Realitní trh v roce 2020. Jaké trendy nás čekají a neminou?

01.01.2020 /

Kdo sleduje situaci na realitním trhu, dá nám jistě za pravdu, že bydlení a vůbec trh s nemovitostmi v současnosti v České republice nejvíc ovlivňují dva faktory: stále stoupající ceny nemovitostí a nedostatek především nových bytů a domů, o které bývá největší zájem. Už mnohokrát jsme upozorňovali na to, že bytová výstavba, zejména ve větších městech, je naprosto nedostatečná. A to se projevuje nejen na trhu s nemovitostmi, ale postupně i v nájemním bydlení. Jaké trendy nás čekají v roce 2020?

Ceny budou stoupat

Pokud jste měli dojem, že jsou ceny nemovitostí na svém maximu, pak se mýlíte. Odborníci se shodují na tom, že zejména v hlavním městě, ale i v dalších velkých městech, budou ceny nadále stoupat. Je jisté, že realitní bublina jednoho dne splaskne, ale nikdo neví, kdy přesně to bude. Rozhodně se neočekává, že by ceny šly dolů. Spíše je pravděpodobné, že nárůst nebude vysoký nebo se v průběhu roku zarazí. Proti zlevňování je totiž stále velmi malá výstavba, která nedokáže pokrýt rostoucí poptávku po nemovitostech. Zmíněná poptávka navíc roste stále více, protože lidé se stěhují za prací právě do velkých měst.

Bydlení a venkov

Často se diskutuje o tom, že lidé, kteří nemají na bydlení ve velkých městech, se stěhují na venkov. Bude tento trend patrný i v roce 2020? Ano. Lidé se budou nadále stěhovat za hranice metropolí. Dalším faktem je, že populace stárne a starší lidé už dávno v centrech velkých měst nebydlí. Tento fakt by mohl zahýbat později s cenami nemovitostí ve velkých městech. Změna životního stylu mnoha lidí je patrná už několik let. Je celkem běžné, že lidé chtějí dožít v klidu a v přírodě. Město je neláká. Volí se samozřejmě místa s dobrou infrastrukturou a dopravní obslužností.

Digitalizace a robotizace

Výše uvedenému nahrává i postupující digitalizace a robotizace lidských činností. Nebude to dlouho trvat a lidé už nebudou muset jezdit každý den na osm hodin do kanceláře. Přichází pomalu doba, kdy se do práce nebude muset každý den a tím se bude ztrácet i důvod bydlet v centru města. Lidé se tedy automaticky stěhují na venkov za nižšími nájmy, čistým vzduchem a přírodou.

Roli sehrají i teploty vzduchu

Možná jste se nezamysleli do důsledku, ale je tu další vliv, který se promítne do podoby realitního trhu, a tím je změna klimatu. Podle studií se lidé budou v budoucnu stěhovat z jihu na sever stejně jako z měst do neměstských oblastí. Proč? Ve městě je totiž teplo. Hodně teplo. Stejně tak se dá podle odborníků předpokládat, že se budeme více stěhovat do lesnatých oblastí, stejně jako do hor a výše položených míst.

Ceny rostou v celé EU

Trend, o kterém hovoříme, je patrný napříč celou Evropou. Od roku 2014 ceny nemovitostí vytrvale rostou v celé EU. Jen za poslední rok cena domů vyrostla v průměru o 4,2 %. Jde o průměrnou hodnotu, ve velkých metropolích rostou ceny intenzivněji.

Technologický pokrok

Kromě klimatických změn ale také žijeme v době technologického pokroku. A právě technologie jsou klíčem ke zlepšení života během globálního oteplování. Soběstačné domy, na vodě energeticky, domy připojené na internet a řídící život svých obyvatel tím nejlepším možným způsobem. Trendem tedy budou domy v pasivním módu s vlastním zdrojem elektrické energie i vlastním zdrojem vody. Takový dům může být úplně izolovaný od okolního světa. Patrně kromě internetu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+