Neměli jste na nový rok čočku? Poradíme, jak v novém roce ušetřit

27.02.2019 /

Valná většina lidí si na nový rok dává předsevzetí. Mnoho z nich se kromě zdravějšího životního stylu točí také kolem financí a osobního i rodinného rozpočtu. Také chcete v novém roce více našetřit a nepřijít k finanční úhoně? Přečtěte si, jak toho docílit a vyvážený rozpočet udržet.

Udělejte si přehled

Než se pustíte do radikálních změn, věnujte čas vytvoření přehledu. Nejjednodušší možností je stáhnout si aplikaci, která bude sledovat a vyhodnocovat vaše útraty. Po prvním měsíci se podívejte, za co nejvíce utrácíte a kde by šlo ubrat. Stanovte si hranici, kterou nechcete překročit, a postupně si můžete cíle zvyšovat. Mějte ale na paměti, že méně je více, a postupujte po malých krocích. Jinak by vás neúspěšná snaha akorát otrávila.

Zrevidujte své měsíční předplatné

V současné době funguje většina internetových i klasických služeb na bázi předplatného. Dokázali byste z hlavy ihned vyjmenovat všechny, které máte? Sepište si je všechny přehledně na jedno místo a zvažte, jestli všechny předplacené služby opravdu využíváte. Díváte se pravidelně na seriály na Netflixu nebo jste na něj kvůli povinnostem zapomněli? Čtete všechny online weby a noviny, které vám chodí? Možná se budete divit, ale měsíčně ušetříte nemalou částku, pokud vyřadíte to, co nevyužíváte.

Zažijte si nové návyky

Velkou část rozpočtu ukrajují spotřeby v domácnosti. Mnohdy přitom stačí malá změna v návycích a částka na vyúčtování značně klesne. Především byste si měli zažít vypínání vody i světla v momentech, kdy to nepotřebujete. Zhasněte vždy, když opouštíte místnost, vypněte vodu při čištění zubů nebo mydlení. Čas od času rozmrazte mrazák i lednici, nahromaděný led totiž značně zvyšuje spotřebu energie. Zkuste také snížit teplotu v interiéru. Pouhý jeden stupeň vám může ušetřit 5 až 6 % spotřeby energie.

Ochraňte majetek před ztrátami

Poruchy a nehody v domácnosti nijak neovlivníte. Můžete se na ně ale připravit. Za pojištění domácnosti sice vydáte pár desítek korun měsíčně, může vás ale zachránit od velkých finančních škod. V online kalkulačce si můžete spočítat hodnotu své domácnosti a podle toho si zvolit typ pojištění. Kvalitní pojištění domácnosti by mělo obsahovat i krytí majetku ve sklepě nebo základního vybavení mimo domov, například kola nebo kočárku.

Odměňte se!

Nezapomínejte motivovat sami sebe. Pokud se budete příliš upínat na ušetřené peníze, nebude to příjemné ani vám, ani vašemu okolí. Čas od času proto vezměte kamarády na večeři, kupte si něco, co vás potěší, nebo jděte s dětmi na jejich oblíbený film. Uvidíte, že pokud budete šetřit systematicky, nemusíte kvůli tomu strádat.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+