Úvěry ze stavebního spoření. Stále se vyplatí, ale podmínky se mění

06.05.2019 /

Jednou z variant, které využívají mladé rodiny k financování bydlení, je bezesporu stavební spoření, případně jeho kombinace s dalšími úvěrovými produkty. Zajímavé je zejména proto, že na něj stát přispívá. Aktuálně 2 000 Kč ročně. Jde o oblíbený a především také bezpečný produkt na trhu. Po šesti letech spoření můžete uložené finance využít prakticky na cokoli. Častěji však lidé sáhnou po úvěru ze stavebního spoření nebo překlenovacím meziúvěru. Rok 2019 přinese však jisté změny. Jaké?

Úrokové sazby se drží

Stavební spořitelny zatím nijak nereagují a ponechávají úrokové sazby na svých místech. Ve srovnání statistických dat z loňského roku i předchozích let zatím lze předpovědět jediné, že počty zavřených úvěrů ze stavebního spoření v roce 2019 pravděpodobně budou klesat. A s přihlédnutím k tomuto faktu tedy ani nevypadá, že by úrokové sazby měly letos nějak klesat. U některých spořitelen se s procenty trochu hýbalo, ale úměrně dolů i nahoru, a tak ve výsledku zůstávají podmínky podobné jako loni.

Sledujte si akční nabídky

Pokud chcete letos využít úvěr ze stavebního spoření, sledujte si akční nabídky a marketingové akce. To je zatím jediná cesta, kterou spořitelny klienty lákají. Mezi službami zdarma se tak objevuje například odhad nemovitosti nebo zpracování úvěru. Tyto služby se dříve běžně platily. Dnes jsou nezřídka součástí marketingových tahů nejrůznějších subjektů. Pozitivní je, že se hledají i nové cesty a obchodní příležitosti. Je to v podstatě reakce na současný stav na realitním trhu a celkový trend. Díky tomu si dnes můžete například zafinancovat družstevní byt bez nutnosti zástavy nemovitosti, a to už do poměrně slušné částky 2,5 milionu. Částka bez zajištění se u různých subjektů liší.

Spoření jako bezpečná investice

Produkt stavební spoření byl vždycky brán jako spolehlivá a bezpečná investice do budoucna, s podporou státu a pozdějším využitím. Podpora státu je sice v posledních letech nižší, než jak jsme byli zvyklí, ale stále je zajímavá. Úročení vkladu je v současné době na 1,5 % p.a. U dětských produktů a 1,2 % p.a. získají dospělí, kteří si spoří. Pokud se ptáte, zda se vyplatí spořit, odpověď zní ano. Ideální variantou je částka 20 tisíc korun ročně po dobu šesti let. V takovém případě je efektivní úroková míra mezi čtyřmi a šesti procenty. U ostatních variant už se můžeme o rentabilitě bavit.

Než začnete spořit

Výhodná nabídka láká, ale stejně jako u všeho, než uzavřete s jakoukoli spořitelnou smlouvu, vyplatí se dobře se informovat. Podmínky si podrobně pročtěte a srovnávejte. Je důležité zaměřit se na detaily, prozkoumat sazebníky i jednotlivé produkty. Nezapomeňte ani na obchodní podmínky. Ty zpravidla skrývají některé záludnosti, které mohou v budoucnu přinést problém. Zaměřte se také na podmínky v případě předčasného ukončení smlouvy. Tam můžete ušetřit i tisíce. Nebo o ně naopak přijít.

Odpočty úroků

Jednou z dalších výhod stavebního spoření je odpočet úroků, který můžete realizovat jednou ročně. Tyto úroky lze odečítat už dále jen u hypotečních úvěrů. U neúčelových úvěrů anebo spoření už nikoliv. Základ daně si můžete snížit až o 300 000 Kč za kalendářní rok. K uplatnění odpočtu potřebujete smlouvu o stavebním spoření a potvrzení od spořitelny.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+