Příprava trávníku na sezonu. S čím začít? Na co všechno ještě myslet?

29.05.2019 /

Sezona na zahrádce už nám začala. Abychom si to všichni patřičně užili, je třeba se zahrádce trochu věnovat. Zejména trávníku. Pokud to chcete mít bez práce, povoláte si zahradníka. Ti ale mají v těchto měsících úplně plno. Pokud jste na to nemysleli už na podzim, budete mít problém někoho na úpravu zahrádky sehnat. Pokud se do práce pustíte vlastními silami, poradíme vám, jak a s čím začít, i vám prozradíme nějaké tipy, jak si práci usnadnit. Myslete i na zahradní techniku, ta vám práci ulehčí. I se zápůjčkami to teď ale bude horší.

S trávníkem se začíná ještě před sezonou

S přípravou zahrady je samozřejmě třeba začít ještě před sezonou. Přípravné práce spočívají v úpravě půdy a trávníku. Pokud byl váš pozemek přes zimu rejdištěm krtka a dalších drobných hlodavců, je důležité povrch nejprve srovnat. Kupičky zeminy jednoduše rozhrneme hráběmi.

Trávník také mohl přes zimu utrpět mrazu nebo přičiněním různých typů travinných plísní. Tady je na místě použít vhodnou chemii určenou k ošetření trávníku. Kromě toho je dobré použít i mechanický vertikutátor. Ten svým vzhledem připomíná sekačku, ale jeho účel je v podstatě opačný.

K čemu vertikutátor?

Provzdušněním pomocí rotujících nožů dochází k oživení starých kořínků a podpoře růstu nových rostlinek. Moderní vertikutátory umožňují nastavit hloubku a intenzitu prořezu. Kdy použít jaké nastavení? Pokud jste se trávníku výrazněji nevěnovali delší dobu, nastavte si hlubší zásek a prokypříte drny důrazněji. Pokud jde o menší úseky, můžete místo stroje použít i rycí vidle. Stroj bude ale jistě příjemnější a pohodlnější.

Co se stane? Díky prořezání drnů, suchých kořínků a prorostlého mechu dojde k omlazení travinného koberce. Vzniklá prázdná místa je následně potřeba doplnit novou travní směsí, nejlépe stejného typu, jako je zbytek trávníku. Nezapomeňte ani na vhodné hnojivo. Živiny, které porost ztrácí při sečení v hlavní sezoně, je třeba vhodně kompenzovat. Dokonce existují přímo vertikutační směsi, které svým složením regeneraci porostu podpoří.

Když zakládáte nový trávník

Něco jiného je, když chcete zakládat úplně nový trávník. Na ten je správný čas právě v dubnu nebo začátkem května. Pokud ale nestíháte, počkejte raději na pozdní letní měsíce (máme na mysli konec července, srpen), a to především z důvodu zajištění pravidelné závlahy. Ta je pro zakládání trávníku velmi důležitá.

Škůdci

Nepřítelem dokonalého trávníku jsou zejména drobní škůdci. Pokud se jich chcete zbavit na dobro, existuje několik typů odpuzovačů a plašičů. Na českém trhu jsou dostupné jak elektronické, tak chemické, případně kombinované. Velké oblibě se těší například Deramax – Profi – Trio se širokým dosahem. Zkusit můžete ale jakýkoli další. Teď je vhodný čas k jejich použití, než si škůdci najdou svoje nové teritorium, kde vyvedou mladé.

Vybíráme zahradní techniku

Při výběru zahradní techniky je třeba dbát zejména na potřeby konkrétního pozemku a samotných uživatelů. Je dobré vědět, kdo ji bude využívat, zda muž nebo žena, i vzhledem k její váze a obtížnosti manipulace. Skvělá jsou výškově nastavitelná madla, nebo snazší ovládání díky pojezdu, centrálně nastavitelná výška sečení – to jsou nejčastěji vyhledávané vlastnosti například u zahradních sekaček. Výběr tedy může být docela věda.

Vybírejte podle pozemku

Dalším kritériem při výběru techniky je i samotný pozemek, který budete obhospodařovat. Je třeba přihlédnout na jeho velikost i druh terénu. A stejně tak i jeho členitost. Podle toho se určuje druh pohonu. Elektrické sekačky se zapojením do sítě sice umožňují snazší ovládání díky své nižší hmotnosti v porovnání s benzinovým motorem, ale dokážou být také nebezpečné při neopatrné manipulaci v prostoru. Je třeba hlídat, jakým směrem se pohybujete a zda vám náhodou v cestě nepřekáží kabel. Můžete ovšem zvolit variantu s akumulátorovými bateriemi. Toto provedení se ideálně hodí na menší trávníky.

