Zdravé spaní. Jak a proč si vybrat správnou matraci?

09.12.2018 /

Stejně jako si každý z nás obměňuje šatník nebo pravidelně mění ložní prádlo, měli bychom měnit i svou matraci. Proč bychom vůbec měli uvažovat o výměně matrace a jakou si vybrat?

Proč se rozhodnout pro novou matraci

Kvalitní spánek je důležitý pro náš zdravý život. Kvalitu spánku ovlivňuje také matrace. A to je jeden z hlavních důvodů, proč bychom neměli být lhostejní k tomu, zda a jakou matraci si pořídíme. Pokud už víte, co od nové matrace chcete, s výběrem vám pomůže srovnání matrací.

Nerovnosti a prohlubně v matraci

Máte doma již starou matraci, která má vyležené prohlubně nebo špatné pružiny? Tyto nedostatky mohou významně narušit váš spánek, protože během něj vás nepříjemně tlačí do zad. Je zřejmé, že podobná matrace už neslouží svému účelu. Neposkytuje potřebnou oporu pro tělo, natož odpočinek. Právě ten by pro vás měl být stěžejní pro pozitivní začátek nového dne.

Bolí vás záda?

Matrace nemusí být jen proleželá, a přesto nemusí vyhovovat vašemu tělu a zejména páteři. Odborníci se shodují na tom, že každému vyhovuje jiná tvrdost matrace. Neplatí ani fakt, že po celý život potřebuje vaše tělo stejný druh matrace. To se může v průběhu let i změnit. Vyřešit se to dá například koupí matrace s odlišnou tvrdostí na každé straně, která poskytuje dvě různá komfortní ležení.

Myslíte také na hygienickou životnost?

Odborníky doporučená hygienická životnost matrace je sedm až deset let. Během těchto let se v matraci nahromadí tolik prachu, odumřelých kožních buněk a živých i mrtvých roztočů, že další spaní na nich může negativně ovlivňovat i zdraví.

Pokud chcete životnost matrace prodloužit, měli byste na ni hned od začátku zakoupit i krycí potah. Ten se pravidelně pere v pračce minimálně na 60 stupňů. Pokud na matraci spí silný alergik, měl by mít takový povlak, který se dá prát na 95 stupňů nebo na speciální parní program určený právě pro alergiky.

Praktický rádce při výběru matrace

Která matrace je pro vás ta nejvhodnější? Vsaďte hlavně na kvalitu. I když vás to bude stát větší obnos peněz. Vyplatí se to! Při výběru matrace se často orientujeme právě cenou, což děláme i u jiného druhu zboží. U matrace je stěžejní. U těch levných si opravdu nemůžete být jisti, že splní vaše očekávání. Tedy ne ta, která se týkají kvality spánku. Tady víc než kdy jindy platí, že kvalita něco stojí. Přesto se nejprve zaměřte na typ, tvrdost a rozměry. Pak teprve řešte cenu.

Jakou matraci potřebují vaše záda?

Na trhu je nepřeberné množství matrací a výběr pro úplného laika nemusí být zrovna nejsnazší. Z jakých tipů si můžete vybírat?

Pružinové – jsou dobře větratelné, zajišťují dostatečnou oporu celému tělu i páteři a jsou vhodné k použití na pevný podklad.

Taštičkové – jsou elastické, mají ortopedické vlastnosti a jsou ideální k uložení na laťkový rošt nebo pevnou desku.

Latexové – jsou pružné, přizpůsobivé, mají vynikající ortopedické vlastnosti, vyznačují se elastickou a tvarovou stálostí a vzdušností.

Matrace z líné pěny – jsou přizpůsobivé a zabraňují proleženinám.

Matrace ze studené pěny – mají výbornou elasticitu, tvarovou stálost, dlouhou životnost, vzdušnost a skvěle odvádějí vlhko a teplo.

Matrace z PU pěny – mají skvělé ortopedické vlastnosti, nižší hmotnost a jsou skvělé pro alergiky, neboť mají antialergický materiál.

Jak je to s tvrdostí

Tvrdost matrace se zpravidla vybírá nejen podle vaší tělesné hmotnosti, ale také v závislosti na vaší oblíbené poloze. Pokud vám v prodejně neporadí, řiďte se těmito pravidly:

Spíte na zádech – vyberte si tvrdší matraci, která při spánku rozloží vaši hmotnost a zajistí, že páteř bude v rovné poloze.

Spíte na boku – u této polohy vzniká rozdílné zatížení na matraci, některé části těla (např. bedra, kolena, ramena atd.) zatěžují matrací více než jiná (např. stehna, chodidla, krční páteř apod.). Pokud je to váš případ, sáhněte spíše po středně tvrdé až měkké matraci.

Spíte na břiše – odborníci doporučují středně tvrdou matraci, která vám poskytne dostatečnou oporu a zajistí, že tělo bude ve vodorovné poloze.

