2 trendy styly do vašeho domova. Pruhy nebo Street art: oživí interiér!

07.05.2019 /

Geometrické tvary jsou hitem v interiéru už pár let. Pruhy tak nevymizí ani letos, v roce 2019. Mají mnoho pozitiv. Jednak interiér oživí, dodají mu dynamiku, svěžest a trochu ho probudí k životu. Skvělé také je, že si umí opticky pohrát s prostorem. Širokou místnost dokáží zúžit, úzkou naopak rozšířit. Dají se použít prakticky kamkoli. Stejně jako graffiti. Ty už potřebují větší dávku odvahy. Ale proč ne? Záleží na vás, jak jste otevření hravosti a změně.

Pruhy patří ke každému stylu

V současných interiérech jednoznačně kraluje neutrálně-minimalistický styl. I ten si však zaslouží nějaké to drobné oživení, aby do něj mohla vtéct nová energie, která se pak zpětně prolne i s vaším životním stylem. Pokud jste rozhodnutí vystoupit ze své komfortní zóny všednosti, zkuste pruhy nebo graffity. Každému stylu se budeme věnovat zvlášť, neboť spolu nijak nesouvisí.

Pruhy patří v podstatě k tradičním vzorům. I když se vrátíte třeba o století zpět, určitě je najdete v tamních interiérech. Vyskytovaly se doslova všude. Určitě si vzpomenete na pruhovaná povlečení v chalupách, na tradiční utěrky, ubrusy nebo čalounění postelí. Samozřejmě, že od té doby ušly i pruhy nějakou tu cestu, a tak dnes můžeme narazit v obchodech na modernější pojetí, jiné materiály a další možnosti využití tohoto krásného stylu. Pruhy zkrátka přežily všechny módní vlny, a tak je lze považovat za nadčasové. Klidně si s nimi zútulněte svůj domov. Povíme vám jak.

Mohou působit i neutrálně

Ačkoli jsme v úvodu zmínili, že pruhy dodají vašemu domovu energii a oživí jej, nemusí hned vypadat bláznivě a hravě. Pokud jste spíše konzervativní, i u vás najdou svůj prostor. V konečném výsledku bude jedno, jestli si je troufnete umístit na stěnu v podobě tapety, nebo jen jako sezónní koberec či textilii. Velmi podstatný je naopak výběr odstínu, protože ten by měl být totožný se zbývajícím zařízením pokoje, do kterého se je chystáte umístit.

Velká změna = pruhy na zdi

Pokud jste se rozhodli pro radikální změnu, pak doporučujeme tapety. Většinu z těch současných jednoduše v případě, že se vám už nebudou líbit, sundáte. Jde to opravdu snadno. Myslete pouze na to, že svislé pruhy na zdech dokáží vyvolat dojem, že je místnost vyšší, vodorovné naopak místnost rozšíří. To se může rozhodně hodit. Stejně tak nemusí nutně tapeta nebo pruhy končit stropem či hranicí zdi a podlahy. Pokud se chcete trochu více odvázat a vytvořit zajímavý prostor, klidně pruhy přetáhněte na strop nebo na podlahu. Uvidíte, co to s prostorem udělá. Pruhy dokonce nemusí končit každý ve stejném místě. Hrajte si a vytvoříte originální dílo hodné obdivu.

Struktura pruhů

Pokud se vám nechce úplně do velkých změn, můžete zprvu vsadit na pruhovanou strukturu. Co to znamená? Materiál, ze kterého jsou v interiéru textilie, má sice neutrální odstín, ale jeho struktura na povrchu tvoří pruhy. Stačí taková maličkost a uvidíte i ucítíte změnu. A podobný efekt mohou mít i obklady v koupelně, v kuchyni za kuchyňskou linkou nebo na podlaze.

Skvělé pro rustikální styl

Když jsme u jednotlivých stylů, pak je nutno říci, že pruhy si skvěle notují s rustikálním stylem. Kombinace s drobnými kvítky je už téměř ustálenou normou. Pokud se nebojíte trochu odvázat, pak můžete zkusit pruhy zkombinovat naopak s velkými květovanými vzory. Můžete rovněž zvolit květové vzory uspořádané do pruhů. Typické jsou například pro tapety.

Když chcete pruhy trochu zamíchat

Pruhy mohou mít samozřejmě různou barvu. Mnohdy jich je i více naráz. Tady ovšem pozor, abyste to zbytečně s barvami nepřehnali. Méně je v tomto případě určitě více. Pro míchání pruhů to platí dvojnásob. Pokud jsou jednotlivé barvy pruhů kontrastní, určitě by měly ladit s barvou okolního nábytku. A to na sto procent. Jinak si doma vytvoříte neukočírovatelnou divočinu, která by se vám jen těžko následně harmonizovala. Začátečníkům určitě radíme zkoušet pruhování nejprve na doplňcích, než se pustí do stěn a omítek.klasiku, která nezklame.

Textilie a koberečky

Textilie a koberečky jsou asi nejjednodušším řešením, jak dostat do interiéru pruhy snadno a rychle. Zvláště dobře vypadá kombinace pruhů, v nichž se jakoby zrcadlí barevný odstín použitý při výmalbě nebo na tapetách. Může se stát, že i pruhy vás jednoho dne omrzí a budete chtít zkusit něco nového. Už proto je fajn začít u textilií. Je to opravdu nejméně finančně i prakticky náročné řešení, jak udělat doma nějakou příjemnou změnu.

Začněte klidně ubrousky

Začít tedy můžete u úplných detailů. Třeba u prostírání nebo ubrousků v rámci stolování. Do koupelny můžete přidat pruhované ručníky, které opět svou barevnou škálou budou doplňovat interiérové barvy koupelny. Pokud netoužíte po velkém kontrastu. Z nepoužívaných ručníků si klidně udělejte praktickou dekoraci tak, že je smotáte nebo složíte a dáte na police nebo do otevřených skříněk.

A to vše k pruhům. A jak může Street Art pozvednou váš interiér? To si přečtěte v našem pokračování …

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+