Tipy, jak docílit úspor v domácnosti

10.06.2019 /

Úspora vlastních prostředků je pro řadu z nás na prvním místě. Chcete ušetřit finance a ještě i šetřit životní prostředí? Jdete určitě správnou cestou. Poradíme vám, jak na to, pokud začínáte.

Úspora energie

Zdražovat se bude, ať budete spořit energii, nebo ne. Ale úspora na energiích je určitě jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme udělat na cestě ke snížení vlastní ekologické stopy a zároveň i na cestě k plnější peněžence. Začněte tím, že budete zhasínat. Je to naprosto jednoduché. Pak přidejte další kroky. Veškeré malé přístroje jako mobilní telefony apod. nabíjejte jen nezbytně nutnou dobu, pokud možno ne přes noc. Pak je tu známé vypínání televize. Nenechávejte ji ani další spotřebiče v režimu stand-by.

Pohotovostní režim, rozsvícená úsporná žárovka a stále se dobíjející smartphone sice spotřebují elektřiny jen málo, řekněme v řádech desetin wattů, za rok se ale s přehledem můžete dostat na více než 1.000 Kč, o ekologickém důsledku a plýtvání nemluvě. Určitě se vyplatí mít doma kvalitní spotřebiče než ty staré, které produkují nadbytečné teplo.

Recyklace

Recyklujte odpad, oblečení i jídlo. Odpad už jsme se nějak třídit naučili. Buďme tedy důslednější. Recyklovat se ale dá i mnoho dalšího. Není třeba vyhazovat úplně všechno. Třeba oblečení lze upravit tak, aby sloužilo dál. Vytvoříte tak unikátní model, který okolí může ocenit. I při tom ušetříte nemalé peníze. Jestli nejste kreativní, můžete vsadit na nějakého mladého designéra, který se vydal „sustainable“ cestou. Pokud jde o recyklaci jídla, základem je nekupovat víc, než sníte. Když vám zůstanou zbytky, můžete je dát na kompost, u živočišných zbytků se můžete domluvit s farmářem v okolí, jestli nechová dobytek, pro který by zbytky využil.

Nevyhazujte, ale opravujte

Není úplně těžké vyměnit starý spotřebič za nový, zejména kvůli spotřebě energie, tady je to na místě. Ale pokud je v tomhle směru vše v pořádku, není nutné všechno hned vyhazovat. Naopak, opravujte, co se dá. Co funguje, mělo by sloužit dál. Pokud se vám to nehodí, prodejte to dál nebo věnujte někomu, kdo věc využije.

Tak s chutí do toho!

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+