Češi využívají stále více nákupy na splátky

29.04.2019 /

Čeští zákazníci si zvykli na alternativní financování svých nákupů. Podle průzkumů již využilo nákup na splátky více než 60 % Čechů a jejich počet neustále roste. Proč je nakupování na splátky čím dál tím vyhledávanější a existuje jiný – bezpečnější – způsob nakupování, když nemáte dostatek financí?

Nákupy na splátky jsou doménou především starší generace, mnoho dalších lidí se k nim ale přidává před velkými svátky jako jsou Vánoce, které pro mnohé představují větší finanční zátěž. Popularita nakupování na splátky stoupá především s rozvojem e-commerce oblasti a čím dál tím větší dostupností a rychlostí doručování zboží. Nové platební metody ale také způsobují, že se ztrácí hranice mezi tím, co opravdu potřebujeme a na co si můžeme počkat.

Lidé nejčastěji splácejí bílé zboží

Splátky typicky pomáhají, když dojde k neočekávaným vysokým finančním výdajům, například při porouchání kuchyňských spotřebičů. Lidé tuto možnost nejčastěji využívají právě při koupi tzv. bílých spotřebičů, ale také elektroniky nebo nábytku. Průměrně nakupují na splátky zboží v hodnotě 14 000 korun.

Na co je dobré dávat při nákupu na splátky pozor?

  1. Výše úvěru, výše RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů
  2. Počet a výši splátek
  3. Podmínky předčasného splacení
  4. Podmínky změny smlouvy

Vzhledem k tomu, že spotřebitelské úvěry mají obvykle poměrně vysokou úrokovou sazbu, je vhodné využívat nákup na splátky pouze v opravdu nutných případech a rozvrhnout si splácení na co nejkratší dobu.

Jak nakoupit „na splátky“ bez úroků?

Internetové obchody neustále rozšiřují možnosti dopravy, ale i platby. Zákazníci si zvykli, že obchody zboží doručují do druhého dne a nabízejí nejméně tři možnosti platby zboží. Vedle oblíbené dobírky, a právě nákupu na splátky, se začíná objevovat také takzvaná odložená platba. Ta nakupujícím umožňuje zboží zakoupit, aniž by za něj hned museli platit. Získají tak 14denní lhůtu, ve které už produkt mohou využívat a zaplatí později.

Služba, kterou zde nově provozuje MALL Pay, umožňuje překlenout náročné finanční období, ale také získat větší jistotu při objednávání zboží, u kterého si zákazník není jistý výběrem. Odložená platba je zdarma bez úroků a včas zákazníka upozorní na blížící se dobu splatnosti zboží, kterou si také vždy může zkontrolovat v MALL Pay zóně.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+