Saunování již dávno není jen doménou severských národů. Blahodárné účinky finské sauny můžete pocítit i sami doma

15.07.2019 /

Pravidelné návštěvy sauny sahají až do dávné historie. V dřívějších dobách šlo dokonce o jakýsi rituál a součást obchodních jednání. Ačkoliv se saunování zrodilo právě v severských zemích, poznaly jeho blahodárné účinky na naše zdraví i další země.

Finské sauny

Finská sauna je velmi dobrým způsobem, jakým můžeme relaxovat. Saunování má však dobrý vliv nejen na naši psychickou pohodu, ale také na naše zdraví. Finské sauny mají teploty dosahující rozmezí mezi 60 až 100°C. Co se týče doby, kterou v sauně můžeme pobývat, tak ta se pohybuje kolem deseti až dvaceti minut podle toho, jak se cítíme. Jestliže máme radši větší teplo, můžeme sedět nahoře, kde je teplota nejvyšší. Po jednom z těchto saunovacích cyklů přichází na řadu ochlazování a odpočinek. Celé toto kolečko můžeme opakovat 2-3krát.

Saunování je při dodržení pravidel vhodné téměř pro všechny – i pro děti. Pokud však trpíte jakýmikoliv zdravotními obtížemi, měli byste své návštěvy finské sauny nejprve konzultovat s lékaři. Jak už jsme psali, saunování má velmi pozitivní vliv na náš organismus. Jestliže ale chceme docílit maxima z toho, co nám návštěva sauny nabízí, měli bychom dbát na pravidelnost těchto návštěv. Jestliže to se saunováním myslíte opravdu vážně, měli byste dodržet alespoň jednu návštěvu do týdne.

Jak saunování vypadá

Každý saunovací cyklus by se měl skládat ze tří fází. V první fázi se prohřejete, v dalších se ochladíte a odpočinete si. A jak je to se samotným vstupem do sauny? Do správné finské sauny bychom měli vstupovat bez plavek. Ty totiž mohou bránit správnému prokrvení. Před vstupem bychom měli dále absolvovat sprchu a usušit se. Nyní vstoupíme do sauny. Podle toho, na kolik se cítíme, si vybereme své místo. Směrem nahoru teplota stoupá. Dále se snažme dýchat nosem, nikoliv pusou. Po odchodu ze sauny by mělo následovat ochlazení. Jestliže tápete s množstvím vstupů do sauny ihned po sobě, zde máte přehled, který vám pomůže se zorientovat.

  • Jeden vstup: Dráždivý
  • Dva vstupy: Povzbuzující
  • Tři vstupy: Relaxační
  • Čtyři vstupy: Utlumující
  • Pět vstupů: Vyčerpávající
  • Šest vstupů: Velmi rizikové

Jaké pozitivní účinky má saunování na naše zdraví

Když použijeme trochu nadhledu, můžeme tvrdit, že nám návštěva finské sauny může pomáhat s celým naším organismem. Což znamená, že se nám může při pravidelných návštěvách zlepšit astma, alergie, ale také lupénka, nebo nás mohou méně bolet klouby. Mezi další účinky saunování patří i pozitivní účinek na naše orgány. Kromě uvolnění dýchacích cest dojde ke zklidnění činnosti našeho srdce, ale i lepšímu okysličení. Tím, že se nám při saunování začnou rozšiřovat kožní póry, ale i cévy, budou z našich těl odcházet škodlivé látky, což pomůže očistě organismu. Jestliže vás trápí věčně studené nohy, mohla by výt sauna vhodným řešením i pro vás. Díky prokrvení těchto končetin vás tento problém trápit nebude.

Pravidelné saunování má však pozitivní vliv i na nespavce. Při návštěvě sauny se z těla vyplavují endorfiny, hormony štěstí, jež mají mimo jiné pozitivní vliv na kvalitu našeho spánku. Saunování je vhodné i pro fyzicky aktivní osoby, protože vám pomůže s regenerací svalů. Dále také pro osoby trpícími chronickým onemocněním – jako je astma či chronické záněty dýchacích cest. Saunování je také velmi častou součástí rehabilitací, díky pozitivním účinkům na záněty svalů, šlach, ale i klouby.

Saunu můžeme mít i doma

Některým z nás mohou návštěvy veřejných saun vyhovovat, avšak najdou se i tací z nás, kterým pohledy ostatním příjemné nejsou. Nebo se nám zkrátka jen nechce za saunou dojíždět. V současné době je ideální řešením domácí sauna. Ceny menších saun se pohybují v ceně dovolené pro dvě osoby, takže máte jisté, že se vám tato velmi příjemná investice poměrně brzy vrátí. Finské sauny však nejsou něčím, co můžeme instalovat pouze do finských srubových domů, tak jako tomu mohlo bývat dříve. Díky moderním technologiím a kvalitě současných saun je můžeme umístit klidně i do bytu. Ať už do samostatné místnosti nebo do koupelny. Jestliže máte rodinný domeček a toužíte mít svoji finskou saunu na zahradě, ani zde se fantazii meze nekladou.

Saunování je bezpochyby krásnou záležitostí. V severských zemích jde velmi často i o součást obchodních jednání. Tak proč si nepředstavit všechna pozitiva, které pro nás saunování má? A nezkusit to.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+