Nezapsané stavby a přístavby. Co dělat a proč je zapsat?

10.07.2019 /

Možná se chystáte prodat dům, ale na katastru nemáte zapsanou třeba garáž nebo pár let starou přístavbu. Co s tím? A proč byste to měli řešit? Je dobré dát si věci do pořádku co nejdříve. Mohli byste mimo jiné přijít také o kupce. Pokud bude vše zapsané, naopak získáte na ceně. Co a proč tedy udělat, aby vše proběhlo hladce a ve váš prospěch?

Katastr je důležitý

Bez ohledu na jakoukoli skutečnost, při prodeji nemovitosti hraje porovnání aktuálního stavu nemovitosti s tím, co je zapsáno v katastru, zásadní roli. Je dobré si na katastr zajít nebo si údaje ověřit přes internet a zjistit, jak na tom se svou nemovitostí jste. Pokud tak neučiníte, bude to pravděpodobně po vás požadovat váš makléř. Případy, kdy nejsou části domu nebo samostatné stavby zakreslené v katastru, jsou tisíce. V mnoha případech se jedná o nezapsané stavby i celá desetiletí.

Jak situaci řešit

Předně – tyto stavby je nutné zlegalizovat. Co to znamená? Je třeba mít k dispozici potřebnou dokumentaci. Tou je například kolaudační rozhodnutí včetně geometrického plánu. Pak lze zápis provést poměrně rychle. Problém ale nastává v případě, že taková dokumentace není nebo ji nemůžete najít. Obecně se v praxi řeší dvě varianty.

Stavby a přístavby před rokem 1976

V případě, že se jedná o stavby či přístavby vzniklé ještě před rokem 1976, je možné si nechat zpracovat pouze tzv. pasport budovy a geometrický plán. Pasport je vlastně zjednodušená dokumentace stavby. Pak je nutné zajistit si potřebná potvrzení z obecního úřadu a potvrzení pro katastr nemovitostí ze stavebního úřadu, pod který nemovitost spadá. Celý proces trvá asi 3 měsíce, někdy i déle.

Novější stavby nebo přístavby

V případě, že stavba či přístavba je novějšího data, bude po vás stavební úřad vyžadovat pro vystavení potvrzení podrobnější dokumentaci. Co všechno po vás úředníci budou požadovat, je však velmi individuální. Mohou chtít dodatečnou kolaudaci, revizi vnitřních instalací apod. K tomu budete potřebovat nejen čas, ale i pevné nervy a o něco více peněz než v prvním případě.

Jak hledat v katastru

Ať už si chcete ověřit nemovitost svou nebo tu, kterou máte zájem koupit, veškeré informace najdete v katastrálních mapách. Nelekejte se, satelitní snímky se od skutečnosti mohou mírně lišit, ale zase ne nijak úplně zásadně.

Lze to řešit i později?

Co se stane, když to budete řešit až v okamžiku, kdy už máte kupce? To je varianta, kterou bychom vám nedoporučovali. Je totiž riziková. Můžete kupujícího ztratit, pokud situaci zjistí a ztratí důvěru. Pokud si kupující na nemovitost chce půjčit hypoteční úvěr, bude také problém, protože banky bez řádného zápisu neberou takové nemovitosti do zástavy, kupující tedy hypotéku nedostane. Pokud by vše přesto klaplo, kupující může mít omezený čas pro čerpání financí. A tak nebude možné, aby čekal na to, až vy nemovitost přepíšete. I kupující s hotovostí na koupi spěchají. Je tedy škoda riskovat tolik rizik. Určitě bude lepší vše zařídit dříve, než se pro prodej rozhodnete.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+