Trendy v novostavbách, Co hraje prim a kam se ubírá jejich design?!

07.12.2018 /

Zajímá vás, kudy jdou trendy v novostavbách? Některé jsem pro vás objevili. Na co dnešní developerské společnosti sází a co klienti preferují?

Než se pustíme do jednotlivých dispozic a dalších trendů, zastavíme se na chvilku u architektury současných novostaveb. Ta se pomalu ale jistě přehoupla z doby porevoluční, kterou reprezentovaly téměř barokní prvky, do dnešní jednoduchosti až funkcionalismu. Tento trend je možné vidět nejen u nás, ale i na cestách západní i střední Evropou.

Zmenšování obytných ploch

Ačkoli má každý z nás rád určitý prostor a soukromí, zmenšování obytných částí bytů v novostavbách klienti vítají. Důvod je jasný. Menší byt rovná se nižší cena. A protože hypotéku bude čím dál obtížnější získat, nepočítáme, že tento trend jen tak rychle vymizí. Potěšující je, že developerské společnosti více kladou důraz na racionální využití bytových prostor. I tohle se dá trochu přičíst i tlaku na ekonomické úspory v souvislosti s hospodářskou krizí.

Návrat k většímu soukromí

Oblíbené propojení kuchyně s obývacím pokojem stále zůstává. Přesto je patrná snaha o větší soukromí. Ve společných prostorech chtěli lidé být spolu. To však neplatí pro sociální zařízení. Zkrátka a dobře, lidé chtějí oddělený záchod od koupelny, což má mnoho výhod. Zejména když není v bytě více než jedno sociální zařízení. Pokud se ještě v projektech objevuje propojení WC s koupelnou, není výjimkou, že v takovém bytě je k dispozici i samostatná toaleta. Jestliže tomu tak není a preferujete oddělené místnosti, můžete to řešit s developerem. Ten je schopen na tento požadavek reagovat, pokud je nemovitost ve fázi výstavby, a to v rámci vyžádaných klientských změn.

Neutrální a přírodní barvy

Pryč jsou časy, kdy lidé toužili po výrazných barevných kombinacích. I když se samozřejmě ještě i tací mezi námi najdou. Nicméně ve většině případů volí klienti barvy přírodní a neutrální odstíny, které mají celkově uklidňující účinek. Vládnou zemité tóny, nejrůznější odstíny šedí a také zelená a bílá. Ta je trendy už řadu let. V koupelnách vévodí imitace nejrůznějších přírodních materiálů. Nejčastěji dřeva. A je opravdu jako pravé. Díky moderní technologii glazování pomocí digitálního tisku vznikne naprosto autentická kopie dřeva (nebo kamene) na obkladech či dlažbě. Novinku v posledních letech představují abstrahované struktury nebo lazurovaný povrch.

Milujeme předzahrádky a venkovní plochy

Ne každý z nás si může dovolit byt a ještě nějakou tu chatu. Přesto Češi přírodu rádi mají. A tak se rychleji prodávají byty s předzahrádkami, terasami nebo jinak řešenými venkovními plochami, tedy lodžie nebo balkon s nějakým tím kouskem zeleně.
A nelze se tomu divit. Venkovní plocha může být proměněna v klidový koutek, užitnou zahrádku, relaxační zónu pro dospělé či děti nebo oblíbené místo pro setkání s přáteli u grilování. Poslouží samozřejmě i k sušení prádla, pokud si nepořídíte sušičku.

Hitem jsou pasivní domy

Dnes je trendem i ochrana přírody, stejně jako snaha o šetření na mnoha místech. Moderní člověk si sice chce užívat života ve všech směrech, což ale neznamená, že musí vynakládat velké peníze za bydlení. I proto jsou dnes hitem takzvané pasivní, nebo také nízkoenergetické domy. Jejich koncept je jasný. Cílem je jediné, a to vytvořit takový objekt, který spotřebuje co možná nejméně energie. A to jak na běžný provoz, tak hlavně v oblasti vytápění.

Trendy ve střechách novostaveb

A jaké jsou trendy u novostaveb ohledně střešních krytin? Zelenou mají střechy pultové, nebo sedlové s nižšími sklony. Je i laickým okem patrné, že se stále častěji se na střechách používají tmavé až černé tóny. Z nich pak vynikají krytiny s nadčasovou keramickou – chcete-li pálenou krytinou. Nejpoužívanějším střešním systémem, dokonce v rámci celé Evropy, je pálená krytina. Důvod je jasný. Je trvanlivá, stálobarevná a má velmi rozsáhlé spektrum tvarů.

Tmavá střecha se světlou fasádou

Hitem je kontrast tmavé střechy v kombinaci se světlou fasádou. Konkrétně kombinace takové krytiny s neutrálními šedými tóny patří k těm nejoblíbenějším.

Obkladačky na střeše? Ano!

Zní to trochu děsivě, ale i to je fakt. Nebo tedy dá se to tak říci. Přesně takhle totiž vypadá glazovaná pálená taška. Glazura má podobnou technologii výroby jako obkladačky, proto je tato krytina tolik připomíná. Má spoustu výhod: nevybledne, neoprší, zůstane stejná po celou dobu její životnosti, která je cca 80–100 let.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+