Vybavit malý byt není těžké, chce to jen vhodný nábytek a trochu důvtipu

05.12.2018 /

První byt pro mladý pár nebývá velký, avšak i v malém bytě se dají vykouzlit zázraky s prostorem. Chce to jen pár nápadů, dobře vybraný a umístěný nábytek a váš byt 2+kk může působit svěže a prostorně.

Koupili jste si váš první byt? Pak se zřejmě nejedná o desetipokojový palác, ale spíše o menší hnízdo, které si konečně můžete přizpůsobit vašim potřebám. Místa v bytě nebude nazbyt a důležité je vhodně využít každý kout.

Nejčastější chyba tkví v předimenzování prostoru

Největším problémem při vybavení malého bytu bývá nereálná představa o prostoru. Do malého obývacího pokoje zkrátka neumístíte obrovskou sedačku pro 6 lidí a dvě křesla k tomu, byť to tak na první pohled vypadá. Nezapomínejte, že se chcete po bytě pohodlně pohybovat, nikoli kličkovat mezi nábytkem, takže ani postel se zkoseným čelem v ložnici nebude ideální.

Rohovou pohovku volte jen tehdy, pokud ji opravdu lze umístit do rohu místnosti, jinak vyberte spíše tu klasickou. Nechcete přece skákat uprostřed obýváku před sedáky.

Vhodný typ nábytku bude ten, který se dá umístit na stěnu, ale zároveň nevystupuje do prostoru. Na stěnu se dá umístit mnohem více věcí, než byste na první pohled odhadli – knihovna, stolek pod televizi, komoda nebo celá obývací stěna. Při umisťování interiérového nábytku na stěnu se řiďte pravidlem, že protější stěna by měla být vždy volná, aby prostor nepůsobil stísněně.

Jak na úložné prostory?

Kam v malém bytě se všemi těmi věcmi? Nově postavené byty mají obvykle komoru, která slouží právě k odkládání nejen zásob jídla, ale i úklidových pomůcek, tašek, vybavení na zimu. Nevyplatí se ale všechno naházet na jednu hromadu. Pořídit můžete regály a police, které vám pomohou všechny vaše věci zorganizovat.

Samostatnou kapitolou jsou vestavěné skříně. Pokud máte možnost, umístěte je spíše do chodby či předsíně, nebudou zabírat místo v hlavních místnostech, ve kterých potřebujete nejvíce prostoru. Pokud není zbytí, zbývá ložnice. Při výběru vestavěné skříně vždy myslete na chybu v předimenzování prostoru. „Opravdu potřebujeme ve dvou lidech čtyřmetrovou vestavěnou skříň?“

Jako další využití prostoru mohou sloužit závěsné skříňky. S těmi to ale nepřehánějte, jinak bude prostor působit ještě stísněněji. Místo pro závěsnou skříňku volte například na toaletě nebo v koupelně. Naprosto nevhodná je v chodbě nebo nad vchodovými dveřmi, vstup do bytu by pak působil jako tunel.

Jako úložný prostor může také velmi dobře posloužit postel nebo gauč. Schováte do nich sezónní oblečení nebo náhradní polštáře a peřiny třeba pro návštěvu.

Jaké vybrat materiály a barvy?

Materiály a barvy by v menším bytě neměly být příliš výrazné. Co se týká stěn, volte spíše výmalbu světlými odstíny jako je bílá, světle šedá a světle hnědá. Výrazné a syté barvy na stěnách upozorní na menší velikost prostoru.

Interiérový nábytek volte také ve světlých tónech dřeva nebo laku. Velmi dobře působí minimalismus, tedy jednoduché kousky nábytku, které vytvoří vzdušný celek.

Nezapomínejte ani na dekorace, aby interiér nepůsobil příliš sterilně. Tady si naopak můžete dopřát menší kontrast s nábytkem. V interiéru budou domácky působit také květiny či svíčky.

Vidíte? Zařídit si interiér nemusí být nic složitého, stačí se jen vyhnout nejčastějším chybám.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+