Jak financovat dřevostavbu?

06.05.2020 /

Jestli se tísníte v malém bytě a uvažujete o stavbě vlastního domu, zbystřete. V dnešní době jsou stále populárnější dřevostavby a montované domy. Jejich výhodou oproti klasickým zděným rodinným domům je rychlost dokončení. Stavba nebo montáž takového domu je mnohem rychlejší a vy si tak můžete užívat nového bydlení dříve.

A jak dřevostavby, tak i montované domy lze financovat hypotečním úvěrem. Vzhledem k tomu, že stavba probíhá ve velmi krátké době a některé stavební firmy chtějí část ceny domu ještě před zahájením stavby, je financování trochu odlišné než u klasické hypotéky.

Jestliže máte možnost zajistit úvěr jinou nemovitostí, která bude mít dostatečnou hodnotu, postupuje se standardním postupem. Čerpá se dle splátkového kalendáře uvedeného ve smlouvě o dílo, nebo na základě předložených faktur. V případě, kdy však jinou nemovitost nemáte, k zajištění se využije pouze pozemek, na kterém se bude stavět. V tomto případě existují tyto možnosti:

  • banka čerpá až 90 % ceny díla ještě před dokončením stavby, 10 % se čerpá až po dokončení, dřevostavba nebo montovaný dům musí být prováděn firmou, která je uvedena na seznamu Asociace dodavatelů montovaných domů,
  • banka čerpá až 90 % ceny díla podle platebního kalendáře bez ohledu na aktuální rozestavěnost (aktuální zástavní hodnotu nemovitosti), zbylých 10 % ceny je možné dočerpat ve chvíli, kdy zástavní hodnota rozestavěné nemovitosti je 90 %,
  • předhypoteční úvěr bez zajištění nemovitosti slouží k překlenutí období, než bude k dispozici zajišťovaná nemovitost, poté se tento předhypoteční úvěr překlápí nebo je splacen klasickým hypotečním úvěrem.

Při výstavbě jakýmkoliv uvedeným způsobem je potřeba počítat s tím, že v době průběžného čerpání platíte úroky z již vyčerpané části hypotéky. Celou splátku, tedy jistinu a úroky, začínáte splácet až po dočerpání celého úvěru. U předhypotečního úvěru splácíte pouze úroky do doby, než se úvěr překlopí do klasické hypotéky. Úroková sazba u předhypotečního úvěru bývá mírně vyšší. „Dobrá zpráva je, že téměř každý klient dnes najde vhodné řešení. Pozornost je však dobré věnovat nejen dodavateli samotné stavby, ale také výběru banky a správnému nastavení parametrů hypotéky,“ říká Ing. Daniela Kašparová Radkeová ze společnosti HYPOASISTENT.

HYPOASISTENT s.r.o.
Sokolovská 55, 186 00 Praha 8
tel.: 222 982 557
www.hypoasistent.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+