Boj s plísněmi. Jak se jich účinně zbavit?

14.02.2019 /

Tvoří se vám v interiéru plísně? Pak se jich co nejdříve zbavte! Mnohdy to nepůjde jen Savem. Je třeba zakročit rázně a hlavně pořádně.

První zásadou je větrání. I to lidé nedělají správně!

Pokud vás zajímá prevence, pak je třeba se zaměřit na správné větrání. Pootevřené okno celý den vás ovšem nespasí a před plísněmi neochrání. Pokud ještě v chladnějším období vypnete topení, je to ještě horší. Pohyb osob v místnostech, vaření, sušení prádla, to vše jsou aktivity, kvůli nimž stoupá vnitřní vlhkost, kondenzuje na povrchu stěn a připravuje tak sporám plísní ideální místo na usazení a rozmnožování. Větrat se má pořádně a krátce. A to i v zimním období. Jen tak se vzduch vymění za čistý, ale zároveň se neochladí konstrukce nemovitosti. Ohled při větrání byste měli brát i na aktuální počasí. Například se nedoporučuje větrat, když prší, abyste do místnosti nevpustili vlhký vzduch.

Zateplování a těsnící okna

K plísním jsou nejnáchylnější domy nebo byty v přízemí, které mají vyměněná okna za nová těsná, ale dosud neproběhlo zateplení obvodových konstrukcí. Počítejte také s tím, že vlhkost vzduchu se násobí počtem osob, které žijí v dané domácnosti. Stejně tak je to i u sušení prádla, vaření či odsávání par do interiéru, přítomnost akvária apod.

První pomoc – dezinfekce

Pokud jste prevenci zanedbali, je třeba se s plísněmi náležitě vypořádat. Na nic nečekejte a ihned začněte plíseň odstraňovat. Jako první pomoc existují dezinfekční přípravky sloužící k jejich odstranění. Pokud jde o menší výskyt plísně, určitě pomohou dostatečně. Pokud se plísně objevují opakovaně, budete muset zakročit rázněji. Dezinfekční přípravky nefungují jako prevence.

Odstranění příčiny

O konkrétním odstranění příčiny se můžete poradit s odborníkem. Pokud plísně způsobuje špatná izolace, můžete místo očistit, navrtat kolem něj dírky a do nich nastříkat izolační pěnu. Po zaschnutí místa přebrousíte a následně natřete barvou na stěny. Pokud je plíseň na zdi, kde se nedá pěna využít, můžete místo očistit a poté natřít penetrací na omítky. Po jejím zaschnutí lze také použít fasádní barvu, která je odolná proti vlhkosti. V případě, že toto nepomůže, obraťte se neprodleně na odborníky, kteří navrhnou radikálnější řešení.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+