Trendy v bydlení 2019. Kam se ubírá design a co je letos in?

19.08.2019 /

Stejně jako móda i bydlení podléhá módním směrům a trendům. Jaké nápady se objevují v oblasti bydlení pro letošní rok? Jaká je vyhlášená barva letošního roku? Necháte se trendy a designovým diktátem ovlivnit, nebo jen převezmete inspiraci pro svůj domov? Ať tak, či tak, je to samozřejmě na vás. Přinášíme vám tipy, které vynesli na světlo designéři z celého světa. Třeba se v nich zhlédnete.

Je jasné, že jakékoli trendy, ty v bydlení nevyjímaje, slouží hlavně jako zdroj nápadů při plánování a zařizování vašeho interiéru nebo interiéru nějaké provozovny, na které vám záleží. Nejdůležitějším faktorem zůstává, abyste se v takovém interiéru cítili dobře a příjemně.

Barva roku: korálová

Asi nejsledovanější v oblasti trendů jsou barvy. Společnost Pantone, stejně jako každý rok, i letos vyhlásila barvu roku. Tou se stala pro letošek korálová. Módní barva má vždy symbolicky vyjadřovat náladu a dění v oblasti kultury, módy i designu. A právě z této barvy vychází většina návrhářů módy i interiérů.

Barva má tedy své významné místo v rámci trendů pro konkrétní rok. Ovlivňuje mnohé, od vzhledu bytového zařízení až po průmyslový design, ale zasahuje i do vzhledu obalů spotřebního zboží nebo také ovlivňuje grafický design jako takový.

Jasnou a velmi pozitivní korálovou barvu společnost Pantone nazvala Living Coral 16-1546. Jde o zářivý a přitom jemný odstín barvy, který mimo jiné evokuje červánky či podmořský svět. Má uklidňující účinky pro naše tělo, a přitom nás i povzbuzuje, neboť připomíná podmanivou krásu přírody. Je tedy nad míru jasné, že právě s korálovou barvou se letos setkáme nejen na malbě a tapetách, ale i jako součást nábytku, bytového textilu, uvidíte ji na svítidlech i drobných interiérových doplňcích. Věříme, že si vaši pozornost připoutá a že mnozí z vás se do ní zamilují už na první pohled.

Členité prostory a jasně definované zóny

Co dříve bylo sjednocováno, dnes je přesně definováno a rozčleněno. Velké obytné prostory, které spojovaly kuchyň s obývacím pokojem a jen pomyslně či opticky rozdělovaly jednotlivé obytné zóny, nahrazuje členění. Jasné a zřetelné. A i když ještě někde spojení místností zůstane patrné, neboť je praktické a pohodlné, mnohem větší důraz bude kladen na přesné rozlišení jednotlivých zón. Aby celá místnost nebyla příliš unifikovaná. Pokud si nevíte rady, nechte se inspirovat odborníky ve svém oboru konavými. Rozčlenit prostor se dá mnoha způsoby, nejen příčkami, knihovnami, kuchyňskými ostrůvky nebo paravany. Pohrajte si klidně se světlem nebo barvami v interiéru. Barvy přesně definují danou zónu i bez nutnosti přidávat příčku nebo nějakou pomyslnou překážku či přepažení. Prostor tak zůstane vzdušný, i když přesně definovaný.

Jak jsme již zmínili, opticky rozdělit prostor pomůže i jiný styl nasvícení nebo umístění svítidel do jiné výškové úrovně oproti zbytku místnosti. Pohrát si můžete stejně tak i s různými úrovněmi podlahy. Jasného vyčlenění jednotlivých sektorů se dá docílit například vyvýšením jídelního stolu nad zbylé prostory, díky kterému budou jednotlivé zóny opticky odlišné, celý prostor však bude nadále působit celistvým dojmem.

Oblé tvary mají zelenou!

Co se nábytku týče, pak vsaďte na jemné oblé tvary. Ty budou totiž nástupcem dosavadních hranatých linií, které se držely na výsluní několik let. Strohé geometrické linie a pravé úhly jsou tedy na ústupu. Už z minulosti víme, že oblouk byl základem většiny architektonických stylů minulosti. Od románských rotund, přes gotický lomený oblouk až po zdobné „zaoblené“ baroko. Moderní doba uplynulých let upřednostnila jasné vymezení prostoru ostrým tvarem čtverce či obdélníku, což se promítlo i do interiérů. Jedním z mála zaoblených kusů nábytku je dnes konferenční stolek nebo nějaký taburet, v některých domácnostech ještě jídelní stůl nebo lampa. A tak jde o přerod poměrně zásadní. S přispěním obliby v retro stylu, kde jsou oblé tvary základem, přibude tedy oblouků i jinde. Oblouk se stane doslova hitem bytového designu.

