Rozdělujeme prostor – jaké jsou další možnosti?

26.10.2018 /

Dříve jsme je mohli vidět na zámcích, dnes jsou součástí našich interiérů a vytváří zajímavá intimní i dekorativní zákoutí. Seznamte se s paravány, které fungují nejen jako dělící prvek, ale i jako prostředek k zachování intimní atmosféry! Jaké máte současné možnosti výběru?

Od historie do dnešní podoby

Možná si to ani neuvědomujete, ale paravány jsme v minulosti měli možnost potkat doslova na každém kroku. Nejvíce je lidé využívali v Anglii, Číně, Japonsku, ale i v řadě dalších zemí. Moderní doba je ale jiná. Zachovali jsme si především jejich využití. Rozdělit prostor pokud možno elegantně, efektně a hlavně rychle!

Díky tomu nevznikne jen nový prostor, ale také jisté intimní prostředí. Zdánlivě obyčejná skládací deska našla využití nejen jako šikovný kus nábytku, který zajistí jisté soukromí i ve frekventovaném prostředí, ale i jako zajímavý dekorační předmět, jelikož dnes se klade velký důraz na jeho dekorativní charakter.

Z paravánů se tak v moderním pojetí stávají doslova umělecká díla, která velice zajímavým způsobem dokreslují celý zbytek interiéru. Své využití najdou nejen v našich domovech, ale také v hotelích, restauracích a dokonce i v kancelářích.

Dřevěné, plastové i kovové. Volte srdcem

Pokud chcete rozdělit menší prostor, patrně zvolíte paravan složený z několika dílů. Jednotlivé kusy paravánu jsou spojené nejčastěji pomocí pantů nebo jednoduchých závěsů. Vnitřek, který nazýváme kostra paravánu, může vyplnit jakýkoli materiál. A tak je volba na vašem pocitu i vkusu. Většinou se používají přírodní materiály jako bambus nebo dřevo. Ty však dnes v moderních interiérech bývají nahrazovány i kovem nebo plastem. Konstrukce je potažena různými druhy látek a tkanin. Výplně jsou rozmanité od ručně malovaného papíru přes neprůsvitné sklo, dřevo, rákos, hojně se využívá i kůže, která jde do módy.

Hra s tvary

Vše to začalo skládací obdélníkovou deskou. Nenechte se ovšem mýlit, že seženete pouze tento tvar. Dnes už se setkáte s mnohem větší rozmanitostí nejen materiálů, ale i tvarů. Oblíbený je například oblouk. Může být vysoký 2 metry a složený opět ze tří dílů. Ani tady se však pravidla už nedodržují! V každém interiéru najdou spolehlivě své místo i uplatnění. Je tedy jedno, zda holdujete klasice, modernímu minimalismu nebo osobité extravaganci. Stačí si jen vybrat z toho správného soudku. Jednodušší kousky seženete za pár stovek. Za ruční práci si budete muset nějakou tu tisícikorunu připlatit. Samozřejmě si jej můžete vyrobit i sami, pokud jste trochu zruční. Na internetu najdete mnoho návodů, jak na to.

Hodí se i do zahrady

To, co zvládnete s paravánem doma, lze i v přírodě. Takže oddělit prostor můžete, kdekoli se vám zachce. Zahradě nebo třeba terase nejlépe sluší průsvitný nebo takový, skrz nějž je vidět. Pozor si dejte jen při výběru vhodného materiálu. Venkovní využití si žádá odolnější materiály proti přírodním vlivům. Vhodnější jsou spíše přírodní materiály jako dřevo nebo proutí. Dobře vypadá i zajímavě tvarovaná kovová konstrukce. Jako paraván může sloužit i květinová stěna. Právě květiny se s oblibou aranžují na zástěny, přičemž vznikají velmi příjemná květinová zákoutí.

Výhody paravánu

  • Velkými výhodami, které jistě oceníte, jsou jeho skladnost a lehkost.
  • Další skvělou vlastností je poměrně nízká váha. Snadno paraván přenesete z jednoho místa na druhé a můžete si tak nekonečně hrát s prostorem.
  • Pohodlně se vejde do auta. Nákup tedy neznamená vzít si den volna a zajistit si dopravu. Převést jej můžete i na chalupu.
  • V případě, že zrovna nemáte pro něj využití, dá se jednoduše uklidit (třeba pod postel nebo na půdu).
  • Ideálně se hodí do malého bytu, kde potřebujete získat kousek místa (může sloužit na převlékání, k oddělení části pokoje nebo pracovního prostoru.

Jestli se rozhodujete, zda paravánem oživit interiér či nikoli, naše rada zní: Nebojte se toho! Když vás omrzí, jednoduše ho přemístíte jinam. Změna prospěje každému interiéru.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+