Realitní trh se mění. Skončí prodej předražených nemovitostí?

02.10.2019 /

Tento rok je pro realitní trh trochu zlomový. Krize žádná zatím nepřišla, ale jinak se toho dočkal až až. Podle názoru odborníků se začíná otáčet doslova o 180°. V první řadě začal boj o ceny nemovitostí. Co to znamená v praxi? Je to poslední šance pro prodávající, jak utržit víc peněz, než jaká je skutečná hodnota nemovitosti?

Na jedné straně stojí mazaní prodávající, na druhé nevědoucí kupující. Tenhle mustr funguje teď, a tak se za některé domy platil doslova nesmysl. Po prázdninách se ale situace vrací do rovnováhy a pro kupující přichází konečně šance, jak ušetřit i stovky tisíc korun oproti situaci asi před 6 měsíci. Co rozhoduje? Jednoznačně informovanost, a to, jak s informacemi umíte zacházet.

Pokles zájmu

Na první pohled by se mohlo zdát, že k poklesu zájmu o nemovitosti, který se aktuálně dostavil, dochází zejména kvůli bankám. To ale není úplně pravda. Banky pomalu opět uvolňují úvěry, jejichž získávání poměrně striktně omezily. I bankéř musí být totiž z něčeho živ, což víme. A tak se úvěry znovu rozvolňují.

Kupující jsou opatrní

Další zaznamenanou změnou je zvýšená opatrnost kupujících. Ti, pod vlivem všech nejrůznějších okolností, se snaží být rozvážnější, více se ptají a zjišťují. V praxi to vypadá tak, že kupující nejenom shání podrobné informace o lokalitě i dané nemovitosti, ale také se umí zeptat i na poměrně drahou nemovitost, zda se nedá získat i za přijatelnější nebo přiměřenou cenu. Jde o trend, který je v západních zemích běžný. Lidé zde hledají nejrůznější odborníky a pomocníky, kteří by jim poradili a pomohli vybrat vhodnou nemovitost ke koupi.

Realitní makléř o chleba nepřijde

Příznivé je, že si kupující začínají také uvědomovat, že potřebují realitního makléře na své straně, který jim pomůže vybrat nemovitost odpovídající kvalitou a cenou jejich požadavkům. Dá se tedy říci, že možná přišel konec prodeje předražených nemovitostí. Zároveň je to zásadní zpráva pro prodávající. Neboť mají jednu z posledních šancí prodat svou nemovitost co nejdráž. Tou je prodej nemovitosti zbytku „neopatrných“ kupců, které ke koupi nemovitosti tlačí zpravidla čas nebo jejich nastalá životní situace.

Klesající ceny

Pokles cen se úplně nejvíce týká velkých bytů, pro které je dnes už těžké najít odpovídajícího kupce, protože velké množství bytů s dobrým poměrem (dispozice, lokalita, cena) bylo prodáno v předchozích měsících.

Podle Prahy se soudit nedá. Tam jdou prodeje stále dobře a ceny se drží, někde i ještě mírně rostou. Jak je na tom Brno? V moravské metropoli a jejím okolí rostla u bytů průměrná cena metru čtverečního o zhruba jedno procento. U rodinných domů cena klesla o 5 procent.

Hypotéky zaznamenaly letos prudký pokles

Jak si vede realitní trh, je patrné i podle statistik. Od ledna do května v tomto roce klesl počet poskytnutých hypotečních úvěrů o 26 procent v rámci celé České republiky. Objem se pak statisticky snížil o zhruba 21 procent. Tato fakta ukazují na to, jak přísná dnes panují kritéria schvalování hypoték a jak se stává bydlení ve vlastním pro mnohé nedostupnou záležitostí. Tedy alespoň prozatím. Ve druhé polovině roku se situace trochu stabilizovala a po prudkém jarním propadu následuje opět mírný růst. Uvidíme ve výsledku na konci roku při souhrnném posouzení.

Ceny nemovitostí v krajích, kde je velká poptávka po nemovitostech, pomalu klesají nebo dokonce stagnují. Objevil se nový jev. Majitelé začali více než nesmyslnou cenu preferovat bezproblémový a rychlý prodej.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+