Realitní trh v době karantény, přešel do online prostředí

31.03.2020 /

Přísná karanténní opatření se nějakým způsobem dotkla všech oborů. V rámci realitního trhu to ovšem zas tak zásadní nebylo. Trh s nemovitostmi se nezastavil, jen o něco zpomalil. Stejně jako mnozí další se i realitní specialisté nebo developerské společnosti přestěhovali z terénu na internet. Všechno, co se dá, se řeší on-line bez osobního kontaktu.

Schůzky byly zrušené

Jak to vypadá v realitních kancelářích? Zrušila se většina schůzek. Makléři i další pracovníci v realitním oboru se přesunuli na home office a pracují z domova. A ne jinak tomu je u developerských společností. Možná by ani nedošlo k takovému zbrzdění, kdyby se lidé neobávali a nevyčkávali, co se bude dít, až opatření skončí. Ale to je samozřejmě logické. Důležitým zůstává, že se realitní odborníci rychle přizpůsobili a služby začali poskytovat prostřednictvím jiných cest než dosud.

Bezkontaktní služby

I když není možné se s klientem osobně setkat, lze to virtuálně. Dnes už existuje celá řada možností, jak komunikovat face to face. Schůzky i další interakce se tedy staly bezkontaktními. Některé subjekty také zavádějí elektronické podpisy dokumentů. To je jistě i cesta budoucnosti k urychlení všech možných formalit. Videoprohlídky, precizní fotodokumentace i elektronické formuláře – to jsou nástroje, které se do budoucna stanou nezbytnou součástí realitního obchodu. Už je to nějakou dobu, co jsme upozorňovali i na nové technologie, které posunuly i virtuální prohlídku domů či bytů na jiný level. Zatím na tyto technologie dosáhly movitější společnosti, spíše developeři, ale časem to může být běžná praxe. Klient tak přijde třeba do restaurace, kde dostane 3D brýle a projde si naráz třeba 10 bytů. U developerských projektů platformy dokáží dokonce prohlídku i s volbou standardů nebo nadstandardů. Projít se v bytě, který ještě nestojí, je určitě velmi lákavé.

Další spolehlivé on-line nástroje

Realitním specialistům výrazně usnadní práci i další on-line nástroje. Například celou řadu informací nabídne katastr nemovitostí v on-line podobě. Dalším pomocníkem jsou on-line mapy, ze kterých lze vyčíst celá řada detailů o lokalitě i jejím okolí, o dostupnosti, občanské vybavenosti apod. Dopravní situace lze ověřit z dostupných portálů, kde jsou on-line jízdní řády i trasy. A v neposlední řadě tu jsou k dispozici i cenové mapy. Práce makléře lze tedy poměrně pohodlně z velké části obstarat i z pohodlí domova.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+