Jaké trendy vládnou v obkladech? Díky moderním technologiím jsou v kurzu dokonalé a přesvědčivé imitace!

21.08.2019 /

Kromě zemitých barev, 3D povrchů, abstraktních i tradičních vzorů jsou také populární i kombinace různých formátů a tvarů.

Dřevo, kámen i kůže

Proč se imitace dostaly do popředí zájmu zákazníků? To je jednoduché. Díky technologii zpracování. Za hlavní vlastnost současných keramických obkladů se dá označit autentičnost. Ať už jde o repliky historických motivů, nebo imitace nejrůznějších materiálů, většina obkladů je dnes na první pohled nerozeznatelná od materiálů, které imitují. O tuto dokonalost se zasloužila moderní technologie digitálního tisku. Ta umožnila nanášet na keramický povrch nejrozmanitější dekory, a to dokonce i v trojrozměrné podobě. Díky dokonalé struktuře působí veškeré napodobeniny materiálů, jako je dřevo, kámen nebo i kůže či textilie a kov, velmi věrohodně. Je to i proto, že umožňují lidem vnímat svůj povrch nejen očima, ale i hmatem.

Dekor skrývá, že jde o napodobeninu

Výhod digitálního tisku je však vícero. Další je například to, že dokáže v rámci jedné série nanášet různé vzory. K čemu je to dobré? Na obložené ploše se tak stejné dekory vůbec nepotkají nebo jsou tak dostatečně od sebe vzdálené, že neprozradí, že jde o napodobeninu. Příkladem jsou imitace dřeva, do kterých jsou vsazené suky. Tolik charakteristické právě pro tento materiál.

Hexagon a jeho návrat!

Slavný návrat hexagonu, tak by se dal nazvat trend, který působí jako naprostá novinka, ale ve skutečnosti ani to není pravda. Hojně se totiž tento tvar využíval i v minulosti. Působí velmi klidným dojmem, snad proto, že stěny složené z hexagonových dlaždic připomínají medovou plástev. Tyto dlaždice se hojně využívají k rozmanitým barevným kombinacím, které vytvářejí velmi efektní obrazce nejen na stěnách, ale i na podlahách. I hexagony se vyrábí v nejrůznějších velikostech od centimetrových mozaiek až po velké dlaždice, které jsou tolik trendy už několik posledních let. Na trhu najdete nejen skleněné mozaiky složené z těchto tvarů, ale i série, které velice přesvědčivě připomínají staré terakotové obklady a dlažby.

Když si chcete vybrat dobře

Při výběru obkladu odborníci doporučují promyslet si několik věcí. Přemýšlejte, jaký typ obkladu by mohl potlačit nedostatky a vyzdvihnout přednosti vybraného interiéru. I do stísněného prostoru se dá vhodně a citlivě zvolit obklad, který místnost opticky zvětší, místo aby ji „zadusil”. V malé chodbě tak lze například zvolit velkoformátové obklady, které díky minimu spár a sjednocené ploše tuto funkci dokonale splní.

Výhody mozaiky

Když chcete obložit jen část členité stěny, můžete sáhnout po mozaice. Tou lze obložit i mnohá problematická místa. Je to proto, že mozaiky se dnes lepí na silikonové nebo papírové mřížky, díky kterým je pokládka opravdu snadná a rychlá. Jsou velmi variabilní. Lze s ní obložit i kulatá zákoutí, krbové detaily nebo části netypické vany apod.

Dobrá rada nad zlato

Vnímejte obklady i dlažbu jako celek, který má společně vytvořit určitou harmonii. Neměly by si vzájemně konkurovat, ale podporovat se. Co tím myslíme? Když chcete například na stěnách výraznější tvary nebo vzory, zvolte k tomu méně výraznou podlahu.

Jednotná barva na stěně může působit stroze a nudně. Stačí ji složit z více odstínů a uvidíte, co se stane! Jaké vládnou trendy v barvách, vzorech i velikostech obkladů a dlažeb?

Motivy a barvy současných obkladů a dlažeb

Právě díky digitálnímu tisku se současné obklady vyznačují jedním společným prvkem. Tím je zvýraznění nedokonalostí. Nové dlažby a obklady tak připomínají staré časy se všemi nedokonalostmi, které jim vtisklo původní ruční opracování. Věrohodnost je v tomto případě vedena až do detailů. Je umocněna kopií popraskaných glazur nebo drobných úlomků, které jsou znovu nanesené tak, aby se při následném pokládání objevovaly jen jakoby náhodně. Tedy velmi nepravidelně.

Oblíbené vzory? Patchwork nebo lidové motivy!

Slavný návrat hexagonu, tak by se dal Ptáte se, co je in? Jednoznačně oblíbenými jsou v současnosti motivy patchworkové nebo majolikové. Ty se různě kombinují do menších i větších obrazců. Trendy jsou i imitace lidových vzorů. Ty jsou známé zejména ze Španělska nebo Portugalska. Sluší jim jak vícebarevné, tak i jednobarevné provedení. Při výběru tedy záleží pouze na vašem osobním vkusu. Krásně vypadají zejména v odstínech modré, starorůžové nebo šedé.

Tón v tónu

Jak docílit dokonalé plastičnosti stěny nebo podlahy? Použitím stínování tón v tónu. Vznikne v podstatě falešný 3D efekt. Skládáním tvarů a barev dochází k vytváření iluzí plastického povrchu. Typickým příkladem jsou obklady se vzorem krychliček, které vypadají jako by vystupovaly z rovné plochy. Takové plochy vypadají velmi dynamicky a prostoru dodávají atmosféru plnou energie i určitý imaginární pohyb.

Velký formát: budoucnost obkladů!

Jak už jsme naznačili, velké obklady mají zelenou. Ještě před pár lety by opravdu nikdo nesázel ani netušil, že by velkoformátové obklady mohly zaznamenat takový boom. Natož, že by šly vůbec vyrobit. Dnes je to tak. Od miniaturní mozaiky se trend posunul až k velmi úctyhodnému formátu. Prvním velkým hitem se staly obklady a dlažby 30 x 60 centimetrů. Už tomuto formátu se říkalo velký. U něj ale rozhodně nezůstalo. Velmi záhy se totiž i ten začal zvětšovat a přes obvyklý tvar čtverce 60 x 60 a 80 x 80 centimetrů jsme se dostali k dnešním velkoformátovým keramickým „prknům” o rozměrech 20 x 120 centimetrů a neuvěřitelných 150 x 320 centimetrů. Dosáhnout takových rozměrů je dnes možné jen díky unikátní výrobní technologii, která u obkladů a dlažeb eliminuje vnitřní pnutí, a tím z nich činí vysoce odolné vůči mechanickému poškození.

Kam se velký formát hodí?

Ptáte-li se, kam s velkým formátem dlaždic, je to jednoduché. Prakticky kamkoli. Ale nejlépe vynikne v prostoru, kde jsou kladeny vysoké nároky na vzhled a styl. Zároveň je často vyhledávaný a využívaný v reprezentačních komerčních prostorech.

Jaké jsou zákony geometrie

I když se výrobci obkladů snaží vymyslet něco nového, stále platí, že jsou z hlediska formátů odkázáni pouze na tři základní tvary: klasický čtverec, variabilní obdélník nebo hexagon. Jedině s těmito formáty lze totiž beze zbytku vyskládat celou dvojrozměrnou plochu. V úvahu přichází i trojúhelník, ale ten se nevyužívá, neboť má ostré hrany, které jsou náchylné k poškození při manipulaci.

Čtverec – umožňuje pouze měnit velikost.
Obdélník – lze si u něj pohrávat s jednotlivými poměry stran.
Hexagon – lze si pohrávat s velikostí a barevnou paletou, přičemž vznikají zcela originální stěny i podlahy. Prolínání hexagonů do jiných ploch je aktuálním trendem, který lze aplikovat nejen v koupelně. Výsledný efekt je dokonalý.

Výhody velkoformátové dlažby

  • Lze s nimi obkládat stěny i podlahy, a to nejen v koupelně, ale i na zdi za kuchyňskou pracovní deskou. Dělají se z nich dokonce i obložky dveří a využívá se rovněž na fasády.
  • Pokládají se s minimální spárou 2 mm, podlaha i stěny tak vypadají jednolitě a designově velmi čistě.
  • Díky tenkým spárám, které jsou téměř neviditelné, se hodí i do malých místností.
  • Šířka spár také zajistí jednodušší údržbu, protože se zde nedrží tolik nečistot.
  • Ideální jsou i při rekonstrukci podlah a stěn bez nutnosti bourání. Vzhledem k tloušťce materiálu (max. 7 mm) je možné desky lepit na stávající obklad nebo dlažbu. Prostor tak nijak neuberou.
Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+