Jak si stojí realitní trh ve světě? Co odhalila zpráva společnosti RERC

04.11.2019 /

Nedávno se objevila zpráva o evropském realitním trhu, kterou vydala společnost RERC. Samotná zpráva zkoumá důsledek obchodních válek na světový realitní trh. Ty totiž společně s geopolitickým napětím vyvolaly obavy z globálního ekonomického zpomalení. Proč je to zásadní?

Globální ekonomické zpomalení způsobuje fakt, že investoři se připravují na rizika spojená s nejistotou. A díky tomu se nejen studie, ale samotné téma, dostává do centra pozornosti. Co studie zjistila a popsala?

Jak politické a hospodářské nepokoje ovlivňují investory

Studie zjistila, že politické a hospodářské nepokoje spojené s brexitem nadále silně ovlivňují chování evropských investorů. Přestože obavy z okamžité recese ve Spojeném království ustoupily po překvapivém červencovém zlepšení ekonomických výsledků, růst nadále stagnuje. Dá se předpokládat, že s ohledem na fakt, že předsedou vlády je tvrdý zastánce brexitu, naděje na jakoukoli dohodu před termínem 31. října slábnou.

Komerční nemovitosti jsou atraktivnější. Proč?

„V této době, kdy roste nejistota, jsou reálná nebo tvrdá aktiva s výnosem vázaným na pronájmy, jako jsou komerční nemovitosti (CRE), považována za relativně atraktivnější a méně nejistá než alternativní investice,” uvedl Ken Riggs, prezident společnosti RERC. Dále vysvětlil, že komerční nemovitosti poskytují během hospodářského poklesu diverzifikaci podobnou akciím a dluhopisům, protože se vyznačují nízkou volatilitou a stálými příjmy.

K situaci se vyjádřili i další odborníci. Hugo Raworth, ředitel společnosti RERC Europe, k tématu mimo jiné uvedl: „Ano, ceny komerčních nemovitostí jsou v tuto chvíli v maximální výši a nabízí pouze skromné výnosy, ale na rozdíl od ostatních investic poskytují bezpečnost podobnou dluhopisu s dodatečnou možností růstu hodnoty aktiv.“

Kdo je vlastně RERC

Odborné znalosti společnosti RERC v oblasti globálního oceňování poskytují čtenářům jedinečné poznatky o trhu komerčních nemovitostí v Evropě. Společnost v současné době každoročně provádí odhad hrubé hodnoty aktiv v hodnotě téměř 1,1 bilionu EUR v Severní Americe, Evropě a Asijsko-pacifické oblasti. Pouze v Evropě provedla v uplynulém roce ocenění aktiv ve výši 28,8 miliardy EUR.

Situaci na trhu budeme nadále sledovat a přineseme vám k tématu aktuální informace.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+