Adventní věnec krok za krokem

25.11.2019 /

Adventní věnec patří na každý český štědrovečerní stůl a mnohde svíčky hoří již čtyři týdny před Vánocemi. Jak si uplést věnec vašich snů nejen na stůl, ale i na vchodové dveře?

Materiál na věnec seženete kdekoliv – na zahradě, při procházce lesem nebo parkem. Rozhodně sběr větviček nechte na co nejpozději – chcete přeci, aby věnec vydržel co nejdéle.

Pro příklad jsme vybrali tři okrasné keře – túji, zimostráz a tis. Jehličnatými stromy běžně rostoucími v lese ale také rozhodně nic nezkazíte. Kromě zelených větviček můžete použít třeba sušené traviny. Pokud nechcete věnec zdobit umělými či textilními mašlemi, můžete jej ozdobit květy – živými i sušenými.

Základem je korpus

Zakoupit samosebou můžete již hotové korpusy – ať už kovové, nebo umělohmotné. Tato možnost je ale velice omezující – velikost věnce můžete zvolit pouze jednou. Existuje však mnohem jednodušší a hlavně levnější způsob, jak korpus vytvořit – stačí staré noviny a provázek.

Vyrábíme korpus

List novinového papíru kroucením vytvarujte do podlouhlé „žížaly“. Postupně přidávejte další listy novin, a to tak, že navážete minimálně v ¼ předchozího listu. Opět použijte kroucení. Je dobré naskládat na sebe i několik vrstev – můžete si tím určit tloušťku věnce a zároveň vám to v této fázi bude držet snáze pohromadě. Nejnáročnější bude noviny spojit do kruhu. Bude to chtít trochu šikovnosti a trpělivosti. Snažte se kroutit a papír silou smáčknout. Velikost kruhu si zkoušejte průběžně představit. Když budete s průměrem spokojeni, upevněte korpus provázkem.

Vzhled korpusu

Vzhled korpusu není příliš podstatný. U poctivých věnců totiž nebude papír vůbec vidět. Důležitější je souměrnost – že je korpus trochu šišatý, nevadí (je snadno tvarovatelný, stačí trochu smáčknout v místě největšího průměru), důležitější je, aby byl všude přibližně stejně tlustý. Když máte korpus hotový, můžete se vrhnout rovnou na samotné vázání. Materiál volte podle textury, barevnosti a hustoty lístků. Věnec může být z jednoho, ale i z více druhů rostlin.

Námi zvolený zimostráz vytváří trochu chaotický dojem. Mohou za to zakulacené lístečky, nerovnoměrně veliké. Spodní strana je mnohem světlejší než vrchní. Na druhou stranu se s ním velmi dobře pracuje – dobře kryje a lze snadno uštípnout ten správný tvar větvičky. Tis také dobře kryje. Jeho barevnost a podlouhlé jehličí nejsou v žádném případě jednolité, i když je tu náznak souměrnosti. Zato túje je neposedná a ke krytí potřebujete větší vrstvu. Na druhou stranu věnec působí jemněji, neruší vás ani textura ani přílišná barevnost. My jsme zvolili kombinaci těchto tří rostlin.

Vázání věnce chce zručnost a cvik

Vázání věnce chce trochu cviku, když se to poprvé nepovede, neztrácejte hlavu. Pokud jste praváci, budete levou rukou vždy přidržovat již udělanou práci. Palcem jistěte poslední smyčku provázku a naposledy přidanou vrstvu větviček. Levým ukazováčkem přidržujete korpus a tlačíte směrem k palci. Zbývajícími prsty držte provázek tak, aby se vám smyčky nerozvazovaly.

Ostatní obstaráte pravou rukou. Vybírejte ty správné větvičky, aranžujte na věnec a omotávejte provázkem. Smyčku dělejte spíše směrem od sebe shora dovnitř kruhu a spodem zpět k sobě. Snáze se vám bude vše levou rukou přidržovat. Úplně první smyčku uvažte pouze kolem korpusu na uzel. Trochu obtížnější bude konečné navázání do kruhu – nové vrstvy musí být totiž zasunuty pod ty, které již máte hotové.

Spodní strana věnce

Spodní stranu věnce nechte volnou. Větvičky se snažte klást tak, aby příliš z kruhového tvaru nevyčnívaly. Ty, které jsou určené na vnější stranu, volte spíše kratší, vnitřní strana snese i delší, protože se přizpůsobí tvaru kruhu. Pokud jsou některé příliš neposedné a není to záměr, zkraťte je nůžkami. Pozor ale, aby to na větvičkách nebylo moc poznat.

Jednotlivé vrstvy můžete, jako v našem případě, střídat. Hezky to vypadá např., když je změna druhu provedena na místě, kde stojí svíčka. Na další smyčku prostě jen vezmete jiný druh větviček.

Na stůl nebo na dveře

Pokud zamýšlíte věnec postavit na váš adventní stůl, připravte si 4 dlouhé hřebíky. Propíchněte jimi zdola v daném místě korpus, až se hrot objeví mezi spletenými větvičkami. Ujistěte se, že jeho poloha je svislá a dostatečně stabilní, aby hřebík unesl váhu svíčky. Svíčku pak jednoduše nasadíte na hrot hřebíku. Můžete ji zvýraznit i květinami, sušeným ovocem, mašlemi, slaměnými ozdobami…

Věnec na dveře

Když chcete věnec použít na dveře, zvolte trochu jiné rozvržení jednotlivých částí. Na vrcholu věnce můžete s pomocí sušené trávy, sušených růží (i čerstvé vypadají báječně) a dalších květin vytvořit ozdobu. Jednotlivé kousky jednoduše napíchejte mezi větvičky. Pak už jenom pověsit za provázek ke vchodu.

Krásné svátky!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+