Úspěch realitních kanceláří v době celosvětové pandemie

28.04.2020 /

Jak se podle vás vyvíjí v současné době realitní trh v ČR?

Z časově omezeného hlediska je momentálně patrná určitá stagnace růstu cen prodávaných nemovitostí. Situace v ČR je však specifická tím, že vzhledem k velmi dlouhému povolovacímu procesu je nabídka možnosti bydlení v novostavbách značně omezena.

Současný stav je takový, že úřady téměř nefungují, stát prioritně řeší jiné problémy, nová výstavba je zpomalena v návaznosti na nedostatek kvalifikovaných pracovníků, banky jsou ve svých investicích opatrnější, a to vše nedostatek nového bydlení ještě více prohloubí.

A protože s omezeností nabídky stoupá poptávka, pak z dlouhodobějšího hlediska nelze očekávat snížení cen u prodávaných nemovitostí. Lze však predikovat významné změny na realitním trhu. Je to zejména přesun nabídek nemovitostí do větších realitních kanceláří s celorepublikovou působností. A je velmi pravděpodobné, že se ještě více rozšíří rostoucí trend ve společnosti, a to podporovat české firmy.

U klientů očekávám to, že prodávající budou hledat větší jistotu. Lidé si začnou více vážit svého času i zdraví. Nebudou si chtít na prohlídku své nemovitosti pustit každého. Od realitní kanceláře budou očekávat prověřené zájemce o koupi, s vyřešeným financováním. Kupující budou více poptávat bydlení v přírodních lokalitách. Zvýší se zájem o koupi chaty nebo chalupy.

Jak se situace na realitním trhu projevuje na počtu nových zájemců o spolupráci?

V posledních týdnech se na nás obrací stále více realitních kanceláří s místní působností se žádostí o užší spolupráci. Jsme připraveni jim pomoci, a to ať již cenově zvýhodněnou inzercí, verifikovanými kontakty na prodávající, tak i profesionálním poradenstvím.

Je vhodná doba na to začít pracovat v realitní branži?

Právě probíhající koronavirová krize nám poodhaluje rizikovost některých podnikatelských aktivit. Na rozdíl od realitních kanceláří jsou zavřené restaurace, hotely, kadeřnictví, wellnes provozovny, obchody.Realitní trh se však nezastavil. Stále evidujeme nové zájemce o prodej i koupi nemovitosti.

To, že společnost celkově zpomalila je veliká příležitost být mezi těmi, kteří umí takové situace využít. Stále více lidí nás žádá o práci realitního makléře. Každý den nám přichází desítky životopisů. Stejně tak nás oslovují podnikatelé nebo manažeři z různých společností, kteří vnímají současnou dobu vhodnou pro to otevřít si vlastní realitní kancelář, ale nevědí jak sami začít.

V čem je vaše výhoda?

Jsme silná ryze česká realitní kancelář. Máme dvacet dva let zkušeností na realitním trhu. Působíme napříč celou Českou republikou. Máme propracovaný vzdělávací systém pro realitní makléře. Pořádáme certifikační zkoušky v rámci Zákona o realitním zprostředkování. Jsme autorizovanou osobou zapsanou v seznamu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Prostřednictvím marketingových aktivit dokážeme oslovit jak zájemce o práci makléře, tak i klienty, kteří naším prostřednictvím pak prodají, koupí nebo pronajmou svou nemovitost. Zakládáme si na dlouhodobé spolupráci a vyrovnanosti vzájemných obchodních vztahů.

Mgr. Radek Sechovec
Generální ředitel společnosti EVROPA realitní kancelář
www.evropa-franchizing.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+