Půjčka na bydlení nemusí být zlo. Stačí vědět, jak ji vybrat

15.05.2019 /

Společně s Irskem patříme mezi země Evropy, kde nejvíc vystřelily ceny bydlení. Kupované nemovitosti (domy, byty, chaty) vystřelily od roku 2010 nahoru zhruba o třetinu. A zdražování nemá být konec. Navíc situace s hypotékami je v dnešní době vskutku kritická. Průměrná domácnost na hypotéku nedosáhne. Proto stále více rodin i jednotlivců řeší vlastní bydlení půjčkou. Jak ji vybírat a nešlápnout vedle? Máme pro vás několik rad.

Účelové vs. neúčelové půjčky

Existují dvě základní skupiny půjček – půjčky bankovní a ty od nebankovních společností. V případě prvním jde často o půjčky účelové. Jak už jejich název napovídá, jedná se o půjčky, u kterých je potřeba doložit účel využití finančních prostředků. Na rozdíl od půjček bez uvedení účelu jsou půjčky účelové obvykle levnější. Menší i větší banky ale umí nabídnout také půjčky bezúčelové. Příkladem budiž třeba půjčka od České spořitelny, která vám zapůjčí 20 000 – 800 000 tisíc korun na rekonstrukci bytu, pořízení automobilu anebo na cokoli dalšího.

Půjčte si jen tolik, kolik doopravdy potřebujete

Dobře si spočítejte, kolik finančních prostředků vám vlastně chybí a tohoto výpočtu se držte. Ať už zvolíte půjčku bankovní anebo tu od nebankovní společnosti, půjčujte si jen nezbytně nutný objem finančních prostředků. Myslete totiž na to, že čím víc si půjčíte, tím víc budete muset ve finále vracet. Pokud řešíte půjčku na bydlení, můžete ji kombinovat s řádným úvěrem ze stavebního spoření anebo hypotékou. Dosáhnout na ni ale není v dnešní době nic jednoduchého.

S výhodnou půjčkou pomůžou srovnávače

Protože je nabídek na našem trhu opravdu velká spousta, je občas potíž se v nich bezpečně zorientovat. Ne každá půjčka je navíc tak výhodná, jak se na první pohled tváří. Proto vám mohou být spolehlivými pomocníky praktické srovnávače, díky kterým najdete nejvýhodnější půjčku, která bude odpovídat vašim požadavkům. V Česku jsou nejznámější srovnávače pujckyhned.cz, coolpujcky.cz, pujcky.cz a nebo uspory.cz. Právě uspory.cz mají online kalkulačku na porovnání půjček, kam stačí vepsat, jak vysokou částku požadujete, dobu splatnosti, případně další parametry. Na základě nich se před vámi otevře aktuální nabídka obvykle seřazená podle výše úroků anebo hodnoty RPSN.

Úrok je důležitý, RPSN důležitější

A u úroků, respektive hodnoty RPSN ještě chvíli zůstaneme. Spousta spotřebitelů dělá jednu zásadní chybu a tudíž, že vybírá půjčku pouze na základě úroku. To je špatně. Úrok má totiž jen malou vypovídací schopnost. Mnohem lépe je na tom hodnota RPSN, která říká, kolik za půjčku ve finále zaplatíte. Do RPSN se navíc započítávají nejen úroky, ale také veškeré další poplatky s půjčkou spojené. Jde například o poplatek za vedení úvěrového účtu, nebo pojištění schopnosti splácet.

Oslovujte pouze známé společnosti

Abyste nešlápli vedle, při výběru vhodného nebankovního poskytovatele půjčky oslovujte pouze známé firmy a společnosti. Příkladem budiž třeba společnosti Provident, HomeCredit, Zaplo, Zonky anebo Cofidis. Tyto společnosti působí na našem trhu dlouhou dobu a mohou se pochlubit certifikací od České národní banky. Navíc umí spotřebitelům nabídnout také individuální podmínky půjčky přizpůsobené aktuálním požadavkům. Pokud si nejste vybraným věřitelem jistí, zapátrejte v internetových fórech a diskuzích, kde se dozvíte spoustu zajímavých a užitečných informací.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+