Zájem o hypotéky pomalu klesá. Důvodem jsou nejen vysoké úrokové sazby

24.01.2019 /

A je to tu! Tvrdý dopad regulací, se kterými přišla Česká národní banka, k tomu zvýšení úrokových sazeb a zhoršená dostupnost hypotečních úvěrů obecně, útočí na realitní trh. Promítlo se to ve statistických číslech, která uvedlo Fincentrum Hypoindex. Všechno se dalo čekat. Jak to tedy na realitním trhu nyní vypadá? Jaká jsou reálná čísla?

Jak jsme vás informovali, Česká národní banka začala v druhé polovině loňského roku regulovat přístup k hypotečním úvěrům. A tak není divu, že řada zájemců spěchala s vyřízením hypotéky před datem platnosti nových pravidel. Ta vstoupila v platnost od 1. 10. 2018. Čísla z konce roku byla tedy ještě naopak rekordní. Lidé se snažili sjednat hypoteční úvěry ještě za starých podmínek. Nyní však zájem o hypotéky postupně klesá, což se dalo čekat.

První pokles už během listopadu

Vliv předeslaných zásahů ČNB do hypotečního trhu, které nakonec byly realizovány, se projevil naplno. Už během listopadu byl pokles zájmu o hypotéky velmi patrný. Úvěry si sjednalo o téměř dva tisíce klientů méně než v říjnu. To vyplynulo z dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Dalším faktem, který statistiky přinesly, je celkovém zdražení hypotečních úvěrů. A to ne zrovna zanedbatelně. Průměrná úroková sazba u hypoték v na konci loňského roku vzrostla na 2,78 procenta. Na takové úrovni byly úroky byly naposledy v červnu 2014.

Dopad na realitní trh

Výrazný pokles zájemců o hypotéku může mít podle odborníků dopad také na trh s nemovitostmi. Důvod je zřejmý. Celou polovinu zájemců o novostavby tvoří lidé, kteří financují svůj nákup právě s pomocí hypotečního úvěru. Tento stav je dlouhodobý. I s tímto se dopředu kalkulovalo, neboť banky předem varovaly, že zpřísněná pravidla pro posuzování bonity klientů znemožní získat hypoteční úvěr pětině až čtvrtině žadatelů. A výsledná data z konce roku jsou toho důkazem.

Na hypotéku už člověk s průměrným platem nedosáhne

Někteří odborníci se oficiálně vyjádřili k tomuto stavu a poukázali na to, že centrální bankéři těmito razantními zásahy do hypotečního trhu chtěli bojovat s imaginární bublinou na realitním trhu. To se ovšem nepodařilo. Naopak se stalo to, že střední třída byla odstřižena od vlastního bydlení. Na hypoteční úvěr totiž nově člověk s průměrným platem nedosáhne. Podobně úvěr nedostanou ani lidé, kteří nastupují do svého prvního zaměstnání. Tito lidé budou muset do podnájmu. Ten je vyjde stejně, jako kdyby spláceli hypoteční úvěr, jen peníze neinvestují do vlastního. ČNB tak podle odborníků paradoxně nahrála investorům, kterým rostoucí nájmy jejich investici zhodnotí dříve.

Srovnatelně intenzivní zvyšování úrokových sazeb se odehrálo naposledy na jaře roku 1996. Pro informaci od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Sazby porostou i příští rok

„Nárůst sazeb v závěru roku 2018 je reakcí zejména na oslabení koruny,“ vysvětloval na zasedání bankovní rady ČNB guvernér Jiří Rusnok. Následná přibližná stabilita sazeb v průběhu příštího roku je podle něj důsledkem toho, že by se koruna měla zpevnit. Domácí sazby by však měly postupně růst kvůli rizikům slabšího kurzu dál. Rusnok také upozornil na faktory globální nejistoty na trzích, což může vést právě ke slabší koruně. To by samozřejmě nevylučovalo případně i další zvýšení úrokových sazeb, a to v krátkém časovém horizontu. Podle finančních expertů jsou v kontextu vývoje tuzemské ekonomiky současné kroky ČNB ve směru „utahování měnové politiky” na místě.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+