Jak vybrat matraci, abyste spali jako v bavlnce?

19.12.2018 /

Kvalitní spánek je velmi důležitý. To, jak dobře se vyspíte, totiž určuje váš další den. Kromě pravidelného spánku je ale podstatná také kvalitní matrace. Poradíme vám, podle jakých kritérií jí vybrat.

Jak tvrdá by měla matrace být?

Lidé obvykle vybírají matraci podle toho, na co jsou zvyklí. Pravdou ale je, že byste od zvyku měli upustit a zaměřit se spíš na to, jakou máte váhu. V zásadě platí, že čím těžší jste, tím tvrdší matraci byste měli vybírat. Matrace se nejčastěji dělí podle tvrdosti na kategorie 1 až 5, přičemž 1 je nejměkčí. Ta je vhodná pro osoby s nízkou hmotností anebo na přechodné spaní. Nejtvrdší matrace v kategorii 5 ocení hlavně vyšší váhové kategorie, obvykle vyhovuje mužům. Ženy nejčastěji sahají po matraci tvrdosti 2.

Základní přehled materiálů, se kterými se při výběru matrace setkáte

Prodejci nabízejí matrace také podle materiálu, ze kterých jsou vyrobené. V krátkosti vám představíme základní typy a jejich výhody.

  • Studenou pěnu si oblíbíte především pro její dlouhou životnost. Díky velkým pórům je matrace vzdušná a nebude z ní sálat horko. Zároveň vám dobře podepře celou páteř.
  • Viskoelastická neboli líná pěna zabraňuje proleženinám, protože se velmi pomalu vrací do původního stavu. Doslova se vpijete do matrace a díky tomuto materiálu se v noci budete méně otáčet a vrtět, což má na kvalitu spánku také vliv.
  • Latexové matrace si zamilujete pro jejich vysokou měkkost a pružnost. Perfektně se přizpůsobí ležícímu tělu, ale aby skutečně plnili svou úlohu, musíte je zkombinovat s vhodným lamelovým roštem.
  • Taštičkové matrace mají jednu velkou výhodu. Dokážou optimálně rozložit vaší tělesnou hmotnost, jsou velmi příjemné a pohodlné. Jejich výhodou je i vysoká prodyšnost, takže odolají výskytu různých roztočů, plísní nebo bakterií.
  • Pružinové matrace volte především pro příležitostné spaní, pro každodenní spánek se hodí spíš taštičková varianta, protože je pohodlnější a příjemnější.

Matraci si vyzkoušejte přímo v prodejně

Nebojte se a matraci si v obchodě vyzkoušejte. Prodejci jsou na to připraveni, takže této nabídky bez ostychu využijte. Jedině tak totiž zjistíte, jestli vám matrace opravdu vyhovuje a příjemně se vám na ní leží. Matrace za vynikající zvýhodněné ceny najdete momentálně v letáku Asko. Dopřejte si kvalitní spánek, který vás nabije do dalšího dne.

Tip na závěr: Pokud není jen matrace to co vás pálí a zařizujete komplet ložnici, přečtěte si něco o interiéru v glamour stylu.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+