Vývoj trhu v druhé polovině 2019

18.09.2019 /

Co je nového na trhu realit po prvním pololetí 2019? Čeká nás krize, nebo ceny zase porostou? Na tohle téma se bavíme s jednatelem prestižní realitní kanceláře HOME Hunters, Jaroslavem Kováčem.

Jaká je dnes situace na trhu?

Trh nemovitostí v Brně citelně ochladl a vrátil se do let před nástupem realitního boomu. Pryč jsou ty časy, kdy se byt prodal za měsíc, někdy i za týden nebo dokonce den. Je opět běžné prodávat nemovitost 3 až 6 měsíců. Co tuto situaci způsobilo? Zejména zpřísnění úvěrových podmínek ze strany ČNB a tím pádem mnohem nižší procento lidí, kteří na hypotéku ještě dosáhnou. Svou roli hraje ale i přesycenost poptávky, kde velká část investorů svoje úspory a bonitu využili již v předchozích letech růstu a nemají možnosti nakoupit další byty.

Meziroční propad v počtu sjednaných hypoték za první pololetí o 30% vedl banky k vyostření konkurenčního boje o zbývající úvěrovatelné klienty. Dostali jsme se tedy do paradoxní situace, kdy ČNB sice zvedla cenu peněz pro banky o 0,5 %, ale nabízené sazby hypoték od začátku roku klesly o 0,2 %. I když tedy banky mají dražší získání peněz od ČNB, vydělávají na každé půjčené koruně ještě méně skrz vlastní nižší marže. Dle posledních dat z EÚ jsou české banky dokonce mezi třemi nejméně nenasytnými z celé EU, kde se marže dostala vždy pod 1 % z úvěru. Naopak v okolních zemích jako Polsko a Maďarsko, kde se aktuálně hypotéky pohybují kolem 5-6 % dělají marže bank i 4 % ze zapůjčené částky.

Co nás čeká dále?

Velký vliv na další vývoj bude mít zejména stav světové ekonomiky. Neustále se množí signály ze zahraničí, že se může blížit další recese. Na druhou stranu se jak evropská centrální banka, tak americký FED předhánějí ve vyjádřeních o jejich plánech ekonomiku stimulovat, a tím náběh na recesi zhatit.

Pokud jejich opatření zaberou, dá se v oblasti nemovitostí očekávat dlouhodobější cenová stabilita, kde nebudeme svědky ani výrazného růstu, ale ani poklesu cen nemovitostí.

Pokud by naopak opatření zůstaly bez kýženého efektu, je možné, že se recese opravdu objeví. Co by to znamenalo pro ceny nemovitostí? Troufáme si říct, že u nás nic moc zásadního. Další recese by nebyla nemovitostní, tak jako posledně, ale finanční – a sice by se projevila ve slabší kupní síle obyvatelstva a vyšší nezaměstnanosti, není ale pravděpodobné, že by se projevila výraznějším poklesem cen nemovitostí v ČR.

ČNB totiž trh opravdu detailně sledovala a díky svým zásahům v posledních dvou letech předešla přílišnému přehřátí tohoto odvětví. Vrcholem by tedy mohla být leda jemná korekce nabídkových cen, ale nic výrazného.

Co to znamená pro nás?

Pro běžného kupujícího nic – pokud kupuje nemovitost pro dlouhodobé držení, ať už za účelem bydlení nebo pronájmu, ani případný krátkodobý pokles na něj vliv mít nebude. Na krátkodobé spekulace je také ještě asi rok nebo dva prostor. Na pozoru by se měli mít snad pouze developeři, kteří by mohli špatným načasováním dokončit projekty v dobu, kdy bude poptávka dočasně oslabena, a kterým by to mohlo narušit podnikatelské záměry a způsobit problémy s financemi. Nevyplatí se jít tedy do projektů, které by mohly být na hraně udržitelnosti při horším než předpokládaném vývoji ekonomiky.

Pro ty, co zvažují prodej, je to ale jasný signál k prodeji – poptávka postupně oslabuje a čím déle budete čekat, tím déle se bude Vaše nemovitost prodávat.

Situaci pro Vás budeme nadále monitorovat a pokud máte dotazy k dalšímu vývoji trhu, neváhejte se přímo obrátit s dotazy na našeho jednatele na emailu kovac@homehunters.cz, rád Vám je zodpoví.

HOME Hunters

„Protože věříme, že v realitách se dá být úspěšný, i pokud člověk jedná poctivě a chová se k ostatním férově.“

Jedna z TOP 5 realitních kanceláří v Brně, co do kvality práce a spokojenosti klientů. Společnost postavená na hodnotách férovosti, naslouchání, držení slova a inovací – učí své makléře zajímat se o klienty a najít jim vždy to nejvýhodnější řešení jejich situace na míru. Posouvají technické limity, jako první na světě prodali byt za bitcoiny. Kromě běžných realitních služeb se specializují i na komerční prostory v centru a bytové domy.

HOME Hunters, s.r.o.
Rašínova 2, 602 00 Brno
tel.: +420 608 150 100
kovac@homehunters.cz
www.homehunters.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+