Co všechno se skrývá pod profesí realitního makléře? Co by pro vás realitní kancelář měla udělat

24.09.2019 /

Leckterý laik si myslí, že práce realitního makléře je brnkačka. Co všechno ale dělá realitní makléř, aby se v realitním oboru udržel a uživil? Na tyhle otázky nám odpověděla realitní makléřka Alena Petržílková z realitní kanceláře RealExpert Success.

Jaký typ práce a v jakém rozsahu by pro mě měl realitní makléř udělat?

Zjednodušeně vám realitní makléř ulehčí starosti s pronájmem či prodejem nemovitosti. Mnoho lidí si myslí, že makléř vystaví inzerát, udělá prohlídku a shrábne provizi. Takhle by práce realitního makléře neměla vypadat. Makléř s vámi probere veškeré specifikace vaší nemovitosti, určí adekvátní tržní cenu, s čímž majitelé nemovitostí často zápasí. Připraví profesionální prezentaci, kde nezapomene zmínit lokalitu a výhody pro nového majitele či nájemce. Kvalitní práce realitního makléře se pozná také podle typologie zájemců. Zkušený makléř dokáže podle telefonického rozhovoru vyhodnotit, zda je zájemce o vaši nemovitost solventní. V budoucnosti se vyhnete starostem s neplacením nájemného nebo zničením nemovitosti. Realitní makléř se vyzná v oblasti práva spojeného s bydlením, vyřeší převody energií, dokáže se orientovat v technických záležitostech vaší nemovitosti. Velkou část práce makléře zabírá komunikace s klienty. Práce nekončí podpisem smlouvy ani předáním nemovitosti. Správný realitní makléř se s vámi spojí i po dokončení obchodu, aby zjistil, zda jste ve svém novém bytě/domě spokojení, či zda nájemníci fungují tak, jak slíbili. Makléř vám ušetří čas, peníze, starosti i rodinné vztahy.

Kdybych uvažovala o práci realitního makléře, jak dlouho mi zhruba bude trvat, než se touto prací uživím?

Cesta začínajícího realitního makléře je o tvrdé práci, trpělivosti a velké odvaze. Většina začínajících makléřů se ze začátku stydí za profesi, kterou dělají. Je to obrovská škoda. Mnoha makléřům trvá, než se oklepou a vykřičí do světa: Jsem makléř! Proto se čas, než makléři začnou opravdu vydělávat svou prací, výrazně prodlužuje. Málokterý klient si uvědomí, že nejste živ pouze z obchodu s ním. Zachovat tedy poměr osobního přístupu a rozdělení času pro všechny obchodní případy, může být složité. Budete-li tvrdě makat, navazovat vztahy s klienty a neustále se vzdělávat, očekávejte první výdělky po půl roce.

Alena Petržílková – realitní makléř RealExpert Success

K realitám si přičichla tak trochu náhodou. Z náhody se stala profesní cesta a koníček zároveň. V budoucnosti se chce věnovat prodeji chat a chalup, protože pro ni samotnou je spojení s přírodou velice důležité. A proč právě ona? Najdete málo realitních makléřů, kteří se stejnou vážností přistupují k pronájmu garáže i k prodeji vašeho rodinného sídla.

RealExpert Success
Kodaňská 1516/77
101 00 Praha 10
tel.: +420 226 804 184
kodanska@real-expert.cz
www.chcimaklere.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+