších statistik společnosti Deloitte stejná jako před zmiňovanými dvěma lety – počítejte zhruba dva roky.

„Za posledních deset let se doba povolování výstavby nových bytů významně prodloužila. Na trhu navíc často vidíme další nešvary. Například nejsou dodržovány správní lhůty. Stále více se tak prohlubuje problém s nedostatkem nových bytů, které je možné na trhu vůbec nabídnout,“ vysvětlil pro média vedoucí oddělení nemovitostí v Deloitte Miroslav Linhart.

Tato analýza se zaměřila na všechny bytové developerské projekty různé velikosti, které se objevily na úředních deskách metropole od začátku roku 2014 do konce března 2018. V rámci zhruba 730 projektů byly evidovány údaje o více než 42 000 bytech.

V Praze vzniká projektů i tak dost

Vezmeme-li statistiky Českého statistického úřadu, jen v Praze zahájily stavební firmy letos do konce měsíce července stavbu 1161 bytů v bytových domech. Pokud toto číslo porovnáme například s rokem 2008, bylo to o sedmdesát procent méně. Takže je patrné, že výstavba je na vzestupu.

Developeři vydělávají

S prodlužující se schalovací dobou rostou zároveň i ceny. Je fakt, že i na tom některé developerské firmy vydělají. V době, kdy mají výstavbu projektu povolenou, mohou nasadit jiné ceny, než by tomu bylo dříve. Pro příklad byty v prvním pololetí meziročně zdražily o 24 procent na 94  000 korun za metr čtvereční, tempo růstu cen starších bytů bylo jen o něco málo nižší. Není výjimkou, že někteří čekají i záměrně a co se dá, to se trošku pozdrží.

Co ještě zvyšuje cenu novostaveb?

Z výsledků studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) vyplývá, že každý pokles o 1000 stavebních povolení zvyšuje tempo růstu cen bytů o 1,18 procenta. Dalším důvodem zdražování bytů je podle odborníků také inflace.

„Pokud inflace vzroste o jeden procentní bod, zvýší se index tempa růstu cen bytů v Praze o 1,3 procentního bodu. Od roku 2005 se inflace kumulativně zvýšila o 27 procent, což se patřičně projevilo i v cenách bytových jednotek,“ popisuje ředitel výzkumu CETA Aleš Rod.

Schvalovací proces zahrnuje tři hlavní fáze:

  1. Posouzení vlivů na životní prostředí (EIA)
  2. Vydání územního rozhodnutí
  3. Vydání stavebního povolení

Průměrná doba jednotlivých fází

Mezi zahájením EIA a jeho dokončením je podle studie Deloitte cca půl roku. Na vydání územního rozhodnutí investor čeká v průměru 1,7 roku. Vybavení stavebního povolení trvá téměř tři roky. Pokud jde za současné situace vše hladce, jsou tyto fáze odbavené do pěti let.

Proč to trvá déle

Průtahy vznikají v době, která předchází samotnému řízení. Investoři reálně zahájí povolovací proces v průměru za 1,7 roku od doby, kdy pozemek určený k výstavbě získali. Pokud dojde ke změně územního plánu, doba se výrazně protahuje.

Pro představu aktuálně jen metropole eviduje přibližně 400 žádostí o změnu územního plánu, které nebyly projednány zastupitelstvem. Většina z nich se zastavila v rámci politického rozhodování.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+