Světla v industriálním stylu

Dalším trendem jsou bytová svítidla v industriálním stylu. To už naznačily prodejní domy v loňském roce. Znamená to světla vyrobená z železa, hliníku, světla ve tvaru žárovek a nejrůznější způsoby zavěšení, které bude symbolizovat jednoduchost a strohost. Další kapitolou jsou LED světla. Ta jsou stále v kurzu. Letos se však začnou objevovat jako součást nejrůznějších spotřebičů. Výjimkou nebudou například osvětlené stropní ventilátory, osvětlená zrcadla a speciální světelné stropní panely.

Venkovní žaluzie

V rámci zastínění se rok od roku dostávají do popředí zájmu venkovní žaluzie. Jeví se jako nejefektivnější zastínění. Proto se pracuje na jejich inovacích. Podle odborníků bude poptávka po tomto zboží narůstat minimálně do roku 2021. Zvýšenou poptávku ještě umocňuje fakt, že lidé stále více využívají možnost státních dotací na jejich pořízení. Je na to prostor v rámci programu Zelená úsporám. Tento program by měl uživatelům pomoci, aby nevyhledávali levnější a méně účinná řešení odstínění a raději je nahradili kvalitou. Právě v roce 2021 možnost dotace v tomto směru skončí. Pokud tedy uvažujete o žádosti o podporu, není radno otálet. Přeci jen nějakou dobu také trvá schvalovací proces a administrativa.

Bílá barva v kuchyni? Už je out!

Možná jste si stihli povšimnout, že bílá v interiéru postupně končí. A to i v kuchyních, kde se držela značnou dobu. Do středu zájmu se dostávají v současnosti tmavší odstíny. Zejména kuchyni dodají elegantnější vzhled, který rozhodně na první pohled zaujme. Dejte však pozor na to, aby prostor nepůsobil hodně stísněně. To se nestane, pokud jej dobře osvětlíte. Skvělým doplňkem podle moderních trendů jsou zlaté prvky v tmavé kuchyni. Kdo nemůže sáhnout po černé, může klidně zvolit šedomodrou nebo tmavou modrou, zelenou či tyrkysovou. V módě jsou i šedorůžové tóny. Lesk nebo mat? Tady je jasná volba! Mat. Je skvělým kontrastem k tmavým barvám. Matný povrch se hodí hlavně k přírodním materiálům, jako jsou dřevo nebo mramor, návrat hlásí i leštěný beton či kámen. Vše spolehlivě doplní zlatá nerezová baterie nebo mosazný či měděný dřez. Ve větších kuchyních mizí také horní skříňky a místo nich se budují okna.

Jak dostat oválné tvary do interiéru

Máte-li doma hranaté linie a chcete jít s dobou, nemusíte si dělat velké vrásky s tím, že by bylo třeba vše vyměnit. Útulný pocit navodí bezpečně měkké kulaté taburety a sedací vaky. Ve tvaru oblouku se dnes už navrhují i celé sedací soupravy nebo třeba kuchyňské ostrůvky. Můžete si dopřát třeba jen tuhle změnu. Pokud je i tohle na vás moc, zaoblené linie mají i zrcadla, koberce, doplňkové polštářky nebo jakékoli dekorační předměty. Díky tomu všemu dostanete do svého domova hřejivou atmosféru dávných časů. Nebojte se a směle do toho!

Moderní technologie jsou v kurzu

Své opodstatněné místo v moderním interiéru mají moderní technologie. Inteligentní domácnost je zkrátka in, ať se vám to líbí nebo ne. Má stále více funkcí. Nejčastěji se využívají prvky sloužící k ovládání zabezpečení, stínění nebo vytápění. Trendem letošního roku je v tomto ohledu sjednocování vícero aplikací do jedné, která centrálně může ovládat všechny jednotlivé prvky v domácnosti, včetně spotřebičů. Do popředí se dostává i ovládání světel na dálku. Téma ze sci-fi filmů je tedy již tady. Co bude následovat? Podle odborníků se doba vývoj posune směrem k ovládání hlasem. To je na českém trhu zatím novinkou, ale jinde už je po něm poptávka.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+