Trendy na realitním trhu na přelomu roku 2018/2019. Co bude s cenami a s čím přišly realitní kanceláře?

24.10.2018 /

Už v posledních letech jsme mohli zaznamenat značné proměny realitního trhu. Co se zdálo před pár lety nemožné, dnes je realitou. Odhady a sliby odborníků se ne vždy podaří naplnit. Co náš čeká na přelomu roku?

Hlavní změny, které mohl každý zaznamenat, se promítly v oblasti cen nemovitostí, které rostou závratnou rychlostí. Meziročně stouply napříč republikou o desítky procent. Informovali jsme vás také o vzrůstající popularitě krátkodobých pronájmů. V této oblasti přišlo změn vícero. Lidé si žádají větší standard bydlení a mají tedy větší nároky na pronajímatele. Stejně tak prodat, koupit či dlouhodobě (si) pronajmout nemovitost se v očích mnoha z nás může zdát jako velký problém. Na co všechno se můžete na realitním poli připravit?

Ceny nebudou stoupat tak rychle

Ačkoli je patrné, že ceny jdou stále nahoru, už to nebude tak rapidní nárůst, jako jsme byli zvyklí v posledních dvou letech. Už v druhé polovině tohoto roku vidíme, že nárůst cen postupně klesá. Odborníci se shodují na tom, že takový trend bude i na začátku roku 2019, a tak pomalu, ale jistě nastane doba, kdy se vyplatí nemovitost prodat. Důvodem růstu cen v minulých letech byl celkový růst ekonomiky, snižující se úroková míra, dostupnost hypoték a přesun kapitálu. Tyto trendy by měly brzy zvolnit a s nimi také růst cen nemovitostí.

Homestaging vstupuje do hry

I když je termín homestaging již dávno spjatý s realitním trhem v České republice, začíná až nyní konečně hrát roli při prodeji či pronájmu nemovitosti. Tento fakt si uvědomily i realitní kanceláře, které se jej snaží učit a zařazovat do své nabídky služeb. Profesionální prezentace nemovitosti zkrátka začíná být trendem číslo jedna. Co to znamená? Odborník na homestaging (z kanceláře nebo najatý) s pomocí speciálních úprav, odosobněním i použitím vhodných doplňků zvýší atraktivitu dané nemovitosti. Může se jednat i o změnu osvětlení nebo jiného uspořádání nábytku. Tato „hra” má svá ustálená pravidla a působí na psychiku i rozhodování zájemce o uskutečnění konečné transakce. Často to jsou jen maličkosti, které nemovitost udělají atraktivnější a lákavější. Nakonec profesionální fotograf výsledek nafotí či natočí tak, aby vystihl nemovitost právě z těch správných úhlů. I toto je součást homestagingu.

Krátkodobé pronájmy jsou stále v kurzu

Jak jsme zmiňovali v úvodu, popularita krátkodobých pronájmů je na vzestupu. Není vše ale tak jednoduché, jak zprvu vypadá. I zde je vyvíjen větší tlak na kvalitu a servis. Pokud majitel takové nemovitosti nereflektuje požadavky trhu, může se stát, že tento typ pronájmu bude pro něj mnohem méně rentabilní než např. dlouhodobý pronájem, kde lze zajistit o něco horší podmínky za nižší peníze, což nájemníci mnohdy ocení. Pokud na portálech, kde je vaše nemovitost prezentována za účelem krátkodobého pronájmu, dostanete špatné hodnocení, můžete si být jisti, že o živnost brzy přijdete stejně jako o výdělek. Lidé k vám jednoduše přestanou jezdit. To se u dlouhodobého pronájmu rozhodně neřeší. Je tedy jasné, že krátkodobé pronájmy sice mohou zajistit investorovi výrazně vyšší výdělek, ale jsou daleko náročnější na údržbu. Hodně času je třeba věnovat komunikaci s nájemníky, zařizování předání, příjezdy, odjezdy či pravidelný úklid.

Mají budoucnost on-line realitní kanceláře?

Na trhu se vedle klasických realitních kanceláří a zprostředkovatelů realitních služeb objevily i on-line realitní kanceláře. Fungují na principu zprostředkování některých realitních služeb výhradně on-line, tedy eliminují kontakt nějakého prostředníka, kterým bývá makléř nebo realitní kancelář. Tím mohou výrazně ušetřit finance klientovi. Nicméně ani to není pro každého.

Ne vždy služba zajišťuje zcela hladký průběh celé transakce. Klient by se určitě měl zajímat o nemovitost blíže, měla by mu být zajištěna on-line podpora či člověk na telefonu, stejně jako další služby. Je jasné, že každá služba má svá pro a proti. A tak je jen na vás, co si vyberete. Ne vždy je slibovaná úspora nutnou výhrou v loterii. Nedá se ovšem tvrdit, že žádná z on-line realitních kanceláří nedokáže dobře a kvalitně zprostředkovat prodej či pronájem vaší nemovitosti. Je tedy třeba opět hledat a dát na reference. Kdo upřednostňuje osobní přístup, ať určitě zůstane u starých zavedených pravidel.

I krátkodobé pronájmy mají svá rizika! Popularita krátkodobých pronájmů je na vzestupu. Tento trend bude pokračovat i v roce 2019. Krátkodobý pronájem je však náročnější na údržbu než dlouhodobý. Než se pro něj rozhodnete, zvažte, zda jste schopni uspokojit přání současných klientů a jít s nekompromisní dobou. Jinak byste mohli i prodělat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+