Street art je tu! – Umění, které pozvedne váš domov

08.05.2019 /

V předchozí části jsme se věnovali pruhům, ale chcete zkusit ještě větší odvaz? Pak je tu street art. Ten se stal v podstatě synonymem pro pouliční graffiti. Jakou to má souvislost? Pokud děláme věci s citem, může být malba na zdi nebo jinde v interiéru velmi zajímavým prvkem.

Nikdo neříká, abyste se stali rebely

Nebudeme vás nabádat k tomu, abyste vyrazili do temných uliček a někde si zkoušeli své sprejerské nadání. Jako interiérový trend je ovšem street art určitě zajímavý a díky němu váš domov získá špetku naprosté originality. Samozřejmě, že to není pro každého. Pokud jste však zastánci klasické elegance s konzervativním přístupem, asi vás nenadchneme.

Jak to začalo?

Než se street art stal součástí domovů a interiérů, zdobil spíše vstupní haly veřejných budov. Odtud se plynule přemístil i do klasických interiérů. Určitě se také shodneme na tom, že se nehodí všude. Jde o svěží styl, který sedí zejména mladým lidem s moderním cítěním. Vyjímá se zejména ve větších a otevřených prostorech, ideálně v bytech loftového typu. Ale také do odvážně pojatých prostorů. Věřte, že dokáže vykouzlit nádhernou a nezapomenutelnou atmosféru.

Graffity a street art není to samé!

Než se pustíte do změny, měli bychom si také ujasnit, že graffiti a street art není to samé. V prvním případě se jedná o obyčejný vandalismus. V tom druhém je skryté jiné poselství. Určitě nemá působit destruktivně. Jde v podstatě o umělecký styl s jistou pointou a mnohdy i skrytým humorem, který nemusí být na první pohled zřejmý. Záleží na autorovi kresby. A právě tyto vlastnosti – originalita, vtip, a trefné zobrazení poukazující na různé sociální neduhy – dělají ze street artu populární a vyhledávaný trend současnosti. Je možné na tento styl nahlížet odlišnými způsoby. Jednak je to barevnost, která je hravá a impulsivní a plná energie. Nebo z pohledu tématu, které může být jakkoli naléhavé. Jedno je ale jisté, váš domov bude rozhodně trendy a originální.

Odkud začít, když nevlastníte loft ani velkou stěnu?

Pokud vás street art nadchnul, pak je čas pustit se do práce. Odkud začít? Vzdávat se ho nemusíte, ani když nebydlíte v loftu nebo nemáte nějaký velký prostor. Dokonce, ani když neznáte nikoho, kdo by vám mohl kresbu doma vyhotovit. Méně nákladným řešením je speciální tapeta nebo plakát. Na trhu se objevují i speciální obklady, které můžete použít kdekoli. Stejně tak i grafosklo. Ani malba nemusí být pouze součástí stěn. Začít tak můžete i u vzorů textilií. Malby se objevují na závěsech, povlečení, dekorativních polštářích, ale i kusových kobercích. Je to jen na vás, na co si troufnete.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+