Solární krytiny a nové trendy. Hudba minulosti se stává rychle realitou!

15.04.2019 /

Fotovoltaika jde stejně jako ostatní technologie a novinky mílovými kroky kupředu. Zatímco ještě donedávna tu byly pouze fotovoltaické panely, které se umisťovaly na střechu domu, dnes už nemusí tyto panely narušovat celkový vzhled domu. Jak to? Jsou tu nové vychytávky. Solární krytiny sice nemohly směle panelům konkurovat, ale dnes už je to jinak. Stejně tak už se objevily první prototypy solárních oken, které dokonce slibují neuvěřitelně rychlou návratnost nákladů.

Solární tašky

Fotovoltaické panely v současnosti začínají nahrazovat solární tašky (krytiny). Objevily se sice již před pár lety, ale až nyní se s nimi opravdu počítá jako se skutečnou náhradou fotovoltaických panelů. Jednou z firem, která s tímto produktem přišla oficiálně na trh, byla společnost Tesla. A není divu, že se tím dostala do popředí zájmu médií i lidí. Tesla však nebyla jedinou, a dokonce ani první firmou, která vmontovala fotovoltaické panely přímo do střešní krytiny. Velký boom okolo jejího projektu byl tak pravděpodobně způsoben tím, že na tašky poskytla celoživotní záruku a slíbila, že elektronika bude potřebovat výměnu jen jednou za 30 let.

Další výrobci

Jiní výrobci v tomto ohledu tak sebevědomí nejsou, ale samozřejmě existují. Solární tašky se objevily už i v České republice. Není o ně ovšem zatím takový zájem jako v zahraničí. Jedním z důvodů nízkého zájmu je jejich vysoká pořizovací cena (kolem 5 500 Kč/m²).

Pokud ještě porovnáme výkon a účinnost standardních solárních panelů, je jasné, že tašky jsou v nevýhodě. I tohle se ale v poslední době stává mýtem, protože se objevují nové společnosti, které nabízejí mnohem vyšší výkon, který se panelům již plně vyrovná. Jednou z takových novinek jsou tašky SolteQ s výkonem 214 Wp na m². Novinkou na americkém trhu jsou střešní pláty, do kterých se fotovoltaika ukládá (místo jednotlivých tašek) a celkově pak střecha vypadá jako falcovaný plech. Pokládka takové střechy je rychlejší a jednodušší. Uvidíme, zda se takového řešení dočkáme i u nás.

Solární okna

Další novinkou jsou už více než dva roky solární okna. Přišlo s nimi hned několik zahraničních firem, mimo jiné Švýcaři nebo naši polští sousedé. V čem jsou tak skvělá? Alespoň ty ze Švýcarska jsou neuvěřitelně výkonná a garantují tak astronomicky krátkou dobu návratnosti nákladů. Okna mají totiž unikátní technologii, díky níž se vám investice vrátí na uspořené energii už do jednoho roku. (Oproti panelům, jejichž investice se vám vrátí mezi 5 – 11 roky používání.) Celý trik prý spočívá v zapracování povrchového filmu na bázi organických molekul, průhledných vodičů a fotoaktivní vrstvy. Podrobnosti vám sdělit nemůžeme, neboť technologii chrání strategickým patentem.

Výhody solárních tašek

Fotovoltaika je zabudovaná přímo do střešní krytiny. Střecha tak působí pěkným a kompaktním dojmem. Solární tašky, nebo přesněji střešní tašky se zabudovanými solárními panely, jsou také extrémně odolné proti vnějším vlivům.

Jak snížit náklady na pořízení

Logickou cestou, jak snížit náklady na pořízení takové střechy, je, že se fotovoltaika neumístí do všech tašek. Umisťuje se pouze do tašek, které jsou nakonec na jižní nebo jihovýchodní straně střechy, kam dopadá světlo nejintenzivněji. Je asi také jasné, že pořizovací cena takové střešní krytiny se nebude ani zdaleka rovnat ceně klasické střešní krytiny. Srovnávat můžete ovšem případ, kdy už jste rozhodnutí investovat do solární energie, ale váháte, zda si pořídit panely, nebo střešní krytinu se zabudovanými panely.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+