Nový trend neobydlených vesnic. Dům za 1 Euro nebo stříbrnou minci

16.08.2019 /

Myslíte si, že dům se nedá pořídit téměř zadarmo? Omyl! V posledních letech se stalo už vícekrát, kdy některé italské vesnice začaly nabízet domy na prodej za 1 euro. Nyní se k nim přidala i jedna švýcarská. Tam pořídíte dům za stříbrnou minci, tedy za 23 korun. Co musíte udělat proto, abyste se stali majiteli takového domu? Jaké to má háčky? A co si od toho starostové vesnic slibují? O podobné projekty je docela zájem.

Co se to děje?

Zdravý rozum tohle moc nepobírá a člověk si říká, kde je háček. A samozřejmě, že získat takový dům není úplně nejjednodušší, i když základní cena opravdu souhlasí. Jak to všechno vzniklo?

Před nějakou dobou se poprvé objevily podobné nabídky nemovitostí ve slunné Itálii. Konkrétně šlo o vesničky Zungoli a Mussomeli, jejichž zastupitelé se rozhodli, že nabídnou vybrané domy za 1 euro. Cílem bylo přilákat lidi do vesnice a probudit zde, nebo obnovit, život. Jde o krásné, ale vybydlené oblasti, které by bylo škoda nechat upadnout do zapomnění. A projekty to byly zdařilé. Noví majitelé měli pár podmínek. Tou zásadní byla investice do nemovitostí, které byly vlastně na odpis nebo si zasloužily rozsáhlejší rekonstrukci. A zájem byl. Veliký.

Nyní je na řadě Švýcarsko

K těmto evropským vesnicím se nedávno přidala další, která kvůli nízké populaci nabízí domy téměř zadarmo. Je to Monti Sciaga. Dům v této malebné horské vesničce obklopené nespoutanou přírodou s nádhernými výhledy si můžete pořídit za jedinou stříbrnou minci v hodnotě asi 23 korun. Se zprávou přišel server Daily Mail. I tohle má svůj háček.

Výhled na jezero si postavíte sami

Do domů je třeba opět investovat. Kolik? To není úplně jasné. Nabízené domy jsou totiž v podstatě jen kamenné ruiny. A tak je koupě takového domu podmíněna závazkem. Jako majitel budete muset svůj nový „domov” kompletně zrenovovat. Všech devět nabízených domů má zřízenou kanalizaci a vodovodní rozvody. Tohohle tedy budete ušetřeni.

Co za to?

Přenádherný výhled. Budete si moci každý den z domova vychutnávat výhled na jezero Maggiore, které leží částečně ve Švýcarsku a částečně v Itálii. Vesnice se nachází nedaleko italských hranic, kousek od Comského jezera a od druhého největšího italského města Milána.

Opuštěné místo

Hledáte-li opravdu místo bez civilizace, je Monti Sciaga přesně to pravé. Jde o opuštěnou vesnici od sedmdesátých let minulého století. Nutno poznamenat, že i přesto si zachovala prvky tradiční architektury. Aby se do oblasti podařilo přilákat ještě více lidí, má také místní rada v plánu zde vystavět chatu pro cyklisty a turisty.

Kdy se prodej rozjede?

Než bude oněch devět domů oficiálně k prodeji, musí plán ještě schválit úřady. Podle očekávání to bude na podzim tohoto roku. A tak máte stále šanci o domy projevit zájem. Prodej domů připomíná nedávný plán italských městeček Zungoli a Mussomeli, která se v podstatě stejným způsobem jako Monti Sciaga snažila přilákat lidi do vybydlených oblastí. A podařilo se. Jak se povede tomuto projektu, se ještě uvidí, ale věříme, že stejně úspěšně.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+