Majitelé nemovitostí jsou tolerantní, ale… Co všechno po vás budou chtít a kdy můžete dostat slevu z nájmu?

14.10.2019 /

Nejnovější průzkumy ukazují nejen to, že v Česku se pronájmům daří, ale také řadu dalších zajímavých dat. Například, že jsme k nájemníkům poměrně tolerantní. Než však nemovitost někomu pronajmeme, pořádně si ho proklepneme. Informace jsou už dnes poměrně dostupné a na řadu věcí se pronajímatel má právo zájemce zeptat.

Češi preferují osobní domluvu

Mezi nájemníky neděláme moc rozdíly, chceme si ale o nich něco zjistit. Dokážeme v lecčems i ulevit nebo slevit nájemné, pokud je nájemník ochotný se domluvit na podmínkách, které vyhovují oběma stranám. V kurzu je například zvelebení bytu na vlastní náklady. Ano, pokud s tím za majitelem přijdete, je zpravidla ochotný i slevit z nájmu a ještě bude rád.

Kdo pustí informace, má vyhráno

Tohle platí v praxi stejně jako výše uvedené. Pokud majiteli o sobě podáte dostatek informací, nebudete mít moc problém najít si bydlení v pronájmu. Podle statistik ti, kteří o sobě podají dostatek informací, najdou bydlení asi pětkrát rychleji. I to je důvod, proč některé portály nabízející pronájem nemovitostí vyžadují poměrně podrobné informace o vaší osobě. Můžete tak být dotazováni např. na počet členů v domácnosti, zda vlastníte domácího mazlíčka, jestli kouříte apod. Od těchto dat se následně odvíjí i rychlost a úspěšnost hledání vlastního domova v podnájmu.

Co nebývá problém

Pokud v dotazníku nejste pravdiví, brzy se to zjistí a asi z toho bude problém. Co problém nebývá, je například počet členů v domácnosti. A obzvláště ne v případě, že se s majitelem dohodnete na ceně. Do bytu pro jednoho klidně majitelé pustí dva, pokud si připlatí za energie apod. Stejně tak není až takový problém vlastnit psa nebo kočku a dokonce ani fakt, že jste cizí národnosti. Tady bývá zádrhel pouze tehdy, když se s vámi není možné ze strany majitele domluvit. Tedy domluvit se společným jazykem.

Co se trochu změnilo, je požadavek na referenci

Reference napoví mnohé. A dorazila postupně i do realitního světa. Zatímco reference na realitní kancelář je dnes zcela běžná věc, reference od předchozího pronajímatele se na našem trhu zabydluje. Ovšem velmi úspěšně. Majitelé nemovitostí si ji mnohdy vyžadují. Není ani výjimkou reference od vašeho zaměstnavatele. Proč? Jde o měřítko, podle kterého se pronajímatel snadněji rozhodne. Zejména, pokud si nejsou jistí, zda vás chtějí za nájemníka.

Když nechcete mluvit, máte problém

Ano, i když to myslíte dobře, když se domníváte, že vaše soukromí je jen vaše, u pronájmu můžete mít problém. Stejně tak nepůsobí dobře, když vás zastupuje třetí strana, majitelé dávají přednost domluvě napřímo s budoucím nájemníkem. Přestože někteří klidně sami svěří hledání nájemníka realitní kanceláři a jsou ochotni si za službu zaplatit. Odpadá jim tak starost s výběrem i se smlouvou. Realitní kanceláře si vás navíc umí prověřit i jinak. Snadno zjistí, zda jste zadlužení nebo jaká je vaše platební morálka. Tady pak jste rozhodně v jisté nevýhodě.

Co chce majitel, je logické

Vžijeme-li se do role majitele, je naprosto jasné, proč chce spolehlivého nájemce, který je ideálně nekonfliktní i pro sousedy v okolí nemovitosti. Myslíte si, že tohle je běžnou realitou jen u nás? Omyl! Trendy, které u nás začínají nabývat na intenzitě, jsou v sousedních státech Evropy běžnou rutinní záležitostí. Než se nastěhujete, majitel ví, zda platíte složenky včas, má reference od předchozího pronajímatele a také drží reference od vašeho zaměstnavatele.

Kdy vám majitel sleví z nájmu?

Čeští majitelé nemovitostí se rádi dohodnou na ceně. To už jsme si říkali. Kdy se tak nejčastěji stane? Jednak je to v případě, o kterém jsme se zmiňovali, a to že uděláte na vlastní náklady nějaké ty úpravy, které vedou ke zvelebení bytu. Dále pak dostanete nižší nájemné, pokud se zavážete k dlouhodobému pronájmu (tedy v řádech let). Pronajímatelé jsou ochotni slevit i tehdy, pokud slíbíte, že v nájmu budete trávit minimum času nebo umožníte majiteli, že bude občas nemovitost využívat i pro soukromé účely, např. pro přespání na služební cestě apod. Pokud se vás něco z toho týká, neváhejte smlouvat. Úspěšnost je v těchto případech vysoká.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+