Situace na rezidenčním trhu. Jaké jsou prognózy do budoucna?

06.04.2020 /

Díky aktuálnímu stavu v souvislosti s koronavirem je budoucnost velkým otazníkem. Lze pouze odhadovat podle jistých vzorců, kterými se nejrůznější odvětví i ekonomika většinou ubírá a řídí. A ne jinak je tomu i v rámci realitního trhu. Co se přesně teď děje?

Stejně jako v dalších odvětvích, má i aktuální situace nevalný dopad na realitní trh. Klienti jsou odříznuti od realitních makléřů, zastavily se podpisy rezervačních i kupních smluv, neprobíhají prohlídky bytů ani domů. Všechna přísná opatření, která nastala v souvislosti s celosvětovou pandemií koronaviru, samozřejmě blokují i samotný realitní trh. Co se podle odborníků dá očekávat?

Prodeje nových bytů zastaví, ale…

Není třeba asi moc hloubat, aby bylo jasné, že prodeje nových bytů v nejbližší době ustanou. Možná úplně. Na jak dlouho, to si nedokáže dnes asi troufnout vyslovit nikdo. Svět se ze dne na den zastavil. Nebo skoro zastavil. Možná byste z tohoto důvodu očekávali, že nemovitosti půjdou s cenou dolů. Realitníci si toto ovšem nemyslí. Jak to?

Minimálně nové byty, které už na trhu jsou, určitě nezlevní. Proč? Protože developeři i stavební společnosti je stavěli za vysoké náklady. A tyto se musí vrátit. Prostor pro zlevnění tady tedy není zrovna velký. Dnes, stejně jako za několik týdnů či měsíců, nebude mít žádný developer chuť jít do minusu. A tak se dá předpokládat, že ceny zejména nových nemovitostí nebudou ani vyšší, ani o mnoho nižší. Budou zkrátka stagnovat. Může dojít k jisté výjimce, a to u luxusních nemovitostí, které nemají vlastnosti luxusních bytů. Ty podle odborníků mohou být dlouhodobě neprodejné.

Jak to bude vypadat s novostavbami, které se staví?

Další otázkou jsou nové byty, které ještě nestojí, ani se nezačaly stavět. Řada stavebních firem omezila nebo dokonce pozastavila svou činnost. Tady asi záleží, jak dlouho bude toto období trvat. V ohrožení jsou hlavně projekty, které se mají začít realizovat v následujících týdnech. Je tedy pravděpodobné, že ještě klesne dosavadní nízká nabídka nových bytů a budou na trhu hlavně drahé ležáky.

Rezidenční trh může nakonec úplně zmrznout. Přijde ekonomická recese a zůstává otázkou, jak bude hluboká. To ukáže až čas.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+