Zkoušky odborné způsobilosti pro realitní makléře

04.05.2020 /

Vzhledem k současné nepříznivé situaci ohledně nákazy koronavirem (COVID-19) a vyhlášení karantény České republiky se zatím stále nemohou konat zkoušky odborné způsobilosti pro obor realitní zprostředkovatel. Ani Asociace realitních kanceláří ČR, resp. její Informační centrum ARK, nemůže být výjimkou. V případě, že naplánované uvolňování stávajících omezení bude probíhat ve vládou uvedených časových obdobích, mohlo by konání zkoušek být obnoveno v průběhu května nebo června 2020. Jak známo, nemohou se v současné době konat ani prezenční kurzy. Řada makléřů, kteří dosud složili zkoušku odborné způsobilosti, využila jako přípravu na zkoušku náš rekvalifikační kurz Realitní zprostředkovatel (dříve Obchodník s nemovitostmi).

Pro zájemce, kteří chtějí absolvovat zkoušku odborné způsobilosti, chystáme konferenční kurz jako přípravu na tuto zkoušku.

Tato on-line příprava nenahrazuje čtrnáctidenní prezenční rekvalifikační kurz „Realitní zprostředkovatel“. Jejím účelem je ke zkoušce připravit realitní makléře s praxí. Ty, kteří si chtějí svoje praktické znalosti doplnit o některé informace, se kterými je bude zkouška konfrontovat.

První příprava formou on-line konference je plánována na 6. 5. 2020, další termíny budou avizovány. Každý zájemce, který projeví zájem emailem na kurzy@arkcr.cz, obdrží včas přihlašovací kód s příslušnými instrukcemi. Podmínkou pro účast je samozřejmě funkční připojení k síti, vlastní PC s mikrofonem a kamerou.

Pro informaci, zkouška odborné způsobilosti má zákonem stanovenou formu – písemnou část (test), ústní část a praktickou část. Absolutoriem této zkoušky získáte doklad profesní způsobilosti se státním znakem, splňující podmínky pro udělení vázané živnosti živnostenským úřadem.

Aktuální informace o těchto zkouškách a termínech najdete vždy na webu Asociace realitních kanceláří ČR (www.arkcr.cz) v rubrice kurzy a také v kalendáři realitních akcí.

Pro informaci uvádíme přehled jednotlivých tematických okruhů ke zkoušce

  • Orientace v právní úpravě, týkající se činností zprostředkovatele v oblasti realit
  • Posuzování stavu nemovité věci pro účely zajištění činností zprostředkovatele v oblasti realit
  • Využívání marketingových nástrojů v činnostech realitního zprostředkovatele
  • Vykonávání činností realitního zprostředkovatele
  • Aplikace etického kodexu CEPI při činnostech realitního zprostředkovatele
  • Odhad tržní hodnoty, stanovování nabídkové ceny a řešení finančního zajištění realitního obchodu

Pro bližší představu – např. v okruhu právní problematiky jsou to mimo jiné tato témata:

  • zákon o realitním zprostředkování
  • ustanovení občanského zákoníku, která se týkají práv a povinností spojených s prodejem/koupí a pronájmem/nájmem nemovitých věcí
  • ustanovení katastrálního zákona související s činností realitního zprostředkovatele
  • smluvní a procesní dokumentace při zprostředkovatelské činnosti
  • stavební zákon – části týkající se zprostředkování nemovitých věcí
  • insolvenční zákon – pasáže související s nakládáním, užíváním a zpeněžováním nemovitých věcí
  • daňové minimum při prodeji/koupi a nájmu nemovitých věcí

Ing. arch. Jan Borůvka
generální sekretář ARK ČR
www.arkcr.cz

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+