Střídáte polohy – pokud během noci vystřídáte nejrůznější polohy, pak je tomu jako u poloze na břiše. Matraci volíte podle toho.

Výběr roštu

Pro konkrétní matraci potřebujete i speciální rošt! Kdy vám stačí klasika a jak se zorientovat na trhu? Ještě než půjde vybírat matraci, zamyslete se, na čem bude položena. Ani výběr roštu není tak snadný, jak se na první pohled zdá. Kdy je lepší jeden rošt a kdy dva? Pevný nebo polohovací?

Na větší postel jsou lepší dva rošty

První rada zní, pokud máte širší dvojlůžko než 140 cm, určitě je lepší pořídit rošty dva. Má to své důvody. Když se některá část postele opotřebuje, výměna vás pak vyjde levněji. Zatímco životnost matrace je odhadem deset let, kvalitní rošt může vydržet i celý život. Proto výběr nepodceňujte!

Zatížení

Pro představu rošt přebírá od matrace zatížení a rovnoměrně ho rozkládá. Pokud máte matraci silnější, rošt už nemá moc šanci, protože většinu váhy rozprostře sama. V takovém případě už není typ roštu tak podstatný. Zásadní roli sehraje v momentě, kdy je vaše matrace slabší než sedm centimetrů.

Lamelový nebo laťový?

Rošt může být jednak pevný laťový, tak i složený z pružných lamel. Rozdíl je v tom, že pevné, laťové rošty se většinou vyrábějí ze smrkového dřeva a mohou být součástí nových postelí. Ty se také nejlépe hodí pod pěnové matrace s vyšším jádrem nebo pod matrace s pružinovou kostrou či taštičkovitými pružinami, protože dobře tvarují. Ale pozor na jednu zásadní věc: mezery mezi latěmi však nesmějí být větší než 4 centimetry. Pokud jsou latě od sebe vzdálené více než šest centimetrů, může se jakýkoli vybraný typ matrace deformovat.

Kdy jsou lamely tou pravou volbou?

Latexové matrace – kromě těch vyztužených kokosovláknitou deskou, matrace z líných či studených pěn nebo ty sendvičové z kombinace materiálů jsou měkčí, ohebnější a dobře se přizpůsobují tělu. Proto se perfektně hodí na lamelové rošty. Je jedno, zda si zvolíte pevný, pružný nebo polohovací. Všechny varianty jsou správné.

Více lamel je lépe

Počet lamel také není úplně zanedbatelnou záležitostí. Logicky větší počet lamel je výhodnější, protože rošt musí být dostatečně odolný a matrace se nesmějí prohýbat. Odborníci radí, že rošt má mít minimálně 28 pružných lamel. Ty mohou být různě široké a v různých vzdálenostech od sebe. Zpravidla se vyrábí z březového nebo bukového dřeva. Na trhu jsou zastoupené i umělé materiály.

Kdy se hodí polohovací rošt

Například pokud rádi čtete v poloze v sedě, určitě polohovací rošt uvítáte. Pokud to tak není a netrpíte nějakými zdravotními problémy, úplně v pohodě to zvládnete s klasickým roštem bez polohování. Polohování jako takové je nejvhodnější pro lidi, kteří mívají problémy s deformacemi páteře. V takových případech lékaři dokonce polohovací rošt doporučují.

Kolik stojí kvalitní rošt? A až nyní se dostáváme k otázce ceny.

Od tisícikoruny

Rovné lamelové rošty seženete už od tisícikoruny. Levnější jsou už jen rošty bez rámu, ty však nejdou uchytit do každé postele.

Pevné lamely stojí méně

Dá se říci, že levnější jsou rošty s pevnými lamelami, naopak připlatíte si za rošty pružné.

Od 2 do 6 tisíc korun

Počítejte, že mechanicky polohovatelné rošty stojí od 2 do 6 tisíc korun.

Elektromotor od 7 tisíc

Pokud je rošt poháněný elektromotorem, opět si připlatíte. Počítejte od sedmi tisíc. Cena může být ale i jednou tolik.

Rošt za 25 tisíc

Můžete ale zaplatit ještě více. U plně automatických roštů se speciálním nastavením se cena klidně vyšplhá i na 25 tisíc korun.

Matraci musíte i přeměřit

Důležité při výběru jsou i rozměry. Pokud chcete vyměnit starou matraci za novou, doporučujeme tu starou přeměřit. Ideální délka matrace by měla být o 20 cm delší než je vaše výška. Co se týče šířky, nejčastější volbou šíře je min. 80 cm, případně více. Podstatnou roli hraje také výška. Matrace musí být vyšší než rám postele, ideální výška je 16–20 cm. Pokud si přesto nejste jistí, určitě se ptejte specialisty přímo v prodejně.

V obchodě se nebojte zeptat odborníka. Vysvětlete mu, pro koho je rošt určený a co od něj očekáváte. Jistě vám každý rád poradí, co je pro vás vhodné.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+