Další tipy

V případě sekačky se sběrným košem vám správně nastavená výška sečení navíc pomůže posbírat i odumřelé kořínky a suchá stébla, která vám zůstanou na zahradě po použití vertikutátoru. Objem koše se také u jednotlivých typů a značek liší. Při výběru zvažte praktičnost velkého objemu, ale také následnou váhu při naplnění celého koše. Pokud chcete při nákupu sekačky co nejvíce ušetřit, vyzkoušejte bazar sekaček. Často jde o nabídku eshopů, kde kromě nových modelů seženete i zánovní kusy – rozbalené, vrácené nebo chvíli používané zboží se zárukou. Mnohdy tak ušetříte stovky, někdy i tisíce korun.

Frekvence užívání

Dalším faktorem je frekvence využívání stroje. U sekačky je to docela jasné. Pokud si ji vybíráte na sezonu na chalupě, je fajn kromě ceny ještě také zvážit možnosti náhradních dílů a jejich dostupnost. U sekaček pro denní použití je třeba zvážit mnohem více faktorů, jak jsme již naznačovali. Sekačka si také zaslouží jarní revizi. Jde si na toto zavolat také odborníka, nebo si na jaře dojít na revizi. Jak jste se o sekačku postarali při zazimování, tak vám bude sloužit na jaře. A tolik péče zaslouží i při revizi. Určitě se vyplatí zazimovat ji dobře.

Jak se o sekačku starat

Každý zahradní stroj vyžaduje jistou péči. Zahradní sekačka musí být ideálně po každém použití důkladně očištěna vhodnými přípravky, které šetrně odstraní zbytky posečené zeleně, ale zároveň nenaruší kovové části žacího systému.Tak nedojde ke zrezivění. Nedoporučuje se používat jinak účinné přístroje, jako je tlaková myčka. Voda by se v žádném případě neměla dostat do ložisek ani do součástí motoru. Nejlepším způsobem, jak při čištění sekačky postupovat, je nejprve mechanicky odstranit usazeniny pomocí dřevěné škrabky. Pokud je potřeba použít vodu, tak pouze v omezené míře. Zaměřte se hlavně na očištění nože a ochranného bubnu. Případné povrchové nečistoty odstraňte na sucho smetáčkem, případně použitím vlhkého a suchého hadříku. To je naprosto dostačující.

Bez pravidelného sečení to nejde

Jak často sekat? To se nedá říci. Nedá se určit interval, neboť rychlost růstu trávníku určuje hlavně počasí. Na jaře a v brzkém létě obvykle více prší, a když přijdou teplé dny, pak tráva roste velmi rychle. V tom případě musíte vzít sekačku do ruky alespoň jednou týdně. Při častějším sekání nebudete muset tak často vysypávat sběrný koš, a tak vám sekání zabere nakonec i méně času. V srpnu obvykle přicházejí největší vedra a prší málo. Tehdy trávník moc neroste. To stačí posekat i jednou za dva týdny. Na podzim zase jeho růst ustává, a proto se frekvence sekání snižuje. A ještě jeden tip: během horkých a suchých dnů je lepší nesekat trávník příliš nízko. S větší listovou plochou totiž lépe přijímá vlhkost ze vzduchu a lépe odolá extrémnímu počasí.

Jak vyživovat trávník

Aby trávník byl krásně zelený a zdravý, potřebuje samozřejmě i svou specifickou výživu. Ta je důležitá zejména v letním období. Pro trávník je nejefektivnější dodat živiny pomocí minerálních hnojiv. Kvalitní hnojiva totiž obsahují všechny potřebné mikroprvky a hořčík, který trávníku zajistí sytě zelenou barvu, a síru, která podporuje zdravý vzhled travního pažitu. Aplikaci dělejte podle návodu na obalu hnojiva. Rozhodně dodržujte rovnoměrnost a správnou dávku. Na menších plochách si vystačíte s ručním rozhozem. Pokud máte doma velkou plochu trávníku, pak se určitě bude hodit posypový vozík. Může být ruční nebo také tzv. tlačené rozmetadlo, které zajistí rovnoměrnější a pohodlnější aplikaci. Teprve pak je potřeba trávník zavlažit. Ideální je pohnojit před deštěm, protože voda uvolní živiny do půdy a zpřístupní je pro rostliny.

Jak zlikvidovat plevel

Jestliže se vám začnou plevele v trávníku více objevovat, pak je nutné zasáhnout, a to použitím selektivního herbicidu. Jde o přípravek, který trávě neuškodí, ale plevele likviduje. Aplikuje se postřikem. Ten se provádí minimálně 2–3 dny po sečení, protože potřebujete, aby plevele měly vytvořeny dostatečnou listovou plochu, přes kterou se přípravek dostává. Další sečení pak provádějte minimálně 3–7 dní po aplikaci. Tím dáte přípravku dostatek času prostoupit celou rostlinou až do kořenů. Přípravek se neaplikuje při teplotách nad 25 stupňů Celsia. Ideální také je, aby zhruba 2–3 hodiny po aplikaci nepršelo a účinná látka se nesmyla.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+