Kouzlo Vánoc v interiéru. Jak doma navodit tu pravou vánoční atmosféru

12.12.2018 /

Možná vám připadá, že Vánoce už nejsou prožívány tak intenzivně jako za časů vašeho dětství. Jako by jim chybělo typické kouzlo, poetika a hlavně klid. Coby dospělí si toho klidu v adventním období moc neužijeme, protože jsme plni stresu, aby všechno o svátcích takříkajíc klaplo. Poradíme vám, jak se stresovat co nejméně a vnímat Vánoce opět dětskýma očima.

Netrvejte na dokonalosti

Netrapte se tím, že vaše sousedka vypulírovala okna už v říjnu a právě vytahuje z trouby patnáctý druh cukroví. Stanovte si realistické cíle. Vánoce mají být svátky odpočinku, nikoli honění rekordů. Místo horečnatého čištění a leštění raději popřemýšlejte, jakých věcí se v bytě můžete zbavit. Letní výbavu i zřídka využívané kusy nábytku odsuňte do sklepa nebo garáže. Čím více místa v interiéru vytvoříte, tím uklizeněji bude váš domov vypadat. A lépe v něm vyniknou vánoční dekorace.

Zvolte hřejivé doplňky

Za pocitem příjemného teplého domova nestojí jen výkon radiátorů, ale také správně zvolené textilní doplňky. Chlupatý kusový koberec vám dovolí udělat si při sledování televize pohodlí i na zemi, polštářky na gauči vám poskytnou měkkou oporu při sezení s návštěvou, vlněný přehoz vás zahřeje, když začne profukovat od lodžie. A celý interiér díky tomu bude vypadat hřejivě a útulně.

Inspirujte se minulostí

Vánoce jsou krásnou příležitostí ke vzpomínání na staré časy. Už během adventu uspořádejte rodinné setkání a nechte vyprávět rodiče a prarodiče, jaké bývaly svátky za jejich mládí. Inspirujte se staročeskými zvyky i prožitky z vlastního dětství. Vyrobte si vlastnoručně ozdoby z oříšků a jablíček, které vkusně doplní každou vánoční výzdobu.

Vypněte televizi – aspoň občas

Vůbec se nemusíte stydět za to, že se ve svém věku ještě rádi díváte na klasické české pohádky. Ve vánočním čase ani není vhodné sledovat náročné thrillery či horory, které mohou podráždit psychiku a přivodit špatné sny. Co je naopak pro mysl velmi příznivé, je chvilka zcela bez televize. Obdobně to platí i pro internet. Všechno vypněte, nechte hrát jen hudbu a povídejte si s rodinou. Osvětlení zvolte tlumené, lampa a plápolající svíčky budou to pravé.

Důležitá je vůně

Málokdy si uvědomujeme, jak velký vliv má na naše prožívání vůně. Vzpomeňte si, jak to u vás doma o Vánocích vonělo, když jste byli malí. Jakou radost jste prožívali, když jste v košíku od Mikuláše našli banány a mandarinky. Jak se vůně ovoce mísila s vůní připravovaného cukroví a čerstvě natrhaných smrkových větví. Zjistíte, že nemusíte kupovat žádné módní esenciální oleje, abyste dosáhli příjemně provoněného domova. V tomto ohledu se vyplatí vsadit na klasiku – dary přírody, purpuru, vanilku i třeba čerstvě namletou kávu nebo šálek horkého punče.

Severský styl láká jednoduchostí

Pokud patříte k milovníkům moderních trendů a chcete pojmout vánoční výzdobu netradičně, inspirací vám může být skandinávský styl. Ten se vyznačuje jednoduchostí, využívá především světlé barvy a přírodní materiály a vyhýbá se křiklavým honosným dekoracím. Vánoční stromek může zůstat dokonce zcela neozdoben, jestliže se ale k takovému kroku neodvážíte, volte ozdoby převážně bílé, doplněné jen jednou další barvou. V kombinaci s bílou vypadá krásně zejména modrá, ať už sytě tmavá nebo světlá ledová, letošním trendem je pak tmavě fialová. V duchu severského stylu se nesou rovněž ozdoby dřevěné. Vůbec dřevo jako materiál je ve Skandinávii vyzdvihováno, protože s ním do domova přichází kus přírody a působí uklidňujícím dojmem. A o ten nám jde o Vánocích především.

Kouzlo severského stylu spočívá hlavně v pocitu čistoty a svěžesti. Bude-li vám přesto skandinávsky vyzdobený interiér připadat příliš strohý, můžete ho zútulnit huňatými dekami, vlněnými plédy či kožešinami.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+