7 tipů, jak pečovat o mořený nábytek

02.09.2019 /

Mořený nábytek opět získává na popularitě. A proto není na škodu zopakovat si pár pravidel jeho údržby. Nejde totiž o lacinou záležitost, a tak jistě chcete, aby vám dlouho a dobře sloužil. Tady je pár dobrých tipů!

Mořený nábytek nevyžaduje nikterak složitou péči. Liší se ovšem od údržby klasického nábytku, na který jste zvyklá. Je třeba dodržovat jisté zásady, které jsou praxí ověřené. Když se stane, že nedodržíte některý z předem daných postupů, může se povrch po nějaké době poškodit.

1. Pozor na vodu

Mořené dřevo se velice těžko snáší s vodou. Mokrý hadr by proto nábytku rozhodně dobře neudělal a navíc se tím prach dostane do pórů materiálu.

2. Ošetření suchou cestou ve směru vláken

K utírání prachu zvolte suchou utěrku z mikrovlákna. Překvapí vás její účinek i bez jakýchkoli prostředků. Jednotlivé kousky můžete také na povrchu vyluxovat. Pozor ale! V obou případech přitom postupujte ve směru vláken dřeva.

3. Rozsáhlejší údržba

Tu a tam je potřeba udělat rozsáhlejší údržbu. V takovou chvíli se úplně bez vody neobejdete. Vyvarujte se ovšem jejímu příliš dlouhému působení na povrchu. Rychle nábytek utřete do sucha.

4. Péče o nábytek s vysokým leskem

Pokud má mořený nábytek vysoký lesk, můžete ho omýt jarovou vodou. Zbytek starého nánosu leštěnky odstraníte tak, že si vytvoříte trochu koncentrovanější roztok. Poté, co jej umyjete roztokem, přetřete ho suchou utěrkou. K následnému leštění můžete použít nějakou měkkou látku.

5. Nepoužívejte sílu

I když se může zdát, že je vrstva laku tvrdá, je zároveň i křehká. Vyžaduje proto opatrné zacházení. Jakýkoli úder nebo působení větší silou by ho mohlo snadno porušit.

6. Jak pečovat o nábytek s pololesklou nebo matnou úpravou

Pokud máte doma nábytek s pololesklou či matnou povrchovou úpravou, pamatujte, že kromě vody nesnesou oba tipy ani zvýšenou vlhkost v místnosti. S vodou by měl přijít do styku opravdu jen sporadicky – tedy v nejnutnějším případě. U obou případů použijte na závěr jemnou leštěnku.

7. Výběr speciálních přípravků

Na trhu je celá řada speciálních přípravků na mořený nábytek. Při výběru toho správného se vyhněte těm, které obsahují brusivo. S jejich použitím by zcela logicky mohlo dojít k porušení laku. Zničit nábytek ale můžete i tak, že použijete nevhodný přípravek. Vystříhejte se razantním čisticím prostředkům, i když máte zkušenost s jejich účinností. Na mořený nábytek mohou působit příliš agresivně. Než univerzální, vyberte si raději takový, který je přímo určený pro mořený či lakovaný nábytek.

Tak ať vám dobře slouží!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+