Pojištění hypotéky dokáže zachránit střechu nad hlavou

07.01.2020 /

Pojištění hypotéky, neboli pojištění schopnosti splácet hypotéku, může být v krizových situacích záchranou pro celou rodinu. Toto pojištění je vhodné zejména pro žadatele, kteří mají děti, kde jeden z rodičů vydělává a druhý je na rodičovské dovolené. Pokud by se hlavnímu živiteli rodiny něco stalo, mohlo by to být pro rodinu bez pojištění úvěru přímo kritické.

„Znám případy, kdy to opravdu zachránilo lidem střechu nad hlavou. Nikdy dopředu nevíte, co se stane. Stačí vteřina a vše je jinak,“ říká ze zkušeností Anna Kendíková, hypoteční specialista ze společnosti HYPOASISTENT. Toto pojištění si můžete uzavřít spolu s hypotékou jen na nejkritičtější období, kdy jsou děti ještě malé a potom jej můžete zrušit, když budete chtít. Horší to je v případě opačného postupu, pokud budete chtít pojistku uzavřít později. Tam je pojišťovna obezřetnější, jestli to neděláte z důvodu spekulace, jelikož očekáváte, že by mohlo nastat plnění. Pojištění hypotéky je taková loterie s životem: čím dříve se něco stane, tím dříve a více peněz získáte, ale bohužel za krutou cenu. Pojištění úvěru totiž znamená, že vám pojišťovna splatí zůstatek úvěru, případně poměrnou část zůstatku. Platíte sice stále stejnou cenu, ale za neustále se snižující částku případného plnění. V případě pojištění i na pracovní neschopnost nebo ztrátu zaměstnání pojišťovna splácí po určitou dobu měsíční splátky.

Jsou zde samozřejmě výjimky, na které se pojištění nevztahuje. Například pokud příčina vznikla ještě před dobou uzavření pojistky, pokud se neštěstí stalo z důvodu provádění rizikových adrenalinových sportů, ale mezi výlukami může být i třeba jízda na motorce, braní drog nebo pracovní úrazy. Živnostníkům pojištění zase nepomůže v případě pojištění ztráty zaměstnání.

Před uzavřením pojištění úvěru pojišťovnu zajímá váš zdravotní stav. Někde vyplníte pouze zdravotní dotazník, jinde bude zapotřebí navštívit lékaře a dokonce i podstoupit zdravotní testy. Pokud si vezmete pojištění hypotéky, většina bank vás zvýhodní ve formě snížení úrokové sazby. Rozdíl není sice tak vysoký, aby to pokrylo výši pojistného, ale je to alespoň částečná finanční úleva.

„Občas se mi stane, že přijdou klienti z banky, kde jim tvrdili, že si musí toto pojištění vzít a bez něj jim nebude hypotéka poskytnuta. Nevěřte tomu, pojištění je čistě dobrovolné a je na vás, zdali si ho vezmete či nikoliv. Je pouze jedna výjimka, a to u Hypoteční banky ve variantě 90% hypotéky. Zde bez pojištění úvěru 90% hypotéku neposkytnou, avšak jakmile postupným splácením úvěr snížíte na 80 %, můžete požádat o zrušení této pojistky,“ říká Anna Kendíková z HYPOASISTENT. Jediné pojištění, které je povinné a které všechny banky vyžadují, je pojištění nemovitosti, kterou dáte do zástavy. Je to z důvodu, kdyby nastala nějaká zničující událost, snížila by se v tomto důsledku hodnota nemovitosti a banka by přišla o dostatečné zajištění úvěru. Z toho důvodu mají banky zástavu také na pojistce k nemovitosti a v případě vyššího pojistného plnění se proplacení pojistky řeší individuálně.

V případě pojištění úvěru existuje několik variant pojistného krytí: smrt, invalidita, pracovní neschopnost a ztráta zaměstnání. Mezi pojistkami sjednávanými k hypotékám různých bank mohou být výrazné rozdíly. Například u hypotéky České spořitelny se plnívá při pracovní neschopnosti i z důvodu rizikového těhotenství. Nebo pokud přijdete o práci dohodou, stačí doložit dokument od bývalého zaměstnavatele, že šlo o ukončení z důvodů na jejich straně a pojistné plnění může nastat. Cena pojištění je nastavená dle výše splátky úvěru. Pojištění úvěru sjednávané k hypotéce u Hypoteční banky může vyjít levněji, ale za cenu krytí méně rizik. Výhodou je možnost, že si můžete vzít pojištění na 25 % – 100 %, tedy pojištění může nejenom zaplatit úvěr, ale ještě dostanete peníze na účet. Na rozdíl od jiných bank se můžete pojistit v úvěru všichni. Limit na pojištění úvěru je zde 5 mil. Kč. V případě pojištění hypotéky u Komerční banky vychází pojistné levněji u mladších žadatelů a kratších splatností.

Varianty pojištění úvěru je důležité pečlivě zvážit. Může se stát, že si vyberete banku, která sice má nejnižší sazbu, ale společně s poplatky za pojištění nebude tato banka tak výhodná jako banka se sazbou vyšší. Před finálním rozhodnutím je dobré vzít v úvahu i rozdíly v pojistném krytí.

Zdroj:
HYPOASISTENT s.r.o.
Sokolovská 55
186 00 Praha 8
Česká republika
Tel.: 222 982 557
www.hypoasistent.cz

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+