4 komplikace, které mohou zhatit vaše snahy o získání hypotéky

18.09.2019 /

Ačkoli se sazby hypotečních úvěrů opětovně odrazily od svého dna a pomalu, ale jistě začínají stoupat, stále je dost těch, kteří o hypotéce vážně uvažují. Je to i váš případ? Pak vás zároveň pravděpodobně naplňují také obavy z toho, že v bance s žádostí o hypoteční úvěr neuspějete. Tato situace může nastat hned při prvních propočtech, ale také až po podání oficiální žádosti o hypotéku, kdy daná žádost neuspěje ve schvalovacím řízení banky. Důvodů, proč banka žádost o hypotéku zamítne, je rovnou několik. Pojďme si popsat ty nejčastější.

Bonita žadatele

Nejčastějším důvodem zamítnutí žádosti o hypotéku je nepochybně nedostatečná bonita žadatele. Ta závisí především na příjmech a výdajích spotřebitele. Buďto jsou vaše příjmy extrémně nízké, nebo je nechcete, či nemůžete doložit (typický příklad je tzv. práce na černo). V takovém případě můžete do úvěru jako spolužadatele přizvat další osobu, jejíž příjem bonitu zvýší.

Negativní záznam v registrech dlužníků

Jednou z povinností bankovního úředníka a ostatně také dalších poskytovatelů půjčky, je kontrola finanční minulosti žadatele. Pokud banka zjistí, že máte negativní záznam v registrech dlužníků, vaši žádost o hypotéku s největší pravděpodobností zamítne. V takovém případě je nutné uhradit všechny závazky z dřívějška, přičemž je potřeba počítat s tím, že banka díky registrům zná historii vaší platební morálky ještě několik let po splatnosti.

Věk

Dalším kamenem úrazu může být i věk žadatele. Obecně u nás banky poskytují hypotéky žadatelům od 18 do 65 let. V případě, že do banky zavítá osoba mladší 18 let, její žádosti o hypotéku nebude vyhověno. Není totiž plnoletá, a proto nemůže uzavírat právní vztahy. Na pomyslné opačné straně barikády pak stojí žadatelé starší 65 let. Není pravidlem, že banka žádosti staršího žadatele nevyhoví, v tomto případě záleží na mnoha faktorech. Pokud se žadatel nad 65 let prokáže dostatečným příjmem, obvykle nebývá se schvalováním hypoték problém.

Zástava

Problémem může být také zástava, oproti které je hypotéka poskytovaná. Pokud je její hodnota nedostatečná (stanovuje ji znalec) nebo ji bance nemůžete zastavit, opět bude vaše žádost o hypoteční úvěr zamítnutá. V takovém případě budete muset najít jinou vhodnou zástavu (například rekreační chata nebo pozemek).

Slovo závěrem

Pokud ani při minimalizování výše uvedených rizik hypotéku nezískáte, nezoufejte. Naštěstí existují alternativní způsoby, případně možnost klasických spotřebitelských úvěrů, u kterých není potřeba dokládat účel využití finančních prostředků. V této oblasti můžeme zmínit například společnost Profi Credit, prostřednictvím které si můžete půjčit až 166 000 Kč se splatností 12 – 60 měsíců. Na pořízení nové nemovitosti to sice stačit nebude, nějaké menší opravy ale už s takovou částkou vyřešíte.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+