Střecha z plastu, proč ne?

25.07.2019 /

Stejně jako jiných střešních krytin, i těch plastových je na trhu velké množství. Přinášíme vám pár základních informací, jak se zorientovat v typech, jejich využití a materiálech.

Obecně se plastové střešní krytiny vyrábějí ve formě šablon, desek nebo rolí buď recyklací plastů nebo výrobou z nových nepoužitých materiálů. Na trhu jsou k dostání světlopropustné nebo ty, které světlo nepropouštějí. Výhodou je jejich nízká cena, malá hmotnost a neomezené využití.

Plastové břidlice, tašky, šindele

Výše uvedené plastové krytiny jsou vyrobené recyklací plastů z automobilového průmyslu, kabelových izolací a PET lahví. Tento materiál je vysoce odolný povětrnostním vlivům, mechanickému poškození. Další výhodou je fakt, na nich není možné uchycení a růst mechů.

Odolnost a variabilita

Materiály se znovu při výrobě zušlechťují, a to barvivy, UV stabilizátory a plnivy. Další výhodou je, že tyto střešní krytiny tlumí hluk, odolávají slunci, větru, krupobití, mrazu i náhlým změnám teplot. Doba pokročila, a tak jejich současná podoba je téměř k nerozeznání od originálních materiálů. Mezi nejznámější typy patří imitace plastové břidlice, betonových tašek, plastového šindele nebo eternit. K těm si povíme něco více.

Plastové břidlice a eternit

Šablony z plastové břidlice a eternitu jsou bezúdržbové a velmi tvárné. Kromě toho jsou i pochozí, a dobře odolávají mechanickému poškození např. padající kroupy apod. O odolnosti vůči růstu mechu jsme již psali výše.

Pokládky se nemusíte obávat. Je jednoduchá a u vybraných tipů můžete při pokládce použít měděné šrouby. Díky tomu je taková plastová krytina ještě více odolná vůči povětrnostním podmínkám. To se dá využít například v horských oblastech, kde se střechy pravidelně vyrovnávají s prudkými poryvy větru.

Plastové tašky – proč ne?

Dalším typem je plastová imitace tašek. Ta vyniká především nízkou nasákavostí, neboť tašky jsou vyrobené ze směsi křemičitého písku a drcených PET lahví. Tato střešní krytina je velmi pevná a dlouhodobě odolná vůči mrazu. Pro příklad, pokud je srovnáme s betonovými taškami, mají tyto plastové až trojnásobně vyšší únosnost při výrazně nižší hmotnosti.

Plastový šindel

Platový šindel je ryze česká záležitost. Pyšní se dlouhou životností a všestranným použitím. Používá se jako střešní krytina rodinných domů, chalup a chat, stejně jako obklad stěn a soklů. Za použití plastových doplňků jako úžlabí nebo nároží s ním můžete pokrývat a obkládat mnohem složitější tvary.

Ideální využití plastový šablon je při rekonstrukcích střech a při pokrývkách nových střech, které mají subtilnější krovy.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+