I spotřebiče mají své dny! Dopřejte jim generálku. Vydrží vám déle!

21.12.2018 /

Zdá se vám, že dnešní spotřebiče nevydrží to, co dříve? Ruku na srdce, ale staráte se o ně dobře? Doba poněkud zrychlila a i my se k našim věcem chováme trochu zbrkle. Když něco doslouží, jednoduše to vyměníme za nové. Ale co když stačí jen troška úsilí a může být všechno jinak? Chcete, aby u vás doma všechny spotřebiče šlapaly? Věnujte jim pozornost při vánočním úklidu a udělejte jim generálku. Rádi vám poradíme, jak na to.

Zejména před i při vánočních svátcích čeká naše spotřebiče doslova velká šichta. Pračka a případně i sušička jedou na plné obrátky. Perou se záclony, závěsy i další oblečení, aby nekazilo dojem v interiéru a na Nový rok hlavně aby nebylo nikde prádlo. S myčkou je to podobné. Kromě běžného nádobí musí zvládnout i případné návštěvy nebo zbavit prachu všechny vystavené mísy, skleničky a další málo používané nádobí. Ledničku ovšem ten pravý nápor teprve čeká, až ji před Štědrým dnem začneme plnit potravinami. Je více než důležité, aby spotřebiče tenhle nápor zvládly a byly ve výborné kondici. Tak je na to připravte.

Generálka lednice

Víte, zda stojí vaše lednice na správném místě? Ledničky je totiž dobré mít postavené na chladnějších a tmavších místech, kde nejsou tepelné zdroje jako radiátory, trubky nebo dokonce přímé sluneční paprsky. Pokud můžete lednici alespoň na chvíli přesunout, klidně to o svátcích udělejte. Rozhodně byste měli lednici odmrazit. Budete-li to dělat pravidelně, zabráníte tak efektivně usazování vrstev ledu ve výparníku a rázem váš mrazák i lednice budou fungovat mnohem efektivněji i při vyšších nastavených teplotách. Kdy je ideální doba na odmrazení? To je jednoduché. Správný čas je tehdy, pokud ledová námraza dosáhne přibližně 3 až 5 mm. Zvážit můžete také izolování své chladničky od stěny nebo podlahových tepelných zdrojů. S lednicí se často pojí boj se zápachem. Rozhodně pomůže, když do ni občas vložíte misku s octem nebo s jedlou sodou. Tvorba bakterií se omezí i tím, že se do lednice nebude vkládat teplé jídlo. Nejlepším čističem je rozhodně ocet a pravidelná údržba.

Když lednice odmrazuje sama

Možná máte doma lednici, která se pravidelně odmrazuje sama – tedy má zabudovanou technologii proti námraze “Frost Free a No Frost”. I tak je třeba takovou lednici dát do pořádku a pečlivě umýt. Nečistoty na stěnách mohou být zdrojem zápachu a bakterií. Nezapomeňte na prach a špínu na zadním kondenzátoru. Pamatujte, že dveře lednice nemají být dlouho otevřené. Teplý vzduch, který se dostane dovnitř, způsobí časté zapínání kompresoru, čímž se snižuje životnost spotřebiče. Vyplatí se zkontrolovat i těsnění kolem těchto dveří. Pokud nefunguje správně, vyměňte ho.

Aby trouba dobře pekla

I trouba dostane o vánočních svátcích pěkně zabrat. Pokud máte tu s pyrolýzou, určitě před jejím používáním zapněte čisticí program. Co se stane? Vnitřek spotřebiče se zahřeje na vysokou teplotu a připečené zbytky jídla se spálí na prach. Ten pak stačí jen setřít navlhčeným hadříkem. Když funkci vaše trouba nemá, je třeba ji umýt ručně. Co na tuhle špínu platí? Zkuste to klidně bez speciálních přípravků. Do trouby nasypte sůl, horkem ji nechte zhnědnout. Sůl nasaje mastnotu. Následně ji snadno vymetete nebo vysajete. Využít můžete i horkou vodu. Jejím vypařováním by mělo vše povolit a jít lépe odstranit. Tu stejnou metodu lze použít i pro mikrovlnné trouby, kde položíte misku s vodou a zapnete na pár minut.. Špína půjde snadno setřít. Pokud jde o sklo, to lze účinně vydrhnout sodou.

Pračku odvápněte klidně octem

Pak tu máme pračku a sušičku. Jak jim udělat generálku? Pračky asi nejvíce trápí vodní kámen, který se usazuje na vnitřních částech spotřebiče. Dalším neduhem je opotřebení řemenu. Co se týče toho prvního, postačí pračku pravidelně odvápnit tak, že do ní nalijete ocet a pustíte ji naprázdno s programem vyváření. Množství octa se nebojte, klidně celé balení. Vyčistit můžete nejen celý buben a vnější plášť pračky, ale rovněž nezapomeňte na násypku na prací prostředky. Vyndejte ji a důkladně vymyjte teplou vodou a kartáčkem. I pračka má filtr. Ten je dobré pravidelně kontrolovat a čistit. To samé je u sušičky. Mezi praním by měla být dvířka pračky občas pootevřená, aby uvnitř nezůstávala vlhkost.

V místnosti, kde je sušička, větrejte!

U sušičky je to jasné. Je vybavená několika filtry, jejich umístění závisí na konkrétním modelu spotřebiče, nicméně každá sušička má jeden základní filtr. Ten byste měli čistit po každém sušení. Kde ho najdete? Tento filtr zachycuje nečistoty a textilní vlákna. U starších modelů je umístěný ve dveřích spotřebiče a u nových sušiček pod dveřmi. Po každých maximálně pěti sušicích cyklech je u sušiček s tepelným čerpadlem třeba vyčistit i prachový filtr.

Sušičku je třeba samozřejmě udržovat v kondici, pravidelně ji umýt, abyste předešli prodlužování doby sušení a vysoké spotřebě za energie, a také nechat sušičku vyvětrat. To dělejte i s celou místností, kde je sušička umístěná. Pokud ji máte třeba v koupelně, kde není okno, je důležité nechávat tam otevřené dveře. Teplota v této místnosti by během sušení neměla překročit 35 °C. V případě, že sušička není připojená na odpad, je nutné pravidelné vylévání nádobky na kondenzát.

Jak udělat pravidelný servis myčky

Dalším velmi používaným spotřebičem doma je myčka. Jak prodloužit její životnost a připravit ji na pořádnou zátěž? Nejprve ji pořádně umyjte. Použijte také odvápňovač, díky kterému odstraníte ze spotřebiče vápenité usazeniny. Zejména tam, kde je vyšší tvrdost vody je odvápnění přímo nutností i častěji do roka. Za naprosto samozřejmé se považuje tento úkon provádět asi třikrát ročně. Nemusíte se bát nějaké obtížnosti. Je to v celku jednoduché. Chce to jen nasypat celé balení odvápňovače, který seženete v drogerii i supermarketu, do vyprázdněné myčky, zavřete ji a zapnete celý mycí cyklus při teplotě 50 stupňů bez předmytí. Kromě odvápnění myčku občas i odmastěte. I k tomu se prodává speciální přípravek. Postup je pak stejný jako u odvápnění. Dalším bodem je filtr a ostřikovací ramena. Ty nezapomeňte pořádně zbavit nečistot. Tam se nejčastěji zachytí nejvíce nečistot a zbytků jídla ze špinavého nádobí. Právě ty jsou původcem nepříjemného zápachu. I když používáte při mytí tablety, které by měly obsahovat vše potřebné, určitě nevynechejte přidávání soli do myčky. Ta upravuje tvrdost vody, což zefektivní kvalitu samotného mytí nádobí.

Triky pro mikrovlnku

Téměř každá domácnost používá mikrovlnku. Čištění trouby i mikrovlnky patří k těm nejméně příjemným částem velkého úklidu. Máte dojem, že v ní občas jiskří? K tomu může docházet i proto, že je trouba uvnitř špinavá. Krycí destička, která chrání výstup mikrovlnného záření, se kvůli usazeným nečistotám vypaluje a ničí. Přitom stačí v mikrovlnce 5 minut vařit na nejvyšší výkon v misce vodu s plátky citronu a pomeranče, a pak setřít nečistoty. Pomeranč zachytí mastnotu, citron mikrovlnku zbaví zápachu a pára uvolní nános spečenin. Pokud nemáte k dispozici citrusy, stačí, když k napaření použijete mokrý hadr (suchý by začal hořet!). Vložte ho do mikrovlnky a na chvíli ji zapněte.

Jak odvápnit varnou konvici

Varná konvice trpí usazováním vodního kamene. Množství nánosů závisí na tvrdosti vaší vody, ale každá konvice potřebuje čas od času vyčistit. A teď je opravdu vhodný čas. K odvápnění budete potřebovat potravinářskou kyselinu citronovou, lžíci, pitnou vodu, ocet a houbičku na dočištění hubice a okrajů pod víkem. Kyselina citronová je vhodným prostředkem, protože je dostatečně účinná na odstranění vodního kamene, a současně šetrná ke spotřebiči i vašemu zdraví. Oproti octu má výhodu v tom, že nezapáchá. Seženete ji v drogeriích nebo supermarketech v oddělení potřeb pro konzervování.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+