Pusťte se do nové tepelné izolace střechy u starší chalupy

24.06.2019 /

Rozhodli jste se, že zrekonstruujete starou chalupu a podíváte se na zoubek hlavně pořádnému zateplení střechy? Jste na dobré cestě konečně ušetřit za energie. Jak na to?

Šetřit se v tomto případě nevyplácí

U chalup je velmi časté, že majitelé si se zateplením poradí sami, popřípadě požádají známého řemeslníka. Myslete ale vždy na to, že právě tady byste rozhodně neměli šetřit. Střecha je jednou z nejdůležitějších částí domu a kvalitní zateplení střechy se vám mnohonásobně vrátí hlavně finančně.

Udělejte lepší tepelnou izolaci

U starých domů bývá se zateplením často problém. Možná jste chalupu stavěli před 30 lety a v té době jste ještě neměli dostatek informací a materiál sháněli, kde se dalo. Teď už jsou možnosti naštěstí někde jinde. Pokud se v chalupě potýkáte v létě s obrovským vedrem, kvůli kterému se v podkroví špatně spí a v zimě se zase v noci budíte celí prokřehlí, pak vězte, že je ten správný čas udělat izolaci znovu a lépe.

Už žádné úniky tepla

V konečném důsledku totiž ušetříte i nemalé náklady na energie či dřevo, pokud topíte v kamnech. Zabráníte únikům tepla skrz střechu a zároveň dovnitř nepustíte vedro v horkých letních dnech. Nebudete tak potřebovat klimatizaci ani přehnaně zatápět. Teplota zůstane díky správné izolaci střechy stabilní a bude tak příjemnější jezdit na chalupu i při velkých výkyvech počasí.

Kde zateplovat

Ideálním materiálem na zateplení šikmých střech je v tomto v případě kamenná vlna. Střechu pak můžete zateplit dvěma způsoby. Buď využijete prostor pod střechou na maximum a izolaci nainstalujete nad krokvemi nebo zateplení vložíte mezi a pod krokve. Záleží také na tom, zda prostor pod střechou využíváte či ne. Pokud se jedná pouze o půdu, kam přijdete jednou za čas, nemusíte šetřit prostorem. Pokud ale prostor pod střechou slouží jako podkroví, pak se vyplatí zvažovat každý centimetr.

Zkontrolujte celou střechu

Izolace z kamenné vlny jsou paropropustné, to znamená, že zachovávají prodyšnost stěn. Snižují tak riziko zadržování vlhkosti v konstrukci. Tím pádem eliminujete riziko plísně, která by se mohla v tepelné izolaci začít vytvářet. V případě, že je vaše chalupa a potažmo i střecha již opravdu stará, promyslete si, zda opravdu budete investovat peníze a čas pouze do zateplení nebo i do nové krytiny a celé výměny střechy. Celou střechu důkladně prohlédněte, zda někde nezatýká nebo není prasklá krytina.

Podívejte se na instruktážní video Rockwool, kde zjistíte krok za krokem, jak zateplit šikmou střechu